SAPARD lėšų skirstytojams kirstas naujas smūgis


2003-09-10
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
SAPARD lėšų skirstytojams kirstas naujas smūgis
“Šilų paukštyno” aferos byla storėja - vakar trims Nacionalinės mokėjimo agentūros valdininkams pareikšti įtarimai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Kauno apygardos prokuratūra toliau peša plunksnas nuo Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA). Pareigūnai, atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl Europos Sąjungos Specialiosios žemės ūkio ir kaimo plėtros paramos programos (SAPARD) lėšų grobstymo, vakar apklausė tris įtariamuosius NMA darbuotojus, o agentūros patalpose atliko kratą.

Įtariami tarnybos pareigų neatlikimu

UAB “Šilų paukštynas” aferos įtariamųjų sąrašą vakar papildė trys NMA Projektų vertinimo skyriaus darbuotojų pavardės - Andrius Tenkutis, Regimantas Visokavičius ir Irma Klimčiauskienė.

Kaip pranešė FNTT, A.Tenkutis po apklausos buvo sulaikytas dviem paroms. Beje, R.Visokavičius yra garsaus bankininko Romualdo Visokavičiaus sūnus.

Tai pirmi šios bylos įtariamieji, dirbantys NMA, tačiau anaiptol ne pirmieji agentūros darbuotojai, kurie įtariami prisidėję prie neteisėtų SAPARD lėšų dalybų.

Iki šiol “Šilų paukštyno” byloje jau buvo trys įtariamieji. Tai - UAB “Šilų paukštynas” direktorius Žilvinas Burinskas, viešosios įstaigos “Žemės ūkio ir kaimo plėtros centras” direktorius Andrius Pakštaitis bei A.Paliokas, atstovaujantis fiktyviai statybų bendrovei, neva vykdžiusiai darbus “Šilų paukštyne”.

Suimti teismo laukia A.Pakštaitis ir A.Paliokas. Tuo tarpu Ž.Burinskas raštu pasižadėjo neišvykti iš savo gyvenamosios vietos.

Kaip “Kauno dienai” tvirtino FNTT direktoriaus pavaduotojas Alvydas Packevičius, NMA darbuotojai įtariami tarnybos pareigų neatlikimu. “Smulkiau įtarimų detalizuoti negaliu, nes šių darbuotojų pareigybinės instrukcijos ir nuostatos nustato gana platų veiksmų, kuriuos jie turėjo teisingai atlikti, ratą. Trumpai tariant, jie įtariami neatlikę to, ką pagal instrukcijas privalėjo padaryti, kad neįvyktų tai, kas vis tik įvyko”, - aptakiai sakė vyresnysis komisaras A.Packevičius.

Per kratą buvo ieškota su afera susijusių dokumentų. “Kai ką radome”, - vėl lakoniškai nuo tiesaus atsakymo išsisuko A.Packevičius.

Direktorius vykdė tarpininko pavedimus

Ikiteisminis tyrimas dėl svetimo didelės vertės turto įgijimo apgaule oficialiai pradėtas liepos 7 dieną, paaiškėjus, kad Jonavos rajono Praulių kaime esančias apleistas fermas įforminę kaip paramos reikalaujantį objektą, sukčiai spėjo pasisavinti 198,82 tūkst. litų.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad “Žemės ūkio ir kaimo plėtros centro” direktorius A.Pakštaitis kartu su UAB “Šilų paukštynas” direktoriumi Ž.Burinsku parengė paramos iš SAPARD fondo gavimui reikalingus suklastotus dokumentus - verslo planą, paraišką ir kt., juos pateikė NMA Kauno plėtros programų skyriui ir gavo beveik 200 tūkst. litų. Šie pinigai buvo pervesti į UAB “Šilų paukštynas” sąskaitą AB “Hansabankas”.

Tai buvo pirmoji paramos dalis, skirta tariamiems konsultavimo bei statybos ir renovavimo darbams apleistoje fermoje atlikti. Jei afera nebūtų buvusi laiku demaskuota, nusikaltėliams galėjo pavykti pasisavinti ir antrąją bei trečiąją paramos dalis - dar maždaug 740 tūkst. litų.

Nors sutartį dėl SAPARD paramos lėšų skyrimo su NMA pasirašė tariamas “Šilų paukštyno” direktorius Ž.Burinskas, atrodo, kad jis tik vykdė tarpininko A.Pakštaičio pavedimus. Ž.Burinskas per apklausą teigė, kad iš banko paimtus pinigus jis perdavė A.Pakštaičiui.

Už konsultacijas - 90 tūkstančių

Tyrimą atliekantys pareigūnai neatmeta galimybės, kad ir A.Pakštaitis tėra tik aferos vykdytojas, pinigų grobstymu užsiimančios nusikaltėlių gaujos statytinis. Paaiškėjo, kad jis palaikė artimus ryšius su Kauno nusikaltėliais. Be to, prieš trejus metus jis buvo sulaikytas dėl turto prievartavimo.

A.Pakštaitis nuo tyrėjų bandė slapstytis Vilniuje. Vos liepos 10 dieną buvo priimtas nutarimas patraukti jį įtariamuoju dėl bendrininkavimo suklastojant dokumentus ir juos panaudojant, jis dingo iš Jonavos rajone esančios sodų bendrijos, kurioje yra registruotas.

Tik liepos 24 dieną FNTT pareigūnai jį sulaikė viename sostinės Kalvarijų gatvės bute, kurį jis nuomojosi. Bandymas pasislėpti nuo ikiteisminio tyrimo tapo svariu argumentu prokurorams, prašiusiems teismo leidimo suimti įtariamąjį. Teismas dar tą pačią dieną leido A.Pakštaitį suimti dviem mėnesiams.

Kaip anksčiau “Kauno dienai” buvo sakę NMA Kauno plėtros programų skyriaus darbuotojai, A.Pakštaitis, kuris ir tvarkė paramos “Šilų paukštynui” gavimo dokumentus, agentūrai pateikė labai profesionaliai parengtą verslo planą. Jame iki leistinumo ribos buvo išpūsti apmokėjimai darbams, kuriuos sunku ar net neįmanoma patikrinti. Pavyzdžiui, verslo konsultavimo darbams buvo skirta net 90 tūkst. litų.

Paaiškėjus šiai aferai, išryškėjo ir milijonus litų skirstančios NMA kontrolės trūkumai. Pavyzdžiui, už dalį “Šilų paukštyno” gautų pinigų fermoje neva buvo pastatytos kolonos. Į vietą nuvykusiems NMA darbuotojams kilo įtarimų, kad kolonos senos, tačiau vėliau pasiteisinta, kad agentūros valdininkai nėra ekspertai ir negali apie tokius dalykus spręsti “iš akies”.

Pateikė senas sąskaitas

FNTT šiuo metu atlieka dar vieną SAPARD lėšų grobstymo atvejį, kuris irgi meta sunkų šešėlį ant pinigus skirstančios NMA. Tyrimo duomenimis, pernai net 2 mln. 17 tūkst. litų iš NMA administruojamų SAPARD lėšų neteisėtai gavo Tauragėje įsikūrusi bendrovė “Rovisa”.

Pernai balandį “Rovisa” agentūrai pateikė prašymą kompensuoti investicijas į įmonės skerdyklą bei mėsos perdirbimo cechą ir gavo minėtus pinigus. Tačiau Valstybės kontrolei užkliuvo tai, kad prašydama kompensacijos bendrovė pridėjo 2001 metų sąskaitas. Vėliau paaiškėjo, kad įrangą bendrovė gavo ir net sumontavo gerokai anksčiau, nei buvo sudaryta paramos sutartis. Šioje byloje, be bendrovės vadovų, įtariamaisiais yra NMA Mokėjimo prašymų skyriaus vedėjas Rytis Sasnauskas ir dar du agentūros darbuotojai.

Po šių skandalingų ir nusikalstamų SAPARD lėšų švaistymo faktų posto neteko NMA vadovas Evaldas Čijauskas. Iš pradžių jis ilgai spyriojosi ir nenorėjo kėdės palikti savo noru, tačiau paaiškėjus, jog pernai E.Čijausko žmona iš vieno verslininko pasiskolino 35 tūkst. litų, o netrukus šio verslininko bendrovei buvo išmokėta daugiau nei 650 tūkst. litų iš SAPARD paramos fondo, NMA vadovui teko sudėti ginklus.

SAPARD programą administruojanti NMA iki šiol yra pasirašiusi SAPARD sutarčių dėl daugiau nei 400 mln. litų, o apie 70 mln. iš šių pinigų jau yra sumokėjusi. Nuo kitų metų NMA kasmet turės išdalyti po 1,2 mlrd. litų įvairios ES paramos.