Šešiasdešimtmetis mokinukas su kuprine


2005-04-27
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
Šešiasdešimtmetis mokinukas su kuprine

Lietuvos vadovėlių rinkos lyderė - “Šviesos” leidykla savo krypties neketina atsisakyti

Didžiausia Lietuvoje mokomosios literatūros leidykla “Šviesa” šiemet skaičiuoja jubiliejinius, 60-uosius metus. Lig šiol Kaune įsikūrusi leidykla yra išleidusi beveik 16 tūkstančių leidinių bendru 262 mln. 420 tūkst. egzempliorių tiražu.

Rytoj Vilniuje, Taikomosios dailės muziejuje, rengiama “Šviesos” leidyklos jubiliejui skirta šviesos ir muzikos šventė. Ją ves “tamsta mokytoja” Kristina Kazlauskaitė ir jos pedagoginio darbo pasididžiavimas - geriausias mokinys, aktorius Arūnas Sakalauskas. Publiką linksmins Šv.Kristoforo orkestro muzikantai, kelią į pažinimą nušvies kauniečio skulptoriaus Tado Vosyliaus sukurta šviesos skulptūra.

Ženklą žino ir suaugusieji

1945 metais įkurtai Valstybinei pedagoginės literatūros leidyklai 1964 m. buvo suteiktas “Šviesos” vardas. Ji tapo atpažįstama iš dailininko Gedimino Pempės sukurto firminio ženklo - mokinuko su kuprine ant pečių, žygiuojančio vadovėlių ir kitų leidinių viršeliais. Šis leidyklos ženklas yra žinomas visiems Lietuvos piliečiams, baigusiems mokyklą po 1964 metų.

Pradėjusi nuo keleto dešimčių pavadinimų verstinių vadovėlių, dabar “Šviesa” kasmet išleidžia apie 400 pavadinimų leidinių, kurių bendrasis tiražas - daugiau nei 3 mln. egzempliorių. Be vadovėlių, leidykla leidžia ir jų komplektų dalis: pratybų sąsiuvinius, mokytojo knygas, garsajuostes, specializuotus elektroninius leidinius.

“Nuo 1986 metų “Šviesa” daugiau dėmesio skiria ir pažintinei grožinei literatūrai, knygoms ikimokyklinio ir jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams, estetinio ir fizinio lavinimo leidiniams. Daugelis papildomos mokomosios literatūros šiuo metu pateikiama tęstinėmis serijomis, susilaukiančiomis vis didesnio skaitytojų dėmesio, - teigė leidyklos vyriausioji redaktorė Lidija Rasimavičienė.

Dominuoja lietuvių autorių vadovėliai

Pasak vyriausiosios redaktorės, per šešis gyvavimo dešimtmečius “Šviesa” savo leidybos krypties niekada nekeitė, bet jos planai keitėsi ne kartą. Pokario Lietuvoje buvo leidžiami tik iš rusų kalbos išversti vadovėliai. Praėjusio amžiaus 8 dešimtmečio pradžioje jau pusę “Šviesos” leidinių sudarė lietuvių autorių parengti vadovėliai. Originalūs nacionaliniai vadovėliai dabar sudaro absoliučią “Šviesos” leidinių daugumą. Kasmet 50 naujų vadovėlių išleidžianti leidykla užima apie 60 procentų Lietuvos vadovėlių rinkos. “Šviesos” leidžiamus vadovėlius rengia daugiau nei 400 aukštos kvalifikacijos specialistų, puikių savo srities žinovų.

Naujų, modernių vadovėlių leidyba ir toliau bus “Šviesos”, nuo 2002 m. tapusios įmonių grupės “Alma littera” nare, strateginiuose tiksluose. “Turime dirbti taip, kad keturiasdešimt metų mūsų leidinių viršeliais žingsniuojantis “Šviesos” mokinukas ir toliau būtų patikimumo ir kokybės simboliu”, - teigė leidyklos direktorius Vaidotas Gadliauskas.

Plečia elektroninę leidybą

Kiekvienų mokslo metų pradžiai “Šviesa” pateikia naujų leidinių. Šį rudenį pasirodys “Pradinuko biblioteka” - kūrinių, kurių adaptuoti tekstai naudojami pradinių klasių vadovėliuose, serija.

Ką tik knygynuose pasirodė 400 puslapių leidinys “Lietuva. Šeimos enciklopedija”. Pirmą kartą Lietuvoje išleista šeimos enciklopedijos žanro knyga, kurios 70 temų iš šalies istorijos, krašto tradicijų ir gamtos pateikiamos populiariu stiliumi ir kalba. Tikimasi, kad šis leidinys patiks ir jauniems, ir vyresniesiems skaitytojams.

Naujausia “Šviesos” veiklos sritis - elektroninė leidyba. Jau pasirodė Vidos Plentaitės mokomojo lietuvių kalbos žodyno 1-4 klasei elektroninė versija, kompiuterinis žaidimas su užduotimis “Šaltinėlis”, “Užduočių kraitelė” pradinukams. Tarp elektroninių “Šviesos” naujienų - “Integruotas istorijos kursas “Lietuva ir pasaulis” 12 klasei” ir rusų-lietuvių bei lietuvių -rusų žodynas “LIRUS”.