Kauno valdininkai pamynė autoriaus teises


2006-07-26
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Kauno valdininkai pamynė autoriaus teises

Vandalų suniokotą “Hermio” skulptūrą remontuoja Savivaldybės parinkti žmonės, o jos autoriui skulptoriui Juozui Ruzgui apie tai net nebuvo pranešta

Skulptoriui Juozui Ruzgui tik padedant parlamentarui Arimantui Dumčiui vakar pagaliau pavyko susitikti su Kauno mero pirmuoju pavaduotoju Antanu Balučiu. Prieš mėnesį iš miesto sodelio fontano buvo pavogta skulptūra “Hermis”. Vėliau ji rasta apgadinta.

Tačiau Savivaldybės administracijos valdininkai net nesikreipė į skulptūros autorių, o remontuoti meno kūrinį pasamdė visai kitus žmones.

Nevykusiai juokavo

“Tuo metu, kai įvyko vagystė, atostogavau. Vėliau kalbėjausi su Komunalinio ūkio skyriaus atstovais, kurie patvirtino, kad “Hermiui” remontuoti rangovai pasamdyti laikantis viešųjų pirkimų įstatymo”, - tikino vicemeras A.Balutis.

Jis nebuvo linkęs sureikšminti nei vandalizmo akto, nei fakto, kad po jo Kauno valdininkai net nesiteikė susisiekti su skulptūros autoriumi. “Pas mane kabinete stovi katalonų padovanota skulptūra su nulaužtu pirštu”, - nevykusiai juokavo politikas.

“Išgirdęs, kad policija rado skulptūrą, pats atėjau į Komunalinio ūkio skyrių. Norėjau pamatyti, kaip ji atrodo. Valdininkai teigė, kad “Hermis” saugomas policijoje. Daugiau jokių žinių nesulaukiau”, - sakė J.Ruzgas.

Menininkas nustebęs

“Gyvam autoriui esant skelbti skulptūros remonto konkursą - dar neteko tokio dalyko girdėti”, - teigė skulptorius J.Ruzgas. Jis neslėpė, kad konsultavosi su teisininkais dėl pažeistų autorinių teisių, tačiau vakar nekomentavo, ar ketina ieškoti teisybės teismuose.

Savivaldybės administracijos valdininkai skelbdami konkursą vadovavosi Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis, tačiau visai pamiršo, kad meno kūrinius gina Autorinių teisių įstatymas.

“Hermio” skulptūrą vagys nugvelbė birželio pabaigoje. Tuomet įvykio vietą apžiūrėję pareigūnai konstatavo, kad tai greičiausiai metalo vagių darbas. Iškart suabejota, kad šią vagystę galėjo užsakyti kolekcininkai. Skulptūra nuo pjedestalo nuimta nemokšiškai ir buvo apgadinta.

Jau kitą dieną budrus kaunietis skulptūrą rado, o liepos pradžioje sulaikyti ir jos vagys.

“Hermį” siūlo pakeisti “Gabija”

Vakar susitikęs su Kauno mero pirmuoju pavaduotoju A.Balučiu skulptorius J.Ruzgas pasiūlė vietoje “Hermio” miesto sodelio fontane pastatyti iš bronzos išlietą lietuvių dievaitės Gabijos skulptūrą.

“Manau, kad “Hermis” galėtų sugrįžti į senąją savo vietą, prie buvusio kino teatro “Santaka”. Prieš dešimt metų kurdamas “Gabiją” prisiminiau su Romu Kalanta susijusius įvykius. Manau, kad šis kūrinys papuoštų sodelį”, - sakė skulptorius.

Siūloma skulptūra yra beveik trijų metrų aukščio. Menininkas vakar nebuvo linkęs kalbėti apie pinigus. Greičiausiai jis sutiktų, kad Savivaldybės administracija atlygintų tik skulptūros gamybos išlaidas - 20-25 tūkstančius litų. “Šią skulptūrą kūriau negalvodamas ją parduoti. Sukurti ją užtruko apie pusantrų metų”, - sakė autorius.

Kauno vicemeras vakar gana palankiai įvertino skulptoriaus pasiūlymą, tačiau neskubėjo dalyti pažadų teisindamasis, kad pirmiausia reikia įveikti biurokratinį mechanizmą. “Būtų gražu, kad mažą vyruką pakeistų didelė dama”, - sakė jis, tačiau nesukonkretino, kada buvusioje “Hermio” vietoje gali iškilti “Gabija”.