Krepšininko širdis sustojo per rungtynes


2004-10-18
Krepšininko širdis sustojo per rungtynes

Sveikata niekada nesiskundusį Taurą Stumbrį mirtis pakirto ant komandos suolelio

Šiurpi tragedija šeštadienio vakarą sukrėtė šalies sporto pasaulį. Per Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynes tarp dviejų Kauno komandų - “Žalgirio” ir “Hidruvos-Atleto” - staiga mirė 34 metų krepšininkas Tauras Stumbrys.

Šį sezoną “Hidruvai-Atletui” atstovavusio T.Stumbrio širdis sustojo žaidžiant su “Žalgiriu” - komanda, kurioje jis praleido visus gražiausius savo karjeros metus. Tai - pirmoji tokia nelaimė per visą LKL istoriją.

Atgaivinti nepavyko

Policijos mokymo centro Kauno biuro sporto salė šeštadienio vakarą buvo sausakimša. Antrajame kėlinyje sužaidus 3 min. 57 sek. ir “Žalgiriui” pirmaujant 28:23, pasigirdo nelaimės šauksmas.

Prie sąmonę praradusio Tauro Stumbrio akimirksniu prišoko “Hidruvos-Atleto” vyriausiasis treneris Ramūnas Cvirka, tuoj pat atbėgo “Žalgirio” gydytojas Robertas Narkus bei rungtynėse budėjusi gydytoja Svetlana Cvetkova.

Žaibiškai įvertinęs situaciją, R.Narkus krepšininkui suleido vaistų į širdį, belaukiant greitosios pagalbos jis su R.Cvirka darė krepšininkui dirbtinį kvėpavimą, širdies masažą.

“Taurai, kvėpuok”, - maldavo R.Cvirka. Niekuo negalėdami padėti, paklaikę šalia stovėjo komandos draugai.

Maždaug po dešimties minučių vienas po kito atvyko du greitosios pagalbos ekipažai. T.Stumbrys buvo reanimuojamas šalia sporto salės esančiame medicinos kabinete. Tuo metu medikų pagalbos prireikė ir vienam iš krepšinio mėgėjų, kuris dar vienu greitosios pagalbos automobiliu buvo išvežtas į ligoninę.

Beveik pusantros valandos trukusios medikų pastangos priversti plakti jauno vyro širdį buvo bevaisės. Tai, kad medikai pralaimėjo kovą, išdavė krepšininko žmonos Jurgitos rauda, kai jai buvo leista atsisveikinti su vyru. Į sporto salę ji atskubėjo tuomet, kai kažkas iš komandos pranešė apie nelaimę.

Be tėvo liko du vaikai - 13-metis Mantas ir ketverių metų Ugnė. Vakar, parkritusi namuose, susižeidė T.Stumbrio motina, jai prireikė operacijos.

Krepšininko mirties priežastis paaiškės šiandien, atlikus tyrimus.

Galva nusviro ant draugo peties

T.Stumbrys penktadienį 23 minutes žaidė rungtynėse su Vilniaus “Lietuvos rytu”, šeštadienį jis 8 pirmojo kėlinio minutes kovojo ir su “Žalgiriu”, pataikė paskutinį savo gyvenime tritaškį ir buvo pakeistas.

Antrajame ketvirtyje jam buvo leista pailsėti. Tuoj po minutės pertraukėlės prie komandos draugo atsisėdęs Tomas Pušinaitis pajuto, kad ant jo peties nusviro Tauro galva.

“Žalgirio” fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas sakė, kad prieš rungtynes kalbantis su T.Stumbriu jis prasitarė, jog jaučiasi pavargęs.

Iki paskutinės sekundės, tikėdami, kad Tauras laimės svarbiausiąją savo gyvenimo dvikovą, nuo jo nesitraukė visi “Hidruvos-Atleto” žaidėjai, treneriai, klubo viceprezidentas Kazys Starkevičius, buvęs komandos draugas žalgirietis Mindaugas Timinskas.

Nesiskirstė ir žiūrovai, laukdami, kuo viskas baigsis.

T.Stumbrio dėka buvo iškovota ir vienintelė šio sezono “Hidruvos-Atleto” pergalė, kurią lėmė tolimas veterano metimas pirmose šio sezono LKL rungtynėse su Panevėžio “Aukštaitija”.

Paprašė 13-ojo numerio

“Kodėl?” - toks klausimas dar ilgai neduos ramybės ne tik T.Stumbrio artimiesiems, bet ir visiems, pažinojusiems šį talentingą žaidėją.

Krepšininkas niekada nesiskundė sveikata, širdies skausmais. Apie Taurą Stumbrį, praeityje žinomo krepšininko A.Stumbrio sūnų, buvo sakoma, jog tai Dievo, tėvų ir gamtos neeiliniu talentu apdovanotas žaidėjas.

Praėjusią vasarą jis pats pareiškė norą žaisti “Hidruvos-Atleto” ekipoje, kuriai atstovavo ir 2002-2003 metų sezoną. Stipriai atjaunėjusios komandos vyriausiuoju treneriu šįmet tapęs R.Cvirka ilgai dvejojo, ar priimti veteraną į komandą, tačiau vėliau nutarė, kad patyrusio žaidėjo patirtis pravers ir jauniems žaidėjams.

Iš tiesų itin taikiu būdu garsėjęs T.Stumbrys komandoje turėjo didelį autoritetą, jauni žaidėjai į jį žiūrėjo su pagarba.

Dažniausiai 8-uoju numeriu pažymėtais marškinėliais žaisdavęs T.Stumbrys šįmet paprašė 13-ojo numerio ir jį gavo. Klubo direktorius Gintautas Obelevičius, įžvelgęs šiame numerių keitime tarsi blogą ženklą, pasakė, kad daugiau komandoje 13-ojo numerio marškinėlių nebebus.

Karjeros viršūnė - Europos taurė

T.Stumbrio, kaip profesionalaus krepšininko, karjera labiausiai susijusi su Kauno “Žalgiriu”, kuriame jis debiutavo 1989 metais ir atstovavo net dešimt sezonų, aštuonis kartus tapo Lietuvos čempionu ir iškovojo iškiliausią savo pergalę, kai 1998 metais žalgiriečiai laimėjo Europos taurę.

1987 m., kartu su Artūru Jakubausku ir Artūru Karnišovu atstovaudamas SSRS jaunučių rinktinei, Tauras iškovojo Europos kadetų čempionato bronzos medalį. 1991-1993 m. T.Stumbrys žaidė Lietuvos nacionalinėje rinktinėje.

Patyręs žaidėjas taip pat išmėgino jėgas Vengrijos, Rusijos, Izraelio, Vokietijos, Lenkijos ir Portugalijos krepšinio klubuose. Praėjusį sezoną rungtyniavo Panevėžio “Aukštaitijos” ekipoje.

“Mielai grįžčiau į Vengriją, nes joje gyvena puikūs žmonės. Ir Izraelyje buvo neblogai. Portugalijoje ilgai neužsibuvau, nes treneris pradėjo kalbėti, kad reikalingas kitoks krepšininkas nei aš. Man labiausiai priimtinas komandinis žaidimas, todėl portugalams ir netikau.

Man norisi pabūti ir Kaune, su šeima. Jėgų dar turiu, todėl nutraukti sportinės karjeros nesirengiu. Jei patirčiau traumą, tada visaip galėtų būti”, - grįžęs iš Portugalijos interviu “Kauno dienai” sakė T.Stumbrys.