Kaunietiški epizodai valstybinės reikšmės skandale


2003-11-03
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Kaunietiški epizodai valstybinės reikšmės skandale

Į abejotinų ryšių tinklą norėta įnarplioti ir Kauno merą 

Valstybės saugumo departamento slaptoje pažymoje minima ir Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus pavardė.

Dokumente rašoma, kad viena pagrindinių kilusio skandalo herojų Renata Smailytė, artimai bendraujanti su Lietuvos kelių direkcijos viršininku Virgaudu Puodžiuku, turėjo įtakos skirstant Kelių fondo lėšas.

Pažymoje taip pat teigiama, kad Kaunui planuota skirti daugiau pinigų ir tokiu būdu į savo pusę patraukti miesto merą Arvydą Garbaravičių.  

Neigia bet kokius įtarimus  

“Kauno dienai” vakar pavyko pasikalbėti su po atostogų Bolivijoje ir Peru grįžusiu Kauno meru A.Garbaravičiumi.

“Nėra tokio žmogaus, kuris galėtų mane valdyti. Neįsivaizduoju tokios situacijos. Be to, daugelis sprendimų mieste priimami kolegialiai. Mums svarbiausia - nauda Kaunui”, - tikino meras.

A.Garbaravičius neneigė pažįstantis R.Smailytę, nes ji buvo Centro sąjungos narė. “Su ja kalbėjausi labai seniai. Pastaruoju metu nebuvo jokių susitikimų. Ar Smailytė, ar Onaitytė - man tas pats. Ne pagal tokius kriterijus priimami sprendimai”, - teigė Kauno vadovas.

Praėjusią savaitę Kaune lankėsi susisiekimo ministras Zigmantas Balčytis ir Kelių direkcijos viršininkas V.Puodžiukas. “Vyksta oficialios derybos, kad miestui būtų skirta daugiau lėšų. Kasmet mes jų gauname per mažai”, - sakė A.Garbaravičius. Jam keista, kad slaptoje pažymoje buvo paminėta ir jo pavardė.  

Po nesėkmingų rinkimų liko skolos  

R.Smailytė iš Kauno politinio gyvenimo dingo po nesėkmingų 2000-ųjų Seimo rinkimų. Lietuvos centro sąjungos kandidatų sąraše ji buvo įrašyta tik 60-uoju numeriu. Politikė bandė kitais būdais patekti į parlamentą. Ji pati iškėlė savo kandidatūrą Kauno kaimiškoje apygardoje.

Kalbinti Kauno centristai neslėpė, kad šioje apygardoje turėjo kandidatuoti kitas partijos atstovas. “Kauno dienos” šaltinių teigimu, per rinkimių kampaniją R.Smailytei padėjo dabartinis Lietuvos bokso federacijos prezidentas, prieštaringai vertinamas verslininkas Vladas Laurinavičius. Jis taip pat minimas VSD pažymoje.

Buvęs Centro sąjungos Kauno skyriaus vadovas Alvydas Banevičius užsiminė, kad dėl R.Smailytės veiklos buvo sulaukta įvairių skundų. “Dabar sunku prisiminti, tačiau, atrodo, visą medžiagą perdavėme etikos komisijai. Tačiau tuo metu R.Smailytė persikėlė į sostinę ir pasitraukė iš mūsų partijos”, - teigė A.Banevičius.

“Kauno dienos” šaltinių teigimu, po nesėkmingų rinkimų R.Smailytė už automobilio nuomą liko skolinga medikams. Vėliau dalis skolos buvo padengta.  

Nuskambėjo namo įkeitimo istorija  

Į teisėsaugos pareigūnų akiratį R.Smailytė pateko dar prieš Seimo rinkimus. Politikė iš banko paėmė 20 tūkstančių litų paskolą ir įkeitė Kačerginėje esantį savo tėvo namą. Vėliau šis pastatas buvo areštuotas ir paskelbtos varžytinės.

Tačiau R.Smailytė pati nusprendė parduoti šį namą ir iš potencialių pirkėjų paėmė 90 tūkstančių litų rankpinigių. Tik sužinoję apie areštą, pirkėjai kreipėsi į teismą. Jiems buvo grąžinti rankpinigiai. R.Smailytei buvo iškelta baudžiamoji byla, tačiau pritrūko įrodymų ir ji buvo nutraukta.

“Tai viena priežasčių, kodėl centristai nebuvo patenkinti kolegės veikla. Iš tiesų R.Smailytė yra labai aktyvi ir nuolat dalyvaudavo įvairiuose renginiuose. Tačiau ji taip pat rezgė įvairias intrigas, todėl ir kilo nesutarimų. Dabar nuskambėjusi istorija manęs nenustebino - R.Smailytė visada garsėjo plačiais užmojais ir ryšiais”, - teigė vienas liberalcentristas, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės.  

Garsėja įtakingomis pažintimis  

Buvusi kaunietė R.Smailytė bandė šlietis ir prie Naujosios sąjungos vadovų. Ji mėgdavo lankytis ir Seimo Pirmininko žmonos Jolantos Paulauskienės globojamuose renginiuose. Pernai net buvo eskaluojamas gandas, kad R.Smailytė yra viena tarptautinio modelių konkurso “Ford Supermodel Lietuva” organizatorių. Šį renginį globoja Seimo Pirmininko žmona.

“Baikite juokus. R.Smailytė tebuvo konkurso svečias. Jų renginyje buvo tikrai daug”, - sakė bendrovės “Modilina” vadovė Jolanta Sadauskienė.

Praėjusių metų pabaigoje R.Smailytė buvo pastebima liberaldemokratų kompanijoje. Tuo metu buvo kategoriškai neigiamos bet kokios jos sąsajos su šia partija. Tačiau tai nesutrukdė jai vienai pirmųjų pasveikinti išrinktąjį Lietuvos Prezidentą Rolandą Paksą. Tuomet R.Smailytė tikino, kad atsitiktinai atsidūrė R.Pakso rinkimų štabe.

Vėliau R.Smailytė dalyvavo ir Prezidento inauguracijos pokylyje.  

Profesoriaus dukra  

R.Smailytė gimė 1964-aisiais metais žinomo Lietuvos mokslo ir visuomenės veikėjo A.Smailio šeimoje. 1988-aisiais ji baigė Kauno medicinos institutą, kur įgijo stomatologės specialybę. Prieš trejus metus ji baigė VDU Verslo administravimo fakultetą.

Šiuo metu R.Smailytė tvirtina dirbanti vienoje viešojoje įmonėje, tačiau neįvardija jos pavadinimo. Anksčiau ji dirbo Kauno rajono tarybos konsultante, Vidaus reikalų ministerijoje. Taip pat buvo Tarptautinės moterų-verslininkių draugijos Kauno klubo pirmininkė. Į skandalą patekusi moteris augina dvi dukras.  

Pažymoje minima ir daugiau kauniečių  

VSD pažymoje dėl negatyvių tendencijų, keliančių grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui, minima ir daugiau kauniečių pavardžių. Tarp jų - verslininkas Valdas Jakutis, kuris yra vienas bendrovės “Italiana international” savininkų. R.Smailytė patvirtino, kad pažįsta šį verslininką.

Į saugumiečių akiratį pateko ir verslininkas Borisas Mazuchas. “Kauno dienos” šaltinių teigimu, jis antrajame Lietuvos mieste yra įsigijęs nemažai nekilnojamojo turto.

Kalbama, kad jo verslo ryšiai siekia ir Kaliningradą. VSD pažymoje B.Mazuchas ir V.Jakutis įvardijami kaip Anzorio Aksentjevo-Kikališvilio verslo partneriai Kaliningrade. Pastarajam Rusijos verslininkui uždrausta įvažiuoti į Lietuvą.

Pažymoje taip pat minimas ir dar vienas kaunietis Saturnas Dubininkas, pravarde Satas. “Kauno dienos” šaltinių teigimu, šiam verslininkui šiuo metu nėra taikoma jokių apribojimų, tačiau Kauno nusikaltėlių pasaulio lyderiams, kuriems taikomas užkardymo įstatymas, draudžiama bendrauti su Satu.