Jubiliejiniai apdovanojimai pagal tradicinį scenarijų


2004-03-01
Remigijus JURGELAITIS
Jubiliejiniai apdovanojimai pagal tradicinį scenarijų

Kaip ir ankstesniaisiais metais, daugiausiai “Bravo” apdovanojimų pelnė Andrius Mamontovas 

“Vienodai vertinu abi žvaigždes, tačiau daugiau darbo įdėjau kurdamas albumą. Todėl Metų albumo įvertinimas man yra pats svarbiausias”, - po kone dvi valandas trukusios iškilmingos “Bravo” apdovanojimų ceremonijos kalbėjo Andrius Mamontovas. Kaip įprasta, jis pelnė daugiausiai - dvi “Bravo” žvaigždes. Kiti muzikantai ant scenos lipo po vieną kartą.  

Atlanta liko be žvaigždės  

Penktadienio vakarą į sostinės sporto, pramogų ir verslo centrą “Forum Palace” rinkosi visos populiariausios popmuzikos žvaigždės, kviestiniai svečiai ir paprasti melomanai, už bilietą pakloję penkiasdešimt litų. Daugelis, kaip ir renginio vedėjas Arūnas Valinskas, neabejojo, kad daugiausiai apdovanojimų pelnys Andrius Mamontovas. Taip nutiko ir praėjusiais metais.

Melomanų ir komisijos nuomonės sutapo, Andrius Mamontovas atsiėmė net dvi prestižiškiausiais šalyje laikomų apdovanojimų “Bravo” žvaigždes ir papildė keliolikos tokių trofėjų savo kolekciją. A.Mamontovui penktadienį vakare įteiktas apdovanojimas už geriausią Metų albumą “Beribiam danguje”, o jo kartu su Atlanta sudainuotos “Kregždutės” pripažintos Metų daina. Nors patys atlikėjai viešai nesako, pas kurį namuose puikuosis žvaigždė už Metų dainą, tačiau dar nesibaigus ceremonijai Andrius Mamontovas pasiėmė abi žvaigždes. Atlantai teliko tenkintis mobiliuoju telefonu.

A.Mamontovas nominuotas ir Metų vokalisto kategorijoje, tačiau šioje nominacijoje jį nurungė vilnietis žurnalistas ir atlikėjas Marijus Mikutavičius. Į geriausiojo praėjusių metų atlikėjo titulą taip pat pretendavęs dainininkas Alanas Chošnau apskritai nepasirodė “Forum Palace” rūmuose. Šis atlikėjas, kitaip nei A.Mamontovas ir M.Mikutavičius, nėra “Bravo” apdovanojimų komisijos narys.  

Įvertinti G.Kuprevičiaus nuopelnai  

Už nuopelnus popkultūrai apdovanotas kaunietis kompozitorius Giedrius Kuprevičius, sukūręs roko operą “Ugnies medžioklė su varovais”. Popmuzikos gerbėjai puikiai prisimena kauniečio 1974-aisiais sukurtą, bet šiemet vėl išpopuliarėjusią dainą “Kregždutės”. Pats G.Kuprevičius negalėjo dalyvauti apdovanojimų ceremonijoje, tačiau iš anksto įrašytame sveikinime juokavo, kad parašyti operą ar simfoniją kur kas paprasčiau nei nesenstančią dainą. Beje, “Bravo” apdovanojimų komisija vienbalsiai sutarė apdovanojimą skirti būtent G.Kuprevičiui.

Metų prodiuseriu paskelbtas Andrius Borisevičius, dainas kuriantis ir Metų atlikėjai Nedai, kitiems populiariems muzikantams. Nedai tai jau ne pirmas “Bravo” apdovanojimas, nepaisant to, vokalistė sakė besidžiaugianti tokiu įvertinimu. Kaip ir “Radiocentro” apdovanojimuose, nugalėti Metų atlikėjos nominacijoje nepavyko Džordanai Butkutei. Atlikėja neatvyko į “Forum Palace” rūmus ir dar prieš renginį prisipažino nesitikinti laimėti. “Aš visuomet lieku antra. Žinau, kad ir šį sykį taip bus”, - sakė Džordana. Nuo “Bravo” žvaigždės ją skyrė vos keli balsai.

Metų grupės vardą antrus metus iš eilės laimėjo Klaipėdos grupė “B’Avarija”, taip palaidodama bet kokias viltis pirmąją “Bravo” žvaigždę laimėti grupei ŽAS, kuri jau keliolika kartų buvo nominuota įvairiose kategorijose, tačiau nė sykio nelaimėjo. “Taip jau yra: nominuoti nominuoja, tačiau apdovanoti pamiršta. Sakau, kad esame ne grupė, o reiškinys”, - juokėsi Choras.  

Įteikti specialūs prizai  

Metų debiutanto apdovanojimą penktadienio vakare atsiėmė atlikėjas Amberlife. Marškinėliais, ant kurių puikavosi užrašas “Who is the best”, pasipuošęs vaikinas apdovanojimą gavo iš savo konkurento - nacionalinės atrankos į “Euroviziją” finale nugalėjusio Lino Adomaičio rankų. Klaipėdietis nugalėjo aiškia balsų persvara, tačiau kai jis, atsiimdamas apdovanojimą, ėmė kalbėti apie paradoksalias gyvenimo situacijas, salėje pasigirdo švilpimas ir garsus juokas.

Aktorė Vaiva Mainelytė įteikė “Bravo” žvaigždę už Metų renginį - miuziklą “Velnio nuotaka”. “Man, kaip ir kitiems filme vaidinusiems aktoriams, atgimusi “Velnio nuotaka” paliko labai gerą įspūdį”, - šypsojosi aktorė. Beje, apdovanojimą atsiėmęs vykdantysis projekto “Velnio nuotaka” prodiuseris Gytis Daugėlas yra ir vienas iš “Bravo” apdovanojimų rengėjų. Kai kuriems komisijos nariams šypseną kėlė faktas, kad kolegos apskritai šioje kategorijoje nenominavo šiemet Lietuvoje vykusios Pasaulio lietuvių dainų šventės “Mes”.

Šiais metais “Bravo” apdovanojimų metu įsteigti ir specialūs prizai - Metų didžėjumi pripažintas kaunietis Ignas i.v., o Metų albumo viršelio dizainu tapo kauniečių grupės SH albumas “Supermeno pusryčiai”. Pirmą kartą teikti apdovanojimai, anot rengėjų, ateityje gali tapti tradiciniai, o jų laimėtojams atiteks ne specialūs prizai, o “Bravo” žvaigždės.

Po oficialios ceremonijos kviestiniai apdovanojimų svečiai linksminosi šventiniame vakarėlyje. O jame tvyrojo tokios nuotaikos, apie kurias kalbėjo ir kai kurie apdovanojimų laimėtojai. Tarp kai kurių muzikantų buvo juntama įtampa ir priešprieša. Kiti stengėsi atsipalaiduoti ir skaičiavo praėjusių metų popmuzikos derlių. Vakarėlis baigėsi apie ketvirtą valandą ryto.