Rugsėjis skubina daržininkus


2005-08-30
Rugsėjis skubina daržininkus

Prasideda kalendorinis ruduo - derliaus tvarkymo metas

Šių metų pavasaris ir vasaros pradžia buvo šalti, todėl vėliau prasidėjo sėja, derliaus brendimas. Norint, kad daržovių derlius būtų geros kokybės, jį turime nuimti tinkamu laiku, nesižvalgydami į kalendorių.

Svarbu tinkamu laiku nuimti derlių

Skiriamos trys daržovių subrendimo fazės: vartojimo, techninė ir fiziologinė. Daugumos daržovių derlius nuimamas vartojimo brandos. Tokios daržovės būna geriausio skonio, biocheminės sudėties, aromato, tinka vartoti, perdirbti, laikyti žiemą.

Per anksti nuimtos daržovės yra menkesnės maistinės vertės, neatsparios ligoms, šakniavaisiai greitai vysta, netinka ilgai laikyti. Maistinės daržovės turi neperaugti, kad neprarastų gerųjų savo savybių. Fiziologinės brandos gali laukti tik daržovių sėklojų ir pasodų derlius.

Gamtos ženklai rikiuoja darbus

Visų daržovių derlius geriau laikysis nuimtas sausu oru, o agurkų - iš ryto arba po lietaus. Tad verta, planuojant darbus, klausytis orų prognozės. Pravers ir senolių išmintis. Anot jos, jei klevai pasidabino auksu, po mėnesio sulauksime darganų. Jeigu vyšnios ir bruknės žydi antrą kartą, bus gražus ruduo.

Jeigu žąsys ir gervės skrenda aukštai, ruduo bus ilgas. Lietų pranašauja ant tvenkinio kranto tupinčios bei garsiai kvaksinčios varlės. Jei rytą žliūgių žiedeliai susiglaudę, dieną pradės lyti.

Pradėjus gelsti klevų, beržų, liepų, kaštonų lapams, pažeme driekiantis voratinkliams, išskrendant paukščiams reikia skubėti nuimti šilumamėges daržoves: moliūgus, aguročius, cukinijas, patisonus, agurkus, pupeles, pomidorus.

Moliūgus, aguročius, cukinijas, patisonus reikia nuo virkščių ne plėšti, o nupjauti su 5-7 cm ilgio koteliu. Prieš šalnas lauke auginamus agurkus reiktų skinti ir neužaugusius, nes pašalę jie netiks nei marinuoti, nei raugti.

Pomidorai bijo vėsių orų

Laiku nuskinti ir šiltoje patalpoje laikomi sunoksta ir ne visai užaugę pomidorai, o vėsiu oru lauke augančiuose pomidoruose sumažėja cukraus, pablogėja jų skonis.

Ilgiau pabuvę žemesnėje nei +6 laipsniai temperatūroje, pomidorai pradeda pūti nesunokę. Šaltame ore pabuvusius pomidorus reiktų pamerkti dviem minutėm į karštą (60-62 laipsnių) vandenį. Tuomet išgriebti kiaurasamčiu, atvėsinti, išdžiovinti ir dėti į dėžutes nokinti.

Dėžučių su pomidorais viršų reikia uždengti popieriumi, kad neišsisklaidytų etileno dujos, kurios susidaro nokstant pomidorams (šios dujos skatina nokimą).

Pirmiausiai suvartojami stambiavaisiai mėsingi pomidorai, nes ilgiau laikant suprastėja jų skonis. Ilgesniam laikymui labiau tinka smulkiavaisiai pomidorai.

Porai rugsėjį dar auga. Jei jie nėra labai vešlūs, verta kas savaitę dar patręšti 0,2 proc. (20 g/10 l vandens) kokių nors kompleksinių trąšų tirpalu.

Jei darže yra tuščias inspektas, galima pasėti ankstyvųjų veislių ridikėlių.

Burokėlius reikia nuimti, nelaukiant stipresnių šalnų, nes iš dirvos kyšantys šakniavaisiai gali apšalti.

Rugsėjį subręsta iš sėklų auginti svogūnai. Juos geriausia rauti saulėtą dieną, paskleisti plonu sluoksniu ir apdžiovinti. Svogūnus ir česnakus geriausiai laikyti supintus į kasas, pintinėse ar medinėse dėžėse. Vegetatyviniai svogūnai tiks auginti kitais metais, jei juos laikysime šiltai - arti radiatoriaus ar krosnies.

Bulviakasis - rimtas darbas

Įprasta vidutinio ankstyvumo bulves kasti rugsėjo viduryje, o vėlyvąsias - mėnesio pabaigoje. Dėl šalto ir vėlyvo pavasario šiemet bulvės buvo sodinamos vėliau, tad ir gumbų brendimas užsitęsė. Reiktų, likus iki bulviakasio 10-12 dienų, nupjauti bulvienojus. Tuomet gumbų luobelė sustorės ir bulvės žiemą geriau laikysis. Jei rugsėjį bus daug drėgmės, šiltos dienos ir šaltos naktys, plis bulvių maras, kuris greitai sunaikins neatsparių veislių bulvienojus. Nuo jų ligos užkratas patenka ant gumbų ir jie po dviejų savaičių pradeda pūti. Pažymėtina, kad per bulviakasį šią ligą sunku pastebėti, tačiau gumbai pradės pūti sandėliuose ir rūsiuose vėliau. Tad ir nudžiūvusius bulvienojus reikia nupjauti, sugrėbti, padžiovinti ir sudeginti.

Kasamas bulves reikia iškart rūšiuoti. Sėklai atrenkami vištos kiaušinio dydžio gumbai iš derlingiausių kerų - tokiu būdu atrinksime veislę pagerinančius gumbus (renkant veislei gumbus iš bendros krūvos, patenka gumbai iš ligotų kerų - dėl šios priežasties veislė išsigimsta, blogai dera).

Sėklai atrinktus ir paskleistus plonu sluoksniu gumbus reikia laikyti šviesioje patalpoje bent porą savaičių. Tuomet gumbai pažaliuos ir geriau laikysis žiemą, bus atsparesni ligoms, o pasodinus juos pavasarį, greičiau sudygs ir anksčiau pradės derėti.

Morkos žiemai

Morkos atsparios šalnoms, nes jų šakniavaisiai giliai dirvoje. Be to, vėliau nukastos morkos ilgiau išliks sultingos.

Blogai, kai morkos ir burokėliai nukasami šiltu oru ir laikomi 10-15 laipsnių temperatūroje. Taip laikomos daržovės greit apvysta.

Beje, morkose gerokai sumažės nitratų, jei likus 2-3 dienoms iki derliaus nuėmimo daržo šakėmis ar kastuvu truputį kilstelėsime, bet neiškasime šių daržovių.

Morkas žiemai reikia laikyti, sluoksniuojant su smėliu, kuris sausose laikymo patalpose turi būti drėgnas, o drėgnose - sausas. Jei drėgnas smėlis išdžius, reikia bent viršutinį jo sluoksnį retsykiais drėkinti.

Jei nėra po ranka smėlio, morkas galima laikyti kartoninėse dėžėse, įmaišius supjaustytų šaknų gabaliukų, o dėžės viršų uždengus. Gerai morkos laikosi ir atviruose polietileno maišeliuose, tik reikia nepamiršti ant šių daržovių viršaus užpilti smėlio.

Žiemą laikyti skirtas morkas reikia atidžiai parinkti. Mat net ir geriausiomis sąlygomis laikomos morkinių muselių pažeistos morkos pradeda pūti ir apkrečia sveikąsias.

Laikomos morkos nepradės želti, jei šiek tiek nupjausime jų viršūnėles. Pjūvio vieta turi apdžiūti. Pravartu ją patepti kreida.

Dažnai pasitaiko, kad per žiemą laikomos morkos apkarsta, tampa neskanios. Taip atsitinka tuomet, kai morkos auginamos sunkesnėse dirvose ir joms augant, viršutinė šakniavaisio dalis išlenda į dirvos paviršių ir pažaliuoja nuo šviesoje besikaupiančio kartaus alkaloido, kuris vėliau pasklinda po visą šakniavaisį. Tad pažaliavusias morkų viršūnėles taip pat reikia nupjauti, apdžiovinti pjūvio vietą ir pabarstyti statybine kreida.