Kauniečiai vėl lipdys skulptūras Japonijoje


2006-02-02
Dainoras LUKAS
Kauniečiai vėl lipdys skulptūras Japonijoje

“Sniego kasėjų” kelionės miestui kainuoja vis brangiau

Vasario 4-8 dienomis Saporo mieste (Japonija) vyks tradicinis sniego festivalis. Lietuvai 57-ajame festivalyje atstovaus Kauno miesto delegacija, kuriai vadovaus mero pirmasis pavaduotojas Antanas Adolfas Balutis.

Į Saporą taip pat vyks Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas ir skulptoriai Mindaugas Jurėnas, Alfonsas Vaura bei Kęstutis Lanauskas, kuris metus stažavosi Japonijoje.

Lietuvos delegacijos Saporo sniego festivalyje dalyvauja nuo 2002 metų. Iš pradžių mūsų šaliai konkurse atstovaudavo vilniečiai menininkai, tačiau nuo 2003-iųjų, kai buvo susitarta dėl glaudesnio Kauno ir Saporo miestų bendradarbiavimo, Japonijos sniego festivalyje estafetę perėmė kauniečiai.

Pernai Sapore buvo atidarytas pirmasis Japonijoje Lietuvos garbės konsulatas, taip pat įsteigta Hokaido ir Lietuvos draugystės asociacija, vienijanti daugiau kaip 100 Saporo miesto verslo, mokslo ir kultūros įmonių bei įstaigų vadovų, pasirašyta Kauno miesto įstojimo į Sapore įkurtą Žiemos miestų merų asociaciją sutartis.

Ši asociacija jungia JAV, Norvegijos, Grenlandijos, Estijos, Rusijos, Mongolijos, Japonijos bei kitų šalių miestų vadovus. Lietuvai joje atstovauja vienintelis Kaunas, kurio meras į asociaciją priimtas pernai vasarį. Už tai miestas kasmet turės sumokėti po 1000 dolerių.

Sniego skulptūrų festivalyje šiais metais dalyvaus 15 komandų iš Australijos, Kanados, Kinijos, Vokietijos, Havajų, Guamo, Honkongo, Indijos, Korėjos, Lietuvos, Malaizijos, Singapūro, Rusijos, JAV.

Saporo sniego festivalis pirmą kartą buvo surengtas 1950-aisiais, kai vietos moksleiviai iš ledo iškalė 6 skulptūras. Šiuo metu Saporo mieste vykstantis ledo skulptūrų festivalis yra vienas spalvingiausių ir įdomiausių žiemos renginių Japonijoje. Čia kasmet dalyvauja apie 2 mln. žmonių iš viso pasaulio, o skulptūras iš ledo kuria žymiausi pasaulio skulptoriai.

Anksčiau festivalyje du kartus dalyvavo miesto Tarybos narys skulptorius Stasys Žirgulis, taip pat skulptorius Kęstutis Lanauskas. Du kartus Japonijoje lankėsi buvęs vicemeras Erikas Tamašauskas. Pernai kurti skulptūras padėjo ir Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Iš šių kelionių į Japoniją nuolat pasišaipoma Savivaldybės koridoriuose. Į festivalį vykstantys valdininkai vadinami sniego kasėjais. Visuomet randamas pateisinimas, kodėl vyksta vienas ar kitas valdininkas. Pernai E.Tamašauskas sakė, kad N.Valatkevičius pasirinktas todėl, kad turi sąsajų su skulptūra, yra architektas.

A.A.Balučio ir S.Šliažo kelionė (bilietai, viešbučiai, dienpinigiai, suvenyrai) kainuos 14 tūkst. 200 litų. Trijų skulptorių išlaidos sieks apie 30 tūkstančių litų, iš jų 17 tūkstančių skyrė Kauno savivaldybė. Pernai trijų žmonių delegacijos kelionė į Japoniją kainavo 20 tūkstančių litų.