Artėjant švenčių metui, kai tortų ir pyragaičių pirksime daugiau, specialistai perspėja neprarasti budrumo
Tortai ir pyragaičiai - šventinis gardumynas, tačiau šie skanėstai gaminami iš greitai gendančių produktų ir, jei žmonės nebus atidūs, gali ilgam sugadinti gerą nuotaiką.
Dažna šeimininkė perka tortą švenčių išvakarėse, o paskui dar kelias dienas vaišina juo svečius. Pirkėjai jau įprato prie labai ilgą vartojimo terminą turinčių kepinių. Tačiau šaldytuve ar net balkone (juk švenčių dienomis šaldytuve ima trūkti vietos) laikomas skanėstas gali būti panašus į biologinį ginklą - kelioms dienoms išvesti smaližius iš rikiuotės.
Etiketė svarbiau už kvapą
Esu pasibaisėjęs masiniam pirkėjui siūlomų gaminių kokybe. Jų sudėtyje - dirbtiniai kvapai, standikliai, dažai. Natūralių medžiagų dedama vis mažiau, o apie sviestą kremuose jau galima pamiršti, jo beveik niekas nebenaudoja. Dėl to kaltas vartotojas, kuris nori gauti daug ir pigiai. Jei tortas kainuoja mažiau, nei jam išsikepti reikalingi maisto produktai, pirkėjas turėtų susimąstyti ir galbūt sugrįžti prie kepimo namuose. Vartojimo laikas yra ilgas, kai kepinyje nebėra nieko gyvo. Jei žmonės pageidautų iš gerų tikrų produktų pagamintų skanėstų ir būtų pasirengę už tai mokėti, niekas negamintų to, kas vis labiau užvaldo rinką, - neabejoja viešbučio Radisson Sas Astorija restorano vyriausiasis virėjas Donatas Baniulis.
Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai taip pat pataria pirmiausia atkreipti dėmesį į produkto ženklinimą. Ant kiekvienos pakuotės ir etiketėje nurodytas gamintojo pavadinimas, sudėtis, maisto priedai ir kita vartotojui svarbi informacija.
Renkantis saldumynus, pasirinkimą dažnai nulemia jų malonus kvapas, skonis, išvaizda. Specialistai sako, kad šias savybes suformuoti dažniausiai padeda maisto priedai, ir pataria rinktis kuo natūralesnį maistą. Atidžiai skaitant ir lyginant etiketėse pateiktą informaciją tai padaryti lengviau.
Trumpas vartojimo terminas
Tortai ir pyragaičiai su grietinės, sviestiniu kremu, drebučių mase nuo pagaminimo būna tinkami vartoti tik 36 valandas. Su plikytu arba plaktos grietinėlės kremu - šešias valandas. Gaminiai su riebiu sviestiniu kremu, kurio vengia besirūpinantieji savo figūra, tinkami vartoti iki 5 dienų, o riešutiniai - baltyminiai - iki 10 dienų. Su riebaliniais, šokolado, trintų riešutų masės ar kitais ilgai vartojamais įdarais tortus galima valgyti kur kas ilgiau. Galiojimo terminai nurodyti ant kiekvieno gaminio, - sako Veterinarijos sanitarijos ir rinkos priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė maisto produktų technologė Valentina Makauskienė.
Ji primena, kad tortai ir pyragaičiai gaminami daug operacijų atliekant rankomis, todėl taršos pavojus yra didesnis, o dėl sudėties konditerijos gaminiai yra palanki terpė daugintis mikroorganizmams. Tai vertėtų prisiminti ir gaminant tortus namie, juk čia kontroliuojančios institucijos pareikšti savo pastabų neateis.
Gaminant kremus nepaisant sanitarinių reikalavimų, juose ima intensyviai veistis bakterijos. Netinkamai nuplauti ir dezinfekuoti kiaušiniai gali tapti salmoneliozės sukėlėju, - budrumo neprarasti ragina V.Makauskienė.
Netinkamai laikant genda sparčiau
Konditerijos gaminių kokybei, anot V.Makauskienės, ypač svarbios laikymo sąlygos. Dėl per aukštos temperatūros produktas gali būti nebetinkamas vartoti dar nepasibaigus nurodytam terminui. Saldumynai su grietinėle bei kremu turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip 6 laipsnių temperatūroje.
Pirkėjai domisi etikečių turiniu kur kas daugiau nei prieš kelerius metus. Daugumos tortų galiojimo laikas - 4 paros. Pats natūraliausias - Drakonas, šiemet pelnęs Metų gaminio vardą, turi būti suvalgytas per 72 valandas, - sako Alkavos parduotuvės vedėja Ingrida Briškienė.
Pirkėjų požiūrio kitimą patvirtina ir J.Gulbinienės įmonės parduotuvės pardavėja Roberta Burokaitė. Žmonės etiketes skaito, nors ir sako, kad pasitiki siūlomų skanėstų šviežumu, - patikina mergina.
Patikrino visas įmones
Kauno miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba konditerijos įmones tikrina du kartus per metus. Neseniai buvo patikrintos visos 37 mieste veikiančios įmonės. Visose jau yra įdiegta savikontrolės sistema: tikrinamos žaliavos, prižiūrima, kad laiku būtų atliekami laboratoriniai tyrimai.
Apskritai situacija šiose konditerijos įmonėse yra gera, didelių pažeidimų nerandame jau seniai. Tačiau tai labai jautri gamybos sritis. Gerai besitvarkančioje įmonėje pažeidimų taip pat gali pasitaikyti, - sako Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir rinkos priežiūros skyriaus vedėjas Petras Tarvydas. Todėl kaskart tikrinama taip pat reikliai.
Per paskutinįjį patikrinimą konditerijos įmonėse nustatyti palyginti nedideli pažeidimai. Daugiausiai pastabų turėta dėl to, kad gamybinėms patalpoms reikalingas remontas. Padėtis šiek tiek pasikeitusi nuo tikrinimo, atlikto balandžio mėnesį. Tuomet 17 įmonių rekomenduota atnaujinti patalpas, šį kartą - 12.
Specialistai sako, kad tai ne vien estetinė problema. Įskilusiose plytelėse gali kauptis nešvarumai, atpleišėję sienų dažai kelia grėsmę gaminio saugai. Dešimties įmonių įrengimų ir inventoriaus paviršiai įvertinti kaip nehigieniški.
UAB Viktorija ir partneriai nubausta 200 litų bauda, nes tikrintojai turėjo priekaištų dėl kiaušinių plovimo įrangos ir netvarkingų šiukšlių konteinerių. UAB Rida nubausta 100 litų dydžio bauda, nes spurgų virimo patalpose buvo laikomi pašaliniai daiktai, o lempų gaubtai nenuvalyti. UAB Riestainis turėtų pasirūpinti patalpų remontu ir gamybos paviršių higiena. Jo patalpose aptikta dirbtinio medaus, kurio vartojimo terminas pasibaigęs.
Naujausi komentarai