Ringaudai turės savo Puntuką


2005-10-22
Dainoras LUKAS
Ringaudai turės savo Puntuką

Dvi bendruomenės konkuravo dėl didžiulio akmens

Ringaudų gyventojai vakar stebėjo neįprastą vaizdą - į miestelio vidurį buvo atvežtas ir kranu iškeltas maždaug 20 tonų sveriantis akmuo.

“Ne per seniausiai susikūrusi Ringaudų kaimo bendruomenė savo veiklą nori kažkuo įprasminti. Vienas iš darbų - šio akmens atvežimas ir kaimelio įkūrimo datos įamžinimas. Lauksime bendruomenės idėjų, kaip tai geriau padaryti”, - pasakojo Ringaudų kultūros centro direktorė Diana Petkuvienė.

Anot jos, prieš porą metų kultūros centras surengė išvyką dviračiais po Ringaudų apylinkes. “Netoli Nemuno pastebėjome šį didžiulį akmenį. Jau tada pradėjome svarstyti, kaip būtų galima jį panaudoti. Neseniai akmenį pamatė ir Rokų bendruomenė, ji taip pat ketino pasiimti akmenį ir panaudoti savo tikslams. Tai paskatino mus paskubinti veiksmus ir atsivežti akmenį į Ringaudus. Mes elgiamės teisėtai, nes akmuo buvo mūsų seniūnijos teritorijoje”, - sakė D.Petkuvienė.

Akmenį pergabeno “Kauno kranų” bendrovė, pasitelkusi 180 tonų keliamosios galios kraną. Juo ir nustatyta, kad akmuo sveria 20 tonų. Darbus apmokėjo Ringauduose gyvenantis asmuo, nenorėjęs būti minimas.

Ringaudų seniūnas Viktoras Petravičius pažymėjo, kad akmuo surastas, kai šalia Nemuno buvo statomi valymo įrenginiai. “Jis buvo iškastas iš žemės. Bendruomenės susirinkime paklausiau, ką mums daryti su akmeniu. Pasiūliau arba padovanoti jį Rokams, arba pasiimti sau. Gyventojai nutarė vežti jį į Ringaudus”, - sakė seniūnas.

Senieji Ringaudų gyventojai pasakoja, kad kaimui jau 40 metų. D.Petkuvienės teigimu, yra duomenų, kad pirmosios statybos kaime prasidėjo 1964 metais.

Didžiausias Lietuvoje akmuo yra Skuodo rajone - tai apie 680 tonų sveriantis Barstyčių (Puokės) akmuo. Anykščiuose esantis Puntukas sveria 265 tonas.