Leono Striogos menas skaptuoti


2005-02-05
Žilvinė PETRAUSKAITĖ
Leono Striogos menas skaptuoti

Kauniečio skulptoriaus kūryba pristatyta solidžiu albumu iš serijos “Nacionalinės premijos laureatai”

Kaunietis skulptorius, Nacionalinės premijos laureatas Leonas Strioga, kartu su daugybe savo talento gerbėjų M.K.Čiurlionio galerijoje minėdamas savo 75-erių metų jubiliejų, gavo lauktų ir nelauktų dovanų. Vakare buvo pristatytas ką tik Dailininkų sąjungos leidyklos išleistas, Giedrės Jankevičiūtės parengtas albumas “Leonas Strioga” bei garsiai perskaitytas Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko sveikinimas garsiam dailininkui jubiliejaus proga.

Anot menotyrininkės Nijolės Tumėnienės, L.Striogos skulptūros tuo pačiu metu yra ir liaudiškos, ir modernios. “Retas skulptorius tai sugeba sujungti į visumą. Bet kuriame pasaulio mieste L.Strioga bus sutiktas kaip šiuolaikinis menininkas, bet tuo pačiu jo kūriniuose ryškūs archajiškosios mūsų kultūros pamatai”, - sakė N.Tumėnienė. Pats skulptorius ne kartą yra sakęs, kad nežinąs, kas yra svarbiau: menas gyventi ar menas skaptuoti. “Nenoriu vaizduoti pasaulio juodumos. Ją matau, bet stengiuosi atsilaikyti”, - šią L.Striogos frazę užfiksavo operatoriaus Stasio Dargio kamera. Jubiliejiniame L.Striogos vakare buvo parodytas S.Dargio susuktas filmas apie kaunietį skulptorių.

Dailininkų sąjungos leidybos centro direktorė Danutė Zovienė teigė, kad 1000 egzempliorių tiražu išleistas albumas “Leonas Strioga” - jau trečiasis iš jų sumanytos serijos “Nacionalinės premijos laureatai”. Tačiau tai pirmasis monumentalus šios serijos leidinys apie skulptorių. Lig šiol visuomenei ir specialistams skirtu leidiniu išsamiai buvo pristatyti du tapytojai, Nacionalinės premijos laureatai: Valentinas Antanavičius ir Ričardas Povilas Vaitekūnas.

Pasak D.Zovienės, dvejus metus (tiek laiko buvo rengiamas šis albumas) fotografas Kęstutis Stoškus nuolat važinėjo maršrutu Vilnius-Kaunas ir nuosekliai fotografavo L.Striogos kūrinius. Albumo dailininko Eugenijaus Karpavičiaus triūsas ką tik įvertintas Knygos meno konkurso “Vilnius 2004” antrąja premija. O albumas “Leonas Strioga” tapo viena iš trijų gražiausių Metų knygų.

D.Zovienė pasakojo, kad ir pats skulptorius aktyviai dalyvavo rengiant albumą, o jo žmona Dalia Striogienė labai palengvino leidėjų darbą, kruopščiai sukatalogizavusi visus L.Striogos kūrinius.

Vilniaus “Akademijos” galerijoje šiuo metu veikia L.Striogos skulptūros paroda. Kaune jubiliejinę L.Striogos kūrybos parodą numatyta surengti pavasario pradžioje Paveikslų galerijoje.