Kauno rajone į valdžią veržiasi tradicinės partijos


2007-02-02
Dainoras LUKAS
Kauno rajone į valdžią veržiasi tradicinės partijos

Prognozuojama, kad rinkėjai savo balsais į mero postą pasodins socialdemokratą arba konservatorių

Kauno rajone dėl Tarybos narių mandatų kovos 268 kandidatai iš 12 partijų. Išsvajotu valdžios postu galės džiaugtis tik vienas iš dešimties kandidatų.

L.Gineikos fenomenas

Rajono Taryboje yra 27 nariai. Šiuo metu jai vadovauja liberaldemokratas Leonardas Gineika. Jis sugebėjo išsilaikyti poste visą kadenciją, nors pirmąją jos pusę buvo bandomas nuversti iš pareigų du kartus. Jam nepasitikėjimą reiškę oponentai galų gale tapo valdančiosios koalicijos nariais.

Beje, 2002 metais į Tarybą pateko tik trys liberaldemokratai (vėliau perbėgo dar du), o daugiausia vietų (8) laimėjo socialdemokratai.

Iš pradžių meru buvo išrinktas socialdemokratas Petras Mikelionis, tačiau vėliau jam 14 Tarybos narių pareiškė nepasitikėjimą, o meru tapo L.Gineika.

Būtų tikras stebuklas, jei anuomet Rolando Pakso nutiestu taku į mero kėdę atėjęs aukštesnįjį išsilavinimą turintis L.Gineika pakartotų šią sėkmę. Šis rajono vadovas labiausiai pagarsėjo neaiškiomis kalbomis, nesugebėjimu vadovauti Tarybos posėdžiams.

Pagrindiniai pretendentai

Tapti meru pretenduoja socialdemokratų atstovas, dabartinis administracijos direktorius Valerijus Makūnas, konservatorė, buvusi vicemerė Nijolė Kliučienė, socialliberalas, žmonių juokintojo įvaizdžio besikratąs Artūras Orlauskas arba valstiečių liaudininkų lyderis Romas Majauskas.

Jiems iššūkį galėtų mesti Tarybos nario darbą jau išbandę liberalcentristų sąrašo lyderis Gediminas Staugaitis bei liberalų sąjūdžio atstovas Vidmantas Vitkauskas.

Darbo partijos vedlys Antanas Makarevičius, krikščionis demokratas Justinas Urbanavičius, jaunalietuvis Dainius Bikuličius, tautininkas, Nepriklausomybės Akto signataras ir garsiausias Lietuvos ekskavatorininkas Kazimieras Uoka bei pilietinės demokratijos partijos atstovas Adolfas Skališius vargu ar patys drįsta svajoti apie mero kėdę.

Rajono gyventojų simpatijos

Nuo nepriklausomybės paskelbimo iki 2003 metų rajonui vadovavo tik socialdemokratai arba konservatoriai. P.Mikelionis rajono tarybos pirmininkas buvo 1991-1992 metais. Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos direktorius V.Vitkauskas rajono tarybos pirmininku dirbo 1992-1995 metais.

Paskui merais tapo Tėvynės sąjungos atstovai Valerijonas Senvaitis ir Donatas Jankauskas. 2000-2003 metais meru vėl išrinktas P.Mikelionis, kuris 2003 metais dar kartą sėdo į šią kėdę, bet tik 3 mėnesiams.

Pernai Kauno rajone buvo atlikta apklausa, kurioje tarp daugybės klausimų buvo prašoma įvertinti ir partijų skyrių veiklą rajone. Iš viso buvo apklausti 1543 gyventojai iš visų 23 seniūnijų.

Geriausiai respondentai atsiliepė apie socialdemokratų (pirmininkas V.Makūnas) veiklą. Ją palankiai vertino 30,7 proc. apklaustųjų. Antroje vietoje - konservatoriai (pirmininkas Donatas Jankauskas nedalyvauja rinkimuose), kurių veiklą palankiai vertino 25,3 proc. respondentų. Trečias - Liberalų sąjūdis (lyderis V.Vitkauskas), kurio skyriaus veiklą teigiamai vertino 19,4 proc. apklaustųjų. Toliau eina socialliberalai, krikščionys demokratai, liberalcentristai, liberaldemokratai.

Socialdemokratai tęsia tradicijas

Ir apklausa, ir šios dienos situacija rajono Savivaldybėje sufleruoja, kad daugiausia galimybių turi socialdemokratai. Rajone socialdemokratai nuolat turi geras pozicijas. Juos žmonės gerai pažįsta dar nuo sovietinių laikų.

Savivaldybėje mažai kam kyla abejonių, kad rajonui dabar iš esmės vadovauja socialdemokratai ir jų lyderis V.Makūnas. Tačiau ne visi tiki, kad jis iš tiesų sieks tapti meru. Gali būti, kad V.Makūnas pageidaus išlikti administracijos direktoriumi. Jo veiklą šiame poste teigiamai vertina net ir opozicija.

Konservatoriai siūlo moterį

Jeigu rinkėjai aktyviai balsuos už konservatorius, į mero vietą pretenduotų gydytoja N.Kliučienė. Šiuo metu aktyviausia opozicijos narė iš esmės yra vienintelė moteris, pretenduojanti į šį postą. N.Kliučienė jau yra patyrusi, tad ši aplinkybė gali būti labai svarbi.

Jeigu Tarybai netiks ši kandidatūra, konservatoriai galės pasiūlyti du pedagogus - Aukštesniosios liaudies amatų mokyklos direktorių Zigmą Kalesinską arba Lietuvos žemės ūkio universiteto Žemės ūkio inžinerijos instituto direktorių Gvidą Rutkauską, kurie sąraše eina po N.Kliučienės. Sąraše taip pat yra būrys buvusių seniūnų.

Humoristas kyla karjeros laiptais

Konservatoriai turi vieną balsingą kandidatą - ne tik savo dainomis, bet ir aktyvia visuomenine veikla žinoma dainininkė Liveta Kazlauskienė yra penkiolikta sąraše. Galima drąsiai lažintis, kad ji pakils aukščiau, gal net iki pačios viršūnės.

Tokių pavyzdžių Kauno rajone jau yra buvę. Artūras Orlauskas 2002 metais socialliberalų sąraše buvo tik dešimtas, tačiau rinkėjai jį iškėlė į pirmąją. Pernai A.Orlauskas tapo vicemeru, o šiemet - galbūt meru? Jeigu juo gali būti neturintis aukštojo išsilavinimo, kodėl negalėtų tas, kuris moka penkias užsienio kalbas?

Socialliberalų sąraše yra kažkada jauniausiu Lietuvos seniūnu tituluotas Arūnas Karlonas, buvęs krepšininkas ir Seimo narys Gintautas Šivickas.

Valstiečių liaudininkų lyderis, žemės ūkiu besiverčiantis verslininkas R.Majauskas susiklosčius palankioms aplinkybėms gali tapti kelioms politinėms jėgoms priimtinu meru. Šios partijos sąraše yra turtingų ūkininkų, kurie nešykšti labdarai, remia vaikų namus.

Perbėgėliai rado naujas vietas

Tautininkų sąraše po K.Uokos yra buvęs socialdemokratas Juozas Padalevičius bei buvusi administracijos direktorė Danutė Tamošaitienė, prieš 5 metus į Tarybą patekusi konservatorių sąraše.

Darbo partijos sąraše atsidūrė buvęs socialdemokratas, etatinis kalbėtojas Taryboje bet kokia tema Kęstutis Juknis. Anksčiau jis yra buvęs ir tautininkas.

Šiame sąraše yra ir Garliavos vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams arba ūkvedys Aleksandras Bosas. Tolimas Seimo nario Antano Boso giminaitis sovietiniais laikais dirbo Kauno rajono vykdomojo komiteto sekretoriumi.