Meškinis česnakas - nuo visų negalavimų


2007-05-09
Virginija SKUČAITĖ
Meškinis česnakas - nuo visų negalavimų

Žoliautojai atakuoja ligas ir neleidžia išnykti vaistiniam augalui

Mokslinė literatūra siūlo meškinį česnaką vartoti kaip natūralų vitamino C šaltinį. Šis augalas itin tinka sergantiesiems ateroskleroze, skatina žarnyno peristaltiką. Liaudies medicinoje meškinis česnakas laikomas vos ne panacėja nuo įvairiausių negalavimų ir ligų: nuo karščiavimo, kosulio, nuo reumato, kirmėlių, skydliaukės sutrikimų, švelniai tonizuoja skrandį, pagerina virškinimą ir apetitą.

Pradėto vertinti chlorofilo šaltinis

Nemaža kauniečių šiomis dienomis traukia į Pravieniškių mišką, kur Lietuvos raudonojoje knygoje įrašyto meškinio česnako augimvietėse galima prisiskinti jų lapų. Blogai, kai šie augalėliai masiškai iškasami dėl ypatingo skonio svogūnėlių, o ne tam, kad, parinkus tinkamą meškiniam česnakui augti vietą, jis būtų pasodinamas kitose vietose, tokiu būdu platinant šį augalą.

Biomedicinos daktaras Jonas Skonsmanas iš Elektrėnų, gerai pažįstantis laukinius augalus ir jų savybes, šį sultingą augalą vadina žaliuoju pavasario ženklu, raginančiu valyti ir stiprinti po žiemos organizmą. “Džiaugiamės, kad kiaurus metus galime valgyti įvairias daržoves, net nepastebėdami, pavyzdžiui, blankios lapinių daržovių spalvos. Sulig šiais civilizacijos pasiekimais nemaža prarandame. Juk taip reikalingo mūsų organizmui chlorofilo, stimuliuojančio žmogaus organizme kraujo kūnelių gamybą, gali suteikti tik tamsios sodriai žalios spalvos laukiniai ir sodo augalai, tarp kurių yra ir meškinis česnakas. Beje, medicina tik dabar pradėjo vertinti chlorofilą - augalo kraują. Įdomu, kad chlorofilo formulė atkartoja žmogaus kraujo hemoglobino formulės struktūrą, tik geležies vietą joje užima magnis”, - aiškino J.Skonsmanas.

Pašnekovas pabrėžė, kad gamta siūlo gausų chlorofilo šaltinį: po meškinio česnako netrukus atsiras gysločių, trikerčių žvaginių, dedešvų, pievinių rasakilų, šalpusnių ir kitų valgomų skanėstų, kuriuos reikia išmokti skaniai paruošti.

Vynas, kvepiantis česnaku

Valgant meškinį česnaką žalią, valosi kraujo indai, oda, skydliaukė. Geriant paruoštą su spiritu, gerėja atmintis ir apsauga nuo aterosklerozės (vienkartinė dozė - 10-12 lašų), kitų ligų. Tinka nuo pilvo pūtimo, dieglių, aukšto kraujospūdžio, sutrikus širdies veiklai ir miegui, negyjant žaizdoms, skatina žarnyno veiklą ir pan.

Šis augalas žalias valgomas su duona, užtepta sviestu, tinka sriuboms, padažams, salotoms, mėsos patiekalams. Meškinio česnako, jei jis auginamas savo sklype, galima pasiruošti su spiritu ilgesniam vartojimui. “Reikia į butelį iki kaklelio prikimšti supjaustytų meškinio česnako lapų ir svogūnėlių, užpilti 38-40 laipsnių viskiu ar kitu alkoholiu ir laikyti saulėkaitoje tamsiame maišelyje dvi savaites. Po to gerti su vandeniu po 10-15 lašų keturis kartus per dieną. Galima suslėgti supjaustytus lapus kitame inde, užpilti degtine ir laikyti atokaitoje. Kai lapų žalumas pašviesės, išnešti į rūsį”, - aiškino J.Skonsmanas.

Pašnekovas pasiūlė pasigaminti meškinio česnako vyną - saują kapotų šios žolės lapų trumpai pavirinti su ketvirtadaliu butelio baltojo vyno, pasaldinti medumi. Geriamas neskubant mažais gurkšneliais.

Meškos vertinamas augalas

Kodėl šis česnakas vadinamas meškiniu, o ne, kaip dažniausiai įprasta, miškiniu? “Greičiausiai todėl, kad šis česnakas buvo ir tebėra labai vertinamas šalia miškų ir meškų gyvenančių žmonių. Sakoma, kad meška po žiemos miego nesugeba tvirtai ant kojų atsistoti, jei neranda šios žolės, kvepiančios česnaku ir turinčios fantastinių galių.

Meškinio česnako skonį iki šiol puikiai prisimena buvę mūsų tremtiniai. Įdomu, kad šią sultingą žolę labai mėgo ne tik žmonės, bet ir karvės, kurios tokiu metu prisiėdusios meškinio česnako, duodavo česnaku kvepiantį pieną. Ilgai nevystantys česnako lapai iki šiol pavasarį maišais plukdomi Jenisiejaus upe į šiaurę, kur nėra jokio žalumyno žiemos išvargintiems organizmams atstatyti.

Gausiausia ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje meškinio česnako augimvietė yra Prienų šile.

Žolynai - sveikatos sandėlis

Kiek valgyti žalių meškinio česnako lapų, svogūnėlių ir jų produktų? Anot J.Skonsmano, galima valgyti tiek, kiek priima organizmas. Svarbu nepersistengti. Jei nepatinka aštrus meškinio česnako skonis, galima pamaišyti su kitomis daržovėmis ar išspausti sultis ir gerti mažais gurkšneliais. Reikia žinoti, kad po onkologinių operacijų tinka tik sultys, tačiau prieš jas vartojant reikia pasitarti su gydytoju.

“Pavasarį žemė pasiima žaliąją jėgą ir atiduoda ją mums. Tad pradėdami žoliauti Neries slėnyje, nusilenkėme gausiai augalijai: meškiniam česnakui, plautei, kiaulpienėms, trauklapiams, dirviniam asiūkliui, turinčiam daug žmogaus organizmui reikalingo silicio. Prisikasėme meškinio česnako, kad galėtume kuo plačiau jį paskleisti Lietuvoje tinkamose vietose”, - pasakojo kaunietė D.Kunčienė, vadovaujanti sveikatos mokyklėlei “Šermukšnėlė”. Tad seniai delikatesu tapusį ir itin vertingą žmogaus sveikatai meškinį česnaką nuo visiško išnykimo Lietuvoje gelbsti savanoriai, kurie kartu su J.Skonsmanu ir kitais bendraminčiais užsimojo ištrinti iš Lietuvos raudonosios knygos meškinį česnaką.

Meškinio česnako puoselėtojai pasiryžę išplatinti šį augalą dvidešimt penkiose Lietuvos vietovėse, kurios tinka jam augti. Pirmoji išvyka tuo tikslu buvo surengta į Neries slėnį prie senosios Lietuvos sostinės Kernavės, iš kur žoliautojai parvežė ir pasodino įvairiose vietovėse daugybę meškinio česnako. Beje, jis mėgsta drėgną lapuočių mišką ir yra vadinamas Mėnulio augalu. Tad šį augalą reikia sodinti šlaite, prie upės taip, kad jis naktį matytų Mėnulį.