Korupcinius užkulisius išduoda pokalbiai telefonu


2004-07-17
Stasys GUDAVIČIUS
Korupcinius užkulisius išduoda pokalbiai telefonu

Seimas pamažu atskleidžia paslapties šydą, dengiantį parlamentarų galimo papirkinėjimo skandalą

Seimo Antikorupcijos komisija išviešino vos kelis korupcija įtariamų parlamentarų slapta įrašytus pokalbius telefonu. Likusi korupcijos skandalo medžiaga, apimanti bent kelis šimtus įvairiausių dokumentų, tebėra įslaptinta.

Paviešintuose parlamentarų pokalbiuose su bendrovės “Rubicon group” vadovu Andriumi Janukoniu, be kita ko, užsimenama apie tai, kaip reikėtų palenkti į savo pusę kuo daugiau Seimo narių priimant tam tikrus teisės aktus.

Tyrimą teks užbaigti savomis jėgomis

Prieš porą dienų Generalinės prokuratūros Seimui atiduotas galimo kyšininkavimo bylas Seimo Pirmininkas A.Paulauskas vakar perdavė parlamentinei Antikorupcijos komisijai, vadovaujamai socialliberalės Nijolės Steiblienės.

Kartu Seimo vadovas paragino parlamentą savo jėgomis užbaigti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros pradėtą tyrimą dėl įtarimų, jog kai kurie parlamentarai galėjo imti kyšius už įtaką priimant įstatymus. “Mano supratimu, Seimas turėtų savo jėgomis šį tyrimą papildyti ir užbaigti. Jeigu mes negalime kalbėti apie baudžiamąją atsakomybę, būtina įvertinti, ar šie Seimo nariai nepažeidė Konstitucijos, priesaikos, ar nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų”, - spaudos konferencijoje ryte sakė A.Paulauskas.

Antradienį Seimui atsisakius duoti leidimą patraukti baudžiamojon atsakomybėn kyšio ėmimu įtartus Vytenį Andriukaitį, Vytautą Kvietkauską ir Arvydą Vidžiūną, prokuratūra nutraukė bylą ir perdavė surinktą medžiagą Seimui. Parlamentarai įtariami ėmę kyšius iš verslo grupės “Rubicon group” vadovo A.Janukonio už įtaką priimant teisės aktus.

Generalinės prokuratūros gautoje medžiagoje minimi ne tik trys Seimo nariai, kuriuos buvo prašoma leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn, bet ir dar du - Gintaras Steponavičius ir Eligijus Masiulis. Apie dar vieną liberalcentristą Raimundą Palaitį Seimo vadovas neužsiminė, nors dėl pastarojo parlamentaro figūravimo byloje irgi sklandė kalbos.

Bet kai kuriuose dar nepaviešintuose pokalbiuose A.Janukonis ir V.Andriukaitis dar pamini Ministrą Pirmininką Algirdą Brazauską, ūkio ministrą Petrą Čėsną ir sveikatos apsaugos ministrą Juozą Oleką, kurie neva “teigiamai žiūri” į kai kurių klausimų sprendimą.

Rasta “juodoji buhalterija”

Perduotoje medžiagoje užfiksuoti G.Steponavičiaus ir E.Masiulio pokalbiai su A.Janukoniu, tačiau jie nebuvo įtarti dėl kyšio ėmimo. Seimo Pirmininko teigimu, prokuratūros pateiktuose segtuvuose trūksta duomenų apie įstatymų ir teisės aktų priėmimą, apie kuriuos politikai kalbėjo su verslininku, taip pat duomenų apie kitų Seimo narių, partijų vadovų, savivaldybių tarybų narių įtakojimą.

A.Paulauskas paprašė Antikorupcijos komisiją savo išvadas pateikti iki rugpjūčio 2 dienos. Seimo Pirmininko teigimu, komisija pati spręs dėl ikiteisminio tyrimo medžiagos ir slapta įrašytų parlamentarų pokalbių su verslininkais paviešinimo.

“Pokalbiai, švelniai tariant, garbės nedaro”, - sakė A.Paulauskas, bet tvirtino, jog juose žodis “pinigai” nėra minimas.

Bet byloje yra ir duomenų iš “Rubicon group” kompiuterių laikmenų. Jose, A.Paulausko žodžiais, užfiksuota šios bendrovės “juodoji buhalterija”, be kita ko, skirta parlamentarams papirkti. Be to, Generalinė prokuratūra informavo, kad “Rubicon group” vadovai savo tarpusavio telefoniniuose pokalbiuose dar 2002 metais aptarinėjo parlamentarų papirkimo schemas. Tačiau tų pokalbių išklotinių segtuvuose nėra.

“Juodojoje buhalterijoje” minimos tam tikros sumos. Pavyzdžiui, yra nuoroda bent apie 25 tūkst. litų, kuriuos “Rubicon group” galėjo skirti parlamentarams papirkti priimant šiai bendrovei naudingą Šilumos ūkio įstatymą.

Visi nori viešumo

Visi penki parlamentarai neigia ėmę kyšius ir paragino kuo sparčiau paviešinti turimą medžiagą. To primygtinai paprašė ir Prezidentas Valdas Adamkus. Per susitikimą su Seimo ir parlamentinių frakcijų atstovais Prezidentas pareiškė manąs, kad visa medžiaga, susijusi su korupcijos skandalu, būtų nedelsiant paviešinta. Pasak Prezidentūros sekretoriaus Dariaus Gudelio, Seimo vadovybė per šį susitikimą tokiam V.Adamkaus reikalavimui pritarė.

Paviešinti bylą pareikalavo ir Liberalų ir centro sąjunga bei Tėvynės sąjunga.

Kyšių ėmimu įtartas V.Andriukaitis, kuris trečiadienį paprašė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nutraukti jo Seimo nario įgaliojimus nuo liepos 28 dienos, taip pat reikalauja viešo tyrimo. Jis atsisakė išeitinės kompensacijos, jei tokia būtų paskirta.

Su prokuratūros medžiaga anksčiau susipažinęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas teigia, jog už viešųjų ir privačių interesų supainiojimą yra pagrindo inicijuoti apkaltą V.Kvietkauskui, bet V.Andriukaičio ir A.Vidžiūno veiksmus galima vertinti tik etikos požiūriu.

Posėdžiavo vakare

Antikorupcijos komisijos pirmininkė N.Steiblienė, iš A.Paulausko rankų gavusi Generalinės prokuratūros pateiktą medžiagą, iškart pareiškė neketinanti viešinti jos be visos komisijos sutikimo. “Pirmiausia su byla turės susipažinti komisijos nariai. Tai kolegialus organas, todėl aš viena negaliu spręsti dėl medžiagos paviešinimo”, - teigė ji, rankose laikydama du didelius segtuvus su dokumentais.

Nors pripažįstama, kad pateikta medžiaga nėra įslaptinta, vis dėlto, anot N.Steiblienės, turi būti išsiaiškinta, ar jos paviešinimas nesutrukdys komisijai tirti galimos bent penkių parlamentarų konstitucinės arba moralinės atsakomybės klausimo. “Manau, kad tos medžiagos paviešinimas neturi trukdyti jos ištyrimui”, - pareiškė ji.

Antikorupcijos komisijos pirmininkė žurnalistų akivaizdoje nusinešė popierius pas save į kabinetą ir užrakino juos seife. “Pati kelias valandas studijuosiu”, - pastebėjo ji.

Tačiau jau vakar popiet buvo pranešta, kad vakare rengiamas skubus komisijos posėdis, skirtas aptarti klausimui dėl galimo medžiagos paviešinimo. Iki posėdžio N.Steiblienė dar kartą susitiko su A.Paulausku pasikonsultuoti dėl galimų veiksmų. Seimo Pirmininkas rekomendavo Antikorupcijos komisijai neslėpti bylos ir pateikti ją visuomenei.

Šeštą valandą vakaro prasidėjusiame Antikorupcijos komisijos posėdyje beveik pustrečios valandos neproduktyviai ginčytasi, ar galima visuomenei pateikti bent dalį perduotų pokalbių bei kitos byloje esančios medžiagos. Paskui, išprašę žurnalistus, komisijos nariai pasiklausė kelių pokalbių ir galų gale nusprendė juos paviešinti.

Apie atlygį nekalba

Paviešinti keturi pokalbiai tarp A.Janukonio ir V.Andriukaičio, V.Kvietkausko, A.Vidžiūno bei E.Masiulio. Jie nėra labai įspūdingi, tačiau kai kurios frazės gana iškalbingai byloja apie A.Janukonio galimą įtaką parlamentarams.

V.Andriukaičio “Rubicon group” vadovas pernai gegužės pabaigoje telefonu prašo pasirūpinti, kad Finansų ministerija patvirtintų teisės akto projektą, kuris būtų naudingas šiai bendrovei. A.Janukonis užsimena, kad šis aktas reikalingas įgyvendinant vieną “Rubicon group” verslo projektą, kur konsultantams numatyta skirti 300 tūkstančių eurų. V.Andriukaitis sutinka pasidomėti ministerijoje, kaip sekasi tą teisės aktą priiminėti.

Kalbėdamas su V.Kvietkausku “Rubicon group” vadovas prašo užvažiuoti į svečius, nes reikia aptarti kai kuriuos verslo reikalus. Beje, šis Seimo narys “Rubicon group” yra pardavęs savo turėtą Vilniaus televiziją.

2002 metų spalio pabaigoje įvykusiame pokalbyje A.Janukonis įtikinėja A.Vidžiūną pasirūpinti kai kuriais Šilumininkų asociacijos reikalais Seime, susitikti su jos atstovais, aptarti, matyt, numatomo priimti Šilumos ūkio įstatymo projektą.

Dėl paties Šilumos ūkio įstatymo A.Janukonis pernai gegužę kalbėjo su E.Masiuliu. Tuometinis Prezidentas Rolandas Paksas vetavo Seimo priimtą įstatymą, tačiau A.Janukonis nebuvo patenkintas tokiu sprendimu. Jis rūpinosi, kad parlamentarai atmestų veto ir priimtų “Rubicon group” palankų įstatymą. Taip ir įvyko - veto buvo atmestas.

Nė viename iš paviešintų pokalbių neužsimenama apie atlygį Seimo nariams už atliktą darbą. Prokurorai, remdamiesi kita turima medžiaga, įtaria, kad V.Andriukaitis iš “Rubicon group” galėjo gauti 95 tūkstančius litų, A.Vidžiūnas - 40 tūkst. litų, o V.Kvietkauskas - 25 tūkst. litų.

Atsisako Seimo nario mandatų

Į teisėsaugos akiratį patekęs parlamentaras V.Kvietkauskas ketina atsisakyti Seimo nario mandato. “Nepriklausomai nuo to, kaip baigsis visa ši istorija, iškelti kaltinimai korupcija jau padarė neatitaisomą žalą man kaip politikui. Todėl esu pasiryžęs pasitraukti iš politikos ir atsisakyti Seimo nario mandato. Tai padaryti mane skatina noras padėti Seimui išsikapstyti iš keblios padėties, apginti politikų ir viso parlamento gerą vardą bei žlugusi viltis teisiniu būdu išsklaidyti man metamus įtarimus”, - pareiškė V.Kvietkauskas.

Seimo Naujosios sąjungos frakcijos seniūnas Alvydas Ramanauskas sakė, kad frakcija nepritaria tokiam V.Kvietkausko apsisprendimui: “Manome, kad tokiam žingsniui nėra pagrindo”.

A.Vidžiūnas taip pat galvoja apie parlamentaro mandato atsisakymą, tačiau kol kas nepaskelbė tokio pat pareiškimo, kaip kiti du jo kolegos.

Tuo tarpu V.Andriukaitis, jau pateikęs VRK pareiškimą atsisakyti Seimo nario mandato nuo liepos 28 dienos, vakar netikėtai pareiškė svarstantis galimybę dar pabūti parlamentaru. V.Andriukaitis sakė galintis pasirinkti kitą datą, jeigu to reikės tyrimui Seime užbaigti. “Galėčiau nebent susitarti dėl termino, jei kažkas pasakytų, kad jis per trumpas. Prašau, aš galiu mandatą padėti iki savo gimtadienio - rugpjūčio 9 dienos”, - žurnalistams sakė V. Andriukaitis. “Bet aš tikrai padėsiu mandatą”, - pridūrė jis.

VRK sprendimo dėl V.Andriukaičio mandato atsisakymo nepriims, jeigu jis nepakartos šio prašymo komisijos posėdyje. Jis numatomas ateinantį ketvirtadienį.

Prokurorų teigimu, sprendimai atsisakyti Seimo nario mandato nekeičia padėties, nes sprendimas dėl bylos nutraukimo jau yra priimtas.