Sadistiškos egzekucijos atomazga - pribloškianti


2007-03-06
Sadistiškos egzekucijos atomazga - pribloškianti

Dėl dvyliktoko nužudymo sulaikytas keturiolikmetis, jo suaugęs bendras tebeieškomas

Šokas ir sunkiai tramdomos ašaros. Tokios emocijos vakar buvo užvaldžiusios A.Stulginskio vidurinę mokyklą.

Paaiškėjo, kad savaitgalį Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokyklos prieigose žiauriai nužudytas jaunuolis - šios mokyklos dvyliktokas Karolis Ramaška.

Dėl šio sukrečiančio nusikaltimo sulaikytas 14-metis, dar pernai mokęsis šioje mokykloje ir paliktas antrą kartą kartoti penktos klasės kurso. Vakar paskelbta jo 22-ejų metų bendrininko Alvydo Kanceraičio paieška.

Pastarasis - jau 3 kartus teistas, ir prieš šią šiurpią egzekuciją jau slapstėsi, vengdamas atlikti teismo už dalyvavimą muštynėse jam skirtą 2,5 metų laisvės atėmimo bausmę.

“Pagrindinė versija - kerštas”, - taip vakar įvardytas šio sunkiai savo žiaurumu suvokiamo nusikaltimo motyvas.

Atpažino buvęs klasės auklėtojas

Nužudytojo asmenybė nustatyta sekmadienio vidurdienį. Iš policijos pateiktos nuotraukos jį atpažino mokyklos direktoriaus pavaduotojas. Policijos pareigūnai atvyko pas šį buvusį 18-mečio klasės auklėtoją į namus. Pedagogas rado savyje jėgų paskambinti nužudytojo vyresniajam broliui, taip pat buvusiam savo moksleiviui. Atsargiai pasiteiravus, kur Karolis, brolis atsakė, kad jaunėlis negrįžo pernakt. Netrukus į Ramaškų buto duris V.Krėvės prospekto penkiaaukštyje jau skambino mokyklos direktoriaus pavaduotojo atlydėta policija.

Vakar dienraščio kalbinti nužudytojo tėvai prisipažino, kad dar tebėra šoko būsenos, nuo to, ką išgirdo sekmadienio vidurdienį. Paskutinį kartą gyvą savo jaunėlį jie matė šeštadienio vakarą, kai apie 21.20 val. jis išėjo pas draugą. Pas kokį, nepasakė. Išbėgo labai trumpam: jau buvo pasiklojęs lovą - ketino žiūrėti Eurovizijos finalą. Net nepasiėmė mobiliojo ryšio telefono.

Sūnui negrįžtant, tėvai surado jo telefone paskutinįjį numerį, kuriuo Karolis kalbėjo prieš išeinant. Tačiau juo atsiliepęs jaunuolis sakė nežinantis, kur Karolis galėtų būti.

Tąnakt dingusiojo tėvai į policiją nesikreipė. Viena priežasčių buvo ta, kad sūnus - jau suaugęs. Antroji - pernai pavasarį jiems jau buvo tekę išgyventi panašią naktį. Tada šiaip jau namisėda sūnus buvo patekęs į policijos areštinę. Už tai, kad neblaivus viešoje vietoje sudaužė tuščią butelį. Tokiomis aplinkybėmis prieš pat pilnametystę jis dar spėjo patekti į vietinės Dainavos policijos nuovados signalinę nepilnamečių įskaitą.

Pas įtariamuosius nuvedė brolis

14-metis, kuriam pateiktas įtarimas dėl 18-mečio nužudymo, sulaikytas to paties sekmadienio pavakarę, Karolio vyresniojo brolio Mariaus iniciatyva. Išgirdęs žaibui iš giedro dangaus prilygstančią žinią, tėvus išmušusią iš pusiausvyros, šis 23-ejų metų vaikinas sugebėjo susiimti.

Padedamas draugų jis surado, su kuo jaunėlis bendravo paskutinėmis savo gyvenimo minutėmis. Jau po kelių valandų vienas iš jų - vos už kelių namų nuo nusikaltimo vietos gyvenantis 14-metis buvo išviliotas laukan iš savo bendrabučio. Kaip vakar dienraščiui pasakojo šio sunkiu nusikaltimu įtariamo paauglio mama, viena auginanti 2 nepilnamečius sūnus, apie 17 val. pas jos jaunėlį atėjo 2 paaugliai. Išėjęs su jais, sūnus greitai sugrįžo striukės. Netrukus į namus atėjo jau kiti sūnaus bendraamžiai ir pasakė, kad jį sulaikė policija.

Iki tol, pašnekovės tvirtinimu, ji nieko apie šiurpią egzekuciją, surengtą kaimynystėje esančios Buitinių paslaugų ir verslo mokyklos prieigose, nežinojusi. Nepažinojusi ir nužudytojo. Sunkiu nusikaltimu įtariamas sūnus, šeštadienį po pietų išeidamas iš namų, burbtelėjo: “Einu pas draugą - tuoj grįšiu.” Tačiau grįžo tik kitą rytą. Neatsakė jis tą šeštadienio vakarą nei į metais vyresnio brolio pasiųstą SMS žinutę “Kur esi? Eik namo!”, nei į mamos, kuri skambino jam ne kartą, skambučius. Apie 23 val. sūnaus telefonu atsiliepė kitas asmuo. Tai buvo suaugęs jo draugas, pravarde Tošė. Pastarasis teigė, kad sūnus pas jį miega. Rytoj rytą, važiuodamas į darbą, jį parveš.

Rytą grįžęs į namus, 14-metis skubiai užmerkė savo džinsus. Jo purvinus kedus motina teigia nuplovusi pati. Jokio kraujo nepastebėjusi, kaip ir ko nors neįprasto sūnaus elgesyje. Kol neatėjo jau minėti paaugliai, jis visą dieną ramiai žiūrėjo televizorių.

15-metis įtariamojo brolis - taip pat buvęs nužudytojo bendramokslis vakar dienraščiui teigė apie nakties egzekuciją jų kvartale irgi išgirdęs tik po brolio sulaikymo. “Daugiau mokykloje nepasirodysiu”, - teigė šis, pedagogų teigimu, ir taip prastai ją lankęs A.Stulginskio vidurinės mokyklos devintokas.

Ne viską sugeba paaiškinti

Redakcijos žiniomis, 14-metis tariamasis, apklausiamas policijos, viską vertė ant savo vyresniojo draugo. Neva tragiškai pasibaigęs konfliktas įvyko prie “Daugintos” baro, esančio “Saulėtekio” prieigose. Jo liudytojai - 4 asmenys: su draugu buvo ir 18-metis, ir apklausiamasis. Neva 18-metis 14-metį bei jo suaugusį draugą įžeidė nevykusiai pajuokaudamas. Stumdytis pradėta dar šioje prospekto pusėje, po to kartu su 19-mečiu buvęs draugas nuėjo namo. Karolis liko su jais aiškintis.

Šiurpios egzekucijos vieta - kita prospekto pusė. Manoma, kad, atsidūrus tolėliau nuo žmonių, Karoliui iš pasalų smogta peiliu į nugarą. Anot 14-mečio, juo švaistėsi tik Tošė. Jis pats užpultąjį tik mušė. Į klausimą, kodėl reikėjo išniekinti aukos kūną, paauglys atsakęs: “Dėl prikolo.” Nusikaltimą tiriantys pareigūnai teigia vakar visą dieną ieškoję ne tik antrojo įtariamojo, bet trūkstančios nužudytojo kūno dalies. Teigiama, kad 14-metis jiems šiose paieškose nepadeda.

Buvusių 14-mečio pedagogų duomenimis, su Toše, kuris pagal dokumentus - Alvydas Kanceraitis, jiedu susipažino paaugliui nelegaliai uždarbiaujant “Urmo” bazėje. Pastarajai visiškai mokyklos nelankantis, spalį tik 14-os sulaukęs paauglys teikė pirmenybę.

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Nerijus Marcinkevičius vakar pavakarę neslėpė, kad policijos ieškomas A.Kanceraitis dieną buvo pastebėtas Kaune.

Yra duomenų, kad šis už chuliganizmą bei vagystes teistas panevėžietis važinėja “VW Golf” automobiliu. Kaune jis nuomojosi butą Šiaurės prospekte, tačiau, policijai ėmus lipti ant kulnų, kažkur pasislėpė. Galinčius padėti surasti šį sunkiu nusikaltimu įtariamą asmenį prašoma skambinti telefonais: 30 33 75, 30 34 02, 30 34 18 arba 112.

Pasak N.Marcinkevičiaus, keršto versija - pagrindinė, tačiau kol nesulaikyti visi įtariamieji, dar neatmestos ir kitos. Yra duomenų, kad įtariamieji nusikaltimo metu buvo neblaivūs. Gali būti, kad su šia egzekucija susiję ir daugiau nepilnamečių. “Galbūt nužudymas ir buvo spontaniškas veiksmas, tačiau, mūsų žiniomis, prieš jį įvykęs santykių aiškinimasis buvo suplanuotas”, - teigė N.Marcinkevičius.

Tvyrojo nelaimės nuojauta

Vietinei Dainavos policijos nuovadai policijos sulaikytas 14-metis niekuo nebuvo užkliuvęs, tačiau A.Stulginskio vidurinės mokyklos, kurioje jis mokėsi iki pernykščio birželio, direktorius Vytautas Dubauskas teigia kreipęsis į pareigūnus, kad pastarieji svarstytų šio pamokų nelankančio penktoko motiną. Pernai nuspręsta jį antrą kartą palikti kartoti penktos klasės kurso. Kartu su neigiamais pažymiais grafoje “elgesys” įrašyta: “blogas”. Po tokio mokytojų tarybos sprendimo tada šio dar 13-mečio mama jį su triukšmais atsiėmė iš mokyklos ir pervedė į kaimyninę Dainavos vidurinę. Pastarosios pedagogai, remdamiesi Pedagoginės psichologinės tarybos sprendimu, perkėlė jį į septintąją klasę, tačiau šiais mokslo metais paauglys mokykloje tebuvo vos vieną dieną.

Apie tragiškai žuvusį dvyliktoką jo pedagogai atsiliepė tik gerai: “Jis nekėlė jokių problemų, gerai lankė pamokas ir neblogai mokėsi. Tačiau labiausiai visus papirkdavo savo sąmoju, kuris tikrai nebuvo nei labai kandus, nei piktas.” Vakar, kai mokyklą sukrėtė žinia apie šiurpią šio dvyliktoko žūtį, jau turėjo būti patvirtinti ir jo pasirinkti abitūros egzaminai. Tėvų teigimu, 18-metis buvo kalbėjęs, kad norėtų mokytis Karo akademijoje.

Nužudytojo mama Laima Ramaškienė vakar neslėpė, kad po šimtadienio jos sūnus tapo kažkoks viskam apatiškas. Tarsi jausdamas savo mirtį. Paskutinėmis savo gyvenimo savaitėmis jis pragulėjo lovoje sirgdamas. Tragedijos išvakarėse ir motina, ir pats Karolis sapnavo labai blogus sapnus. Beje, šis metų laikas nepašykštėjo Ramaškoms sunkių išbandymų ir pernai. Į sunkią avariją buvo patekęs ir vos gyvas liko vyresnysis sūnus, apie pusmetį vaikščiojęs su ramentais ir dar neišgijęs iki galo.

“Mano sūnus buvo labai jautrus, tačiau niekada nenusileisdavo, jeigu jautėsi teisus”, - prislėgtu balsu kalbėjo Ričardas Ramaška. Nužudytojo bendramokslės vakar raudojo per visas pertraukas. “Kauno dienos” žurnalistai užklupo jas atėjusias uždegti žvakučių į 18-mečio nužudymo vietą. Vakar pavakarę joje turėjo rinktis visi šios tragedijos sukrėsti pažinojusieji velionį.