Solidėjantis ir labai reikalingas


2006-11-29
Ramutė VAITIEKŪNAITĖ
Solidėjantis ir labai reikalingas

Tradicinio sakralinės muzikos chorų festivalio palydovė - varžybų nuotaika

Kai į laureatų koncertą, šeštadienį įvykusį Šv. Pranciškaus Ksavero bažnyčioje rinkosi geriausi XIV tradicinio sakralinės muzikos festivalio chorai, šio renginio sumanytojas dirigentas Rolandas Daugėla neslėpė džiaugsmo. Su savo vadovaujamu choru “Cantate Domino” 1992 m. jis pradėjo sakralinės muzikos sklaidos koncertus, kurie, kaip liudija laikas, sudomino ir dainininkus, ir klausytojus. Dėmesys paskatino festivalio ribas praplėsti konkursinėmis programomis.

“Tai solidus, labai reikalingas renginys, skatinantis Lietuvos chorų bendradarbiavimą, raginantis dainininkus tobulėti, tobulinti savo programas. Tikiu, kad šiųmetis festivalis - puiki paskata kūrybingumui skatinti”, - dalijosi įspūdžiais R.Daugėla.

Optimizmui buvo pagrindo. XIV festivalyje svečių teise dalyvavęs Kauno valstybinis choras su solistais Asta Krikščiūnaite ir Kęstučiu Alčauskiu ir Kauno miesto simfoniniu orkestru atidarymo koncertui parengė sudėtingą G.Hendelio “Odę šv. Cecilijos dienai”, o konkursas paskatino jame dalyvauti daugelį jaunų atlikėjų.

“Ši muzika reikalinga žmogaus sielai kaip kasdieninė duona”, - padrąsino choristus Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Solidi vertinimo komisija, vadovaujama profesoriaus Vytauto Miškinio, iš konkursinės programos dalyvių (jie buvo suskirstyti į keliolika kategorijų) išskyrė Romualdo Gražinio vadovaujamą kamerinį chorą “Aidija”. Šis jaunatviškas Vilniaus kolektyvas, kurio narių amžiaus vidurkis - 22 metai, pripažintas XIV chorų sakralinės muzikos konkurso laureatu, jam įteikta Kauno miesto savivaldybės įsteigta 1500 litų premija. “Aidijos” repertuare - grigališkojo choralo kūriniai, įvairių kraštų ir stilių muzika, chorinės miniatiūros, kūriniai chorui a capepella ir chorui su instrumentais, orkestrais. “Tai choras, į kurį norisi lygiuotis”, - sakė ne vienas chorvedys. Na, o žiuri “Aidijai” skyrė ir specialius prizus už geriausiai atliktą privalomą kūrinį ir už vertingiausią programą. Dar vieną specialųjį prizą už įdomiausiai pasirinktą programą pelnė kauniečiams gerai pažįstamas prieš dešimtį metų susibūręs Kauno mišrus choras “Kamertonas” (vadovas Kęstutis Jakeliūnas).

Aukso, sidabro ir bronzos diplomais buvo apdovanoti savo kategorijose geriausiai pasirodę chorai. Laureatų koncerte Šv.Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčioje skambėjo vienuolikos chorų giedamos giesmės. Savo kategorijose gražiai pasirodė J.Naujalio muzikos gimnazijos jaunių choras “Cantica”, Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos jaunių choras “Liepaitės”, Kauno 1-osios muzikos mokyklos mišrus vokalinis ansamblis “Con Brio”, Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmams atstovavę jaunučių choras “Dominantė” ir mergaičių choras “Lyra”. Iš suaugusiųjų chorų savo dainavimu išsiskyrė Kauno choras “Diemedis”, Šiaulių rajono Kuršėnų kultūros centro mišrus choras “Ventus”, šiauliečių kamerinis jaunimo mišrus choras “Atžalynas” ir kiti kolektyvai.