Paskutinis sudie klasės draugui


2007-03-08
Tomas JARUSEVIČIUS
Paskutinis sudie klasės draugui

Bendramoksliai tikisi, kad bičiulio žudikai sulauks deramo atpildo

Nesugrįžęs į šurmuliuojančią klasę pas artimuosius ir draugus, nebesulaukęs paskutinio mokyklinio skambučio ir neišmėginęs jėgų per abitūros egzaminus Aleksandro Stulginskio vidurinės mokyklos abiturientas Karolis Ramaška vakar minios savo bendramokslių, artimų žmonių ir didžiulį sielvartą kenčiančių namiškių buvo palydėtas į paskutiniąją kelionę.

Atsisveikinti su neįtikėtinai žiaurios žmogžudystės auka tapusiu aštuoniolikmečiu vakar į Gerojo Ganytojo parapijos šarvojimo salę vieni po kitų plūdo buvę bendramoksliai, draugai, artimieji ir visi jį pažinojusieji. Prie laidojimo namų esančioje aikštelėje, išlydint K.Ramašką į paskutinę kelionę, būriavosi keli šimtai jaunuolių, kurių veiduose buvo matyti gailestis, susirūpinimas, užuojauta ir netgi didžiulis pyktis.

Ne vienas ten stoviniavęs vaikinas, neslėpdamas apėmusio įtūžio, puse lūpų kalbėjo, kad tie, kurie taip pasielgė su Karoliu, taip pat nėra verti gyventi: “Kad ir kiek metų teismo sprendimu jie praleis nelaisvėje, to vis tiek už tokį poelgį bus per maža. Kai bus surasti visi šios kraupios egzekucijos vykdytojai, norėtųsi tik vieno: kad jiems būtų paskirta mirties bausmė, tačiau aišku, kad tokio atpildo nebus.”

“Tai buvo nuostabus draugas, kurio mums visiems tikrai labai trūks. Jau dabar klasėje tvyro keista tyla, kurią, atrodo, galėtų išsklaidyti tik jis. Karolis niekada nėra nieko iš mūsų įskaudinęs ar kaip nors užgavęs. Jis buvo savotiška klasės siela”, - ašarotomis akimis kalbėjo gėles laikančios merginos.

K.Ramaška išlydėtas apsuptas didžiulės gėlių jūros. Jo žūties vieta vakar taip pat skendėjo gėlėse, tebedegė bičiulių pagarbą ir atminimą simbolizuojančios žvakelės.

Už laidojimo namų tvoros stoviniavusios garbaus amžiaus moterys viena po kitos kartojo kone tą patį klausimą: “Už ką šitaip žiauriai susidorota su niekuo dėtu vaikinu? Iš kur nusikaltėliai turi tiek daug gyvuliško žiaurumo?”.

A.Stulginskio vidurinės mokyklos administracija vakar “Kauno dienai” sakė, kad pamokos vyko įprastine tvarka. Visi moksleiviai bei mokytojai, norėjusieji pagerbti savo bendramokslį ar auklėtinį, susirinko į ryte už jį aukotas šventąsias mišias.

Tuo tarpu iškart po pamokų daugelis mokyklos bendruomenės narių atėjo paskutinį kartą atsisveikinti su velioniu ir palydėti jį į amžinojo poilsio vietą.

Vienas iš įtariamųjų šiuo žiauriu nusikaltimu - keturiolikmetis paauglys po užvakar jam teismo paskirtos kardomosios priemonės - suėmimo dviem mėnesiams - buvo perkeltas iš Kauno policijos areštinės į Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus. Tuo tarpu kito nuo teisėsaugininkų besislapstančio įtariamojo - 22-ejų metų Alvydo Kanceraičio, pravarde Tošė, iki šiol tebeieškoma.

“Jei labai norės, pareigūnai nusikaltėlį tikrai suras. Jis tiesiog negali likti laisvėje ir privalo atsakyti už Karolio mirtį ir už tai, ką dabar išgyvena jo artimieji bei mes visi”, - pykčio ir didelės nuoskaudos kupinus žodžius išrėžė velionio bendramoksliai.