Metas ruoštis Kalėdoms

Metas ruoštis Kalėdoms

2008-05-13 14:59

Šių metų eglutės puošimo, šventinio stalo dekoravimo ir kepinių mados reikalauja dėmesio beždžionėlei

Šių metų eglutės puošimo, šventinio stalo dekoravimo ir kepinių mados reikalauja dėmesio beždžionėlei  

Netruks prabėgti savaitė, kai į mūsų namus ateis šventė, suspindės kalėdų eglutė. Kaip ją puošime? Kaip dengsime stalą, kokią tiesime staltiesę, kokius skanumynus kepsime?  

Turtas ir gausa  

“Šiais metais eglutė turi atspindėti gausą bei turtingumą. Galima rinktis įvairių ryškių spalvų žaisliukus, tačiau kad nebūtų pernelyg marga, patarčiau juos grupuoti. Vienoje kompozicijoje derės ir raudoni, ir skaidrūs permatomi, simbolizuojantys ledą, ir sidabriniai”, - aiškina “Shishi” kompanijos atstovybės vadovas Rimantas Bobinas.

Kitas šių metų akcentas - variniai ir auksiniai, tarsi sendinti, žaisliukai, puošti veliūru, karoliukais. Tokia eglutė atrodo solidi, bet kartu jauki, šilta. Tarp stiklinių žaisliukų dera natūralaus rudumo kankorėžiai. R.Bobinas atkreipia dėmesį į žaisliukų formas, tarsi atkeliavusias iš vaikystės: varpeliai, nykštukai, angeliukai, kankorėžiai, širdelės. Didesnius žaisliukus reikėtų kabinti arčiau kamieno, mažesnius - išorės link.  

Dominuoja ugnis ir spalvos 

Madinga išlieka ir balta kaip sniegas eglutė, vos nubarstyta sidabru ir šarma. “Shishi” baltajai gražuolei siūlo pasidabinti stikliniais angeliukais, angelo sparneliais, padarytais iš plunksnų, stiklinėmis žvaigždėmis, varvekliais, snaigėmis, permatomais burbuliais, kurių viduje žvilga blizgučiai, pūkuotais kamuoliukais. Madingi apklijuoti karoliukais, nėriniais, aksomu žaisliukai, girliandos-vėriniai.

Pasak Vilniaus “Dorado” parduotuvių tinklo vadovės Ingridos Fedaravičienės, šių metų kalėdų interjere pabrėžiami 2004 m. ženklo - beždžionės atributai. Dominuoja ugnis, papuošimų ir spalvų įvairovė, pamaiviškas stilius. “Šiemet madingas puošnus ir margas eglutės puošimo stilius, o šalia jo atsiranda neįprastos, nesimetriškos ar net juokingos formos spygliuotis be jokių papuošalų”, - sako I.Fedaravičienė.

Jos teigimu, Europos interjero meistrai šiemet eglutės papuošimui siūlo naudoti iš natūralių medžiagų pagamintus papuošalus: medinius, šiaudinius, iš gėlių ar netgi valgomus - meduoliukus, sausainėlius. Taip pat madingi ir senoviniai, iš senelių skrynių ištraukti žaisliukai. Oficialesnei aplinkai siūloma eglučių visai nepuošti, tik nupurkšti balta ar sidabrine spalva.  

Stalas ir interjeras

Šių metų Kalėdų interjere ypatingai akcentuojama žvakė. Jos gali būti įvairių dydžių, svarbu, kad stovėtų kone visuose kampuose. Dideles žvakides siūloma statyti ant grindų, vidutines - ant stalų ir spintelių, o prie kiekvienos lėkštės dar pastatyti po mažą žvakelę. Pats stalas, nors yra šventinio dekoro ašis, yra gana kuklus, nelūžtantis nuo valgių, suvokiamas kaip žaidimas, suteikiantis galimybę pabendrauti. dekoruojant kalėdų stalą išsiskiria du stiliai: rytų ir kaimo, pabrėžia I.Fedaravičienė.

Rytietiškas stalas dvelkia Azijos kultūra ir tradicijomis. Vyrauja simetrija, kampuotos formos, balta ir juoda spalvos. Prie jų derinamos masyvios taurės. Žvakės - subtiliose pusrutulio formos žvakidėse. Jei tarp šių indų ant baltutėlės staltiesės pabarstysime sidabrinių akmenukų ir skaidrių tarsi ledas karoliukų bei padėsime keletą ažūrinių sidabrinių žvaigždžių ir dar rasime vietos kitų metų simboliui - stiklinei beždžionės figūrėlei - visko bus nei per daug, nei per mažai.  

Kaimiškai, bet ne kaip kaime

Kaimiškas, arba skandinaviškas, stalas pasižymi indų ir detalių gausa, žaismingumu ir šiluma. Staltiesė - būtinai ryškiai raudona.

Indai, balti ir raudoni, tarsi senoviški, masyvūs, aptakios taurės, daug pintų ir medinių elementų. Čia būtinai bus Skandinavijos šalių Kalėdų simbolis - medinė elnio statulėlė.

Elnio figūrėlė yra ir ant kelių rūšių raudonų bei baltų stiklinių žvakidžių, ir ant tokių pat lėkščių. Parinkti sunkūs, primenantys senovinius stalo įrankiai. Po taurėmis tiesiamos pintos iš šiaudų servetėlės, į pintus krepšelius dedamas pyragas, kiti valgiai. Žvakidės siūlomos masyvios, stiklinės. Ant šio stalo tiks pastatyti puansetiją vazonėlyje, pamerkti keletą eglių šakelių be jokių papuošalų. 

Prieskonių šėlsmas

Sostinės restorano “La Pergola” vyriausioji virėja Halina Višnevskaja šioms Kalėdoms siūlo pasigaminti vokiečių virtuvės patiekalų. Vokietijoje įprasta šiuo metų laiku gaminti ypatingus kepinius: pudingą, pyragus su romo ar amareto įdaru, imbierinius žmogeliukus, kitus figūrinius saldumynus. Visi kepiniai gardinami aštriais prieskoniais.

Ypač populiarūs vos prasidėjus adventui kepami sausainėliai, kurie išsilaiko iki Kalėdų: su imbieru, kardamonu, marcipanais, riešutiniai, glaistyti įvairiais glaistais, puošti blizgučiais, imbieriniai namukų formos meduoliai. Dažnai kepamas varškės pyragas, kuris valgomas su uogų kisieliumi. Šie patiekalai populiarūs daugelyje šalių, taip pat ir Lietuvoje.  

Šventinis pyragas  

H.Višnevskaja siūlo išsikepti Kalėdų pyragą. Jam reikės 130 ml šilto pieno, 35 g cukraus, gabalėlio (40 g) mielių, 450 g persijotų miltų, 5 trynių, 135 g kambario temperatūros sviesto. Taip pat trupučio druskos, 80 g razinų, 70 g skrudintų migdolų lapelių, 50 g kapoto citronato, tiek pat kapoto oranžado, pusės citrinos žievelės, 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus, 1 arbatinio šaukštelio kvapniųjų pipirų, 100 g skysto sviesto aptepimui, 100 g cukraus pudros.

Pieną su cukrumi, sutrupintom mielėm ir 5 šaukštais miltų sumaišyti, apdengti folija ir palikti pakilti 20 min. šiltoje vietoje. Sudėti likusius miltus ir trynius, suminkyti tešlą. Įminkyti sviestą ir įberti žiupsnelį druskos. Tešlą uždengti ir laikyti apie 2 val, kad pakiltų. Razinas tuo metu pamerkti į romą. Išmirkius jas, migdolus, citronątą bei oranžadą, citrinos žieveles ir vaniliną įmaišyti į tešlą.

Tešlą ant stalo suminkyti, palaikyti trumpai ir suformuoti pyragą. Dėti į sviestuotą skardą ir palikti pakilti dar 30 min. Kepti 60 min. 170 laipsnių temperatūroje. Tada išimti, aptepti visu skystu sviestu. Apibarstyti cukraus pudra, sumaišyta su pipirais.  

Anyžiniai sausainėliai  

H.Višnevskaja, šių metų Virėjų, barmenų ir padavėjų čempionato nugalėtoja, labai mėgsta sausainėlius - anyžių-cinamono žvaigždu tes su migdolų glazūra, kepamus be miltų. Juos galima kepti likus 4 savaitėms iki Kalėdų. Tikrai nesuges.

Jiems prireiks 80 g džiovintų vyšnių arba slyvų, tiek pat marcipano, 125 g cukraus, 100 g maltų lazdyno riešutų, tiek pat maltų migdolų, pusės arbatinio šaukštelio cinamono, tiek pat maltų anyžių, pusės apelsino žievelės, druskos, 3 baltymų, 1 valgomojo šaukšto migdolų sirupo, 50 g. cukraus pudros ir anyžių sėklų pabarstyti.

Slyvas reikia sukapoti. Marcipaną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sudėti į dubenį su druskos žiupsneliu, cukrumi, riešutais, migdolais, cinamonu, anyžiais, apelsino žievele. Įdėti 2 baltymus ir suminkyti. Tešlą vynioti į foliją ir 3 val. padėti šaltai. Tada dėti ant cukrumi pabarstyto kepimo popieriaus ir išploti 2 cm storio lakštą. Pabarstyti cukrumi, uždengti kepimo popieriumi ir iškočioti iki 0,5 cm storio.

Tada įdėti valandai į šaldiklį. Išėmus išspausti žvaigždutes formeles pamirkius karštame vandenyje, kad neliptų tešla. Sudėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Paruošti glazūrą. 1 baltymą su druskos žiupsneliu ir migdolų sirupu lengvai suplakti beriant cukraus pudrą, kol masė taps kietoka. Tepti ant sausainių, pabarstyti anyžiais. Kepti 140 laipsnių temperatūroje 15 - 20 min.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų