Mecenatą vis dar mulkina


2008-04-17
Rūta KANOPKAITĖ
Mecenatą vis dar mulkina

Profesorius A.Miškinis, Kaunui dovanojęs savo kolekciją, pasigenda ryžtingesnių valdžios žingsnių greičiau pristatant ją kauniečiams. Jis kaltina valdininkus atsirašinėjimu ir vilkinimu.

Nesutampa kūrinių skaičius

Iš Seimo nario Ryto Kupčinsko gavęs jam siųsto Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo Sigito Šliažo rašto, datuoto balandžio 2 diena, kopiją mecenatas sako, kad dauguma ten minimų teiginių apie dovanotą rinkinį yra jam visai negirdėti arba iškreipti.

„Tame rašte R.Kupčinskui rašoma, „kad Lietuvos dailės eksponatai yra perduoti... muziejui ir eksponuojami“. Tai jau sąlygiškai tolima praeitis, nes perdavimas įvyko dar 2007 metų vasario 2 dieną.

Tuo metu aš oficialiai perdaviau Kauno miestui, o meras priėmė dovaną – 369 Lietuvos dailės kūrinius, kurie ir buvo eksponuoti. Kitas dalykas – kada šie kūriniai perduoti saugoti M.K.Čiurlionio dailės muziejui ir kokiomis sąlygomis tai padaryta?“ – skundžiasi atsainiu požiūriu mecenatas.

A.Miškinis sako šiemet kovo 15 dieną gavęs pernai balandžio 11-ąją mero ir muziejaus direktoriaus pasirašytą Lietuvos dailės kūrinių perdavimo („turto patikėjimo“) sutartį. Tačiau į šią procedūrą jo nesiteikta pakviesti ir parengto pasirašyti dokumento jis nematęs. Mecenatui kyla nemažai klausimų.

„Iš 369 Kaunui mano dovanotų Lietuvos dailės darbų muziejui patikėjimo teise perduota tik 203. Ką darys savivaldybė su likusiais 166 kūriniais? Aš dovanojau miestui savo kolekciją neterminuotai, o turto patikėjimo teisės sutarties laikas nustatytas penkeriems metams. Kaip elgsis savivaldybė po penkerių metų? Pasirašinės vis naujas sutartis? Kas galėtų paneigti galimybę, kad po to termino, kai manęs gal jau nebus, kolekcijos apskritai bus galima atsisakyti arba daryti su ja ką panorėjus?“ – abejoja profesorius.

Kultūros skyriaus vedėjas S.Šliažas teigia, kad sutartyje buvo nurodyta, jog A.Miškinis Lietuvos dailės kūrinius dovanoja pagal katalogą. „Katalogas buvo išleistas oficialiai, vadovautasi jame išvardytų kūrinių sąrašu. Todėl sutartyje ir atsirado toks skaičius.“

Skirtingai mato situaciją

Netiesa A.Miškinis vadina ir S.Šliažo minėto rašto teiginį, esą „kitų kolekcijos dalių (Europos dailės, Rytų dailės kūrinių, mažosios lietuviškos ikonografijos kolekcijos, archyvo ir bibliotekos) dovanojimo ir perdavimo eksponuoti dokumentai yra rengiami“.

„Man nedalyvaujant jie negali būti parengti. Europos dailės perdavimo dokumentas nerengiamas, nes visi šio rinkinio kūriniai dar yra pas mane, nesudarytas ir tikslus jų sąrašas“, – pabrėžia mecenatas. Jis teigia, kad tai bus galima pradėti tik suremontavus Europos dailės rinkiniui skirtą salę. Tuomet ten, kadangi jo bute nėra vietos, būtų galima kūrinius išdėstyti, inventorizuoti, aprašyti.

„Tačiau salės remontas nevyksta daugiau kaip metus, o S.Šliažas savo rašte apie tai net neužsimena. Tuo tarpu šių metų vasario 19 dieną savo rašte Kauno merui ir tarybos nariams aš akcentavau šį faktą“, – primena profesorius. Jis sako, kad į šį savo kreipimąsi jokio atsakymo iš miesto politikų negavo.

Rytų dailės kolekcija eksponuojama vienoje Paveikslų galerijos salių. Mecenatas sako, kad ją muziejus laikinai yra priėmęs saugoti. „Kol galutinai nebaigti vis dar stringantys Lietuvos dailės rinkinio perdavimo muziejui patikėjimo teise ir eksponavimo reikalai, tokia pat procedūra su Rytų daile negali būti pradėta.“

A.Miškinis sakė, kad mažosios ikonografijos rinkinys taip pat dar neparengtas perduoti ir jokie su tuo susiję dokumentai nerengiami. Muziejus neturi įsigijęs šiam rinkiniui saugoti reikalingų specialių spintų ir vokelių. Dėžės su mecenato archyvu jau pervežtos į Paveikslų galeriją. Dalį savo bibliotekos A.Miškinis galėtų perduoti netrukus, likusią – baigęs profesinę veiklą.

Dovana – kaip našta

Mecenatas sako jau seniai pasigendąs konkretesnės informacijos apie kolekcijos perdavimą, įkurdinimą ir eksponavimą. Jis teigė, kad paskutinį su tuo susijusį dokumentą, pasirašytą vicemero Stanislovo Buškevičiaus, jis gavo pernai liepos pabaigoje. Tame rašte apgailestauta, kad dėl patalpų stokos dovanotos kolekcijos įkurdinimas vyksta lėčiau, nei planuota, ir pažadėta artimiausiu metu surengti bendradarbiavimo sutartį pasirašiusių šalių pasitarimą. Deja, per septynis mėnesius nuo minėto rašto išsiuntimo toks pasitarimas taip ir neįvyko, priekaištauja tuščių pažadų dalytojams A.Miškinis.

„Norėčiau, kol dar esu, užbaigti Kaunui dovanotos kolekcijos perdavimo, įkurdinimo ir eksponavimo reikalus. Arba bent jau artimiausiu metu sužinoti, kad viso to miestui nereikia, kaip nereikėjo ir dailininko Kazio Varnelio, siekusio įsikurti Kaune, kūrinių ir kolekcijos. Tuomet ir kai kuriems miesto valdininkams nereikėtų apsimetinėti, ko gero, sąmoningai vilkinant bei komplikuojant mano dovanos įteisinimo procedūrą“, – neslepia nusivylimo profesorius.

„Deja, reikalai negali klostytis taip greitai, kaip norėtųsi mecenatui. Tam yra objektyvių priežasčių, ir ne vien nuo savivaldybės gerų norų viskas priklauso. Tokių patalpų, kuriose išsyk būtų galima įkurdinti visą dovanotą A.Miškinio kolekciją, miestas neturi. Nacionaliniam M.K.Čiurlionio muziejui irgi trūksta plotų ekspozicijai, nes dalis jo parodų salių naudojamos kaip eksponatų saugyklos. Miestas yra numatęs suteikti muziejaus fondams apie 300 kvadratinių metrų patalpas Choreografijos mokyklos pastate. Tuomet Paveikslų galerijoje atsilaisvintų erdvė ekspozicijai“, – aiškino S.Šliažas.