Įtampą didino kompiuterių sutrikimai


2004-06-29
Stasys GUDAVIČIUS
Įtampą didino kompiuterių sutrikimai
Vyriausioji rinkimų komisija aiškinsis, kaip ateityje išvengti daug nervų kainuojančių techninių nesklandumų

Rinkimų rezultatų laukimas Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) sekmadienio vėlyvą vakarą ir naktį į pirmadienį priminė įtemptas krepšinio rungtynes, kur kova vyksta taškas į tašką, o lyderis keičiasi kas keliolika minučių. Rezultatus pateikiančių kompiuterių sutrikimai buvo panašūs į gana nervingas minutės pertraukėles, kurios kartais užsitęsdavo po pusvalandį ir ilgiau.

Tuo tarpu VRK teigia, kad nebuvo jokių nesklandumų, kurie galėtų pakeisti rinkimų rezultatus.

Atsipalaidavo tik vėlyvą naktį

“Viskas. Televizijos nebekviečia, galima atsipalaidavus ir rezultatus pasinagrinėti”, - sakė naktį iš sekmadienio į pirmadienį, apie pirmą valandą, VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Jis neatrodė labai pavargęs. Nusivilkęs švarką VRK vadovas prisijungė prie šampaną už rinkimų nugalėtoją gurkšnojusių žurnalistų.

“Rinkimai baigėsi palyginti gerai, rezultatai gauti ganėtinai greitai, nors ir būta tam tikrų nedidelių problemų, ypač daugelį suerzinusių kompiuterių gedimų, kai plūste plūdo balsavimo rezultatai iš apylinkių”, - kalbėjo Z.Vaigauskas, rankose laikydamas putojančio vyno plastikinę taurę ir vis žvelgdamas į kompiuterio ekraną, kur dar ėjo skaičiai iš apylinkių.

VRK spaudos centre susirinkę kelios dešimtys žurnalistų, kaip ir nemaža televizijos laidų auditorija, sekmadienį vakare nekantriai laukė rinkimų rezultatų. Iš pradžių, komisijai gaunant rezultatus iš Žemaitijoje ir Rytų Lietuvoje esančių apylinkių, akivaizdžiai pirmavo K.Prunskienė.

Tačiau vėliau, prisijungus rezultatams iš Vidurio Lietuvos bei didžiųjų miestų, fortūna pasisuko į V.Adamkaus pusę.

Nors K.Prunskienė, tolydžio gaunant rezultatus iš įvairių už ją labiau balsavusių apylinkių, kartkartėmis išsiverždavo į priekį, apie vidurnaktį paaiškėjo, kad V.Adamkus atitrūko ir ėmė nebepavejamai pirmauti.

Kodėl sutriko kompiuteriai

Kai jau atrodė, kad netrukus paaiškės didesnė dalis rezultatų ir jie išryškins nugalėtoją, staiga pradėjo strigti Seimo kompiuterių sistema, aptarnaujanti VRK. Taip atsitiko bent kelis kartus. Vieną kartą tyla tęsėsi beveik valandą.

Z.Vaigauskas tikina, kad kompiuterinių tinklų sutrikimai perduodant balsavimo rezultatus jokios įtakos patiems rinkimų rezultatams neturėjo. “Duomenų priėmimas iš tiesų buvo nutrūkęs, bet tai, žinoma, jokiu būdu nekeičia rinkimų rezultatų”, - sakė jis vakar spaudos konferencijoje. Kol kas, pasak VRK vadovo, niekas negali nurodyti sutrikimų priežasčių: “Gal tai ir mūsų kompiuterininkų klaidos, bet gali būti, kad tai yra koks poveikis ir iš išorės. Šiuo metu yra kviečiami ekspertai, kurie turėtų išsiaiškinti tokius dalykus, kad ateityje mes tokių bėdų neturėtume”.

Pasak jo, dėl to rezultatai buvo lėčiau skelbiami visuomenei, lėčiau suvedami į duomenų bazę, “bet jie buvo suvedami tokie, kokie buvo nustatyti, teisingi”. “Tas pavėlavimas jokios įtakos rinkimų rezultatams neturėjo”, - pakartojo VRK pirmininkas.

Z.Vaigauskas pastebėjo, kad pagal išankstinius VRK planus buvo numatyta visus duomenis gauti ir paskelbti iki šeštos valandos ryto. Tačiau, netgi nepaisant kelių kompiuterinių sutrikimų, didžioji dalis duomenų VRK pasiekė ir buvo paskelbti iki pirmos valandos nakties, o absoliučiai visi duomenys - iki keturių.

Seimo Informacijos technologijų departamento direktorius Jonas Milerius “Kauno dienai” sakė, kad kompiuterių sistema sutriko dėl pernelyg didelio lankytojų, norinčių sužinoti rinkimų rezultatus, skaičiaus. “Visi duomenys iš apylinkių iš pradžių telefonu perduodami apygardoms, o jos savo ruožtu apibendrintus duomenis siunčia mums kompiuteriniais ryšiais. Kai sutrinka duomenų priėmimas, mes per tam tikrą laiką sutvarkome savo sistemą ir vėl imamės priimti duomenis”, - kalbėjo J.Milerius. Jis tikino, kad tokiais atvejais nebūtų efektyvu skambinti į apygardas ir teirautis jų rezultatų, o paskui juos suvesti į kompiuterinę sistemą.

Miestai - už V.Adamkų

Spaudos konferencijoje pranešta, kad VRK kol kas neturi kokių nors reikalavimų pripažinti Prezidento rinkimų rezultatus negaliojančiais. “Nežinau, ar tų skundų bus”, - sakė Z.Vaigauskas.

Jis pažymėjo, kad VRK tirs jau turimus skundus dėl agitacijos tvarkos pažeidimų, dėl neišnešiotų rinkimų pažymėjimų, taip pat dėl rinkėjų teisių pažeidimų balsuojant paštu. Bet jie vargu ar turės takos galutinių rezultatų patvirtinimui ir paskelbimui. Galutinius rezultatus VRK ketina paskelbti šį penktadienį. Išrinktajam šalies vadovui pažymėjimą planuojama įteikti liepos 5-ąją, jo inauguracija numatoma liepos 12 dieną.

VRK duomenimis, už V.Adamkų daugiausia balsavo didieji šalies miestai. Kaune jį palaikė rekordiškai daug rinkėjų - 69 proc. Vilniuje už V.Adamkų balsavo 54 proc. visų atėjusiųjų į rinkimus, Šiauliuose - 53 proc., Panevėžyje - 59 proc. Klaipėdoje K.Prunskienė V.Adamkų įveikė minimalia persvara - uostamiestyje ji gavo 50,06 proc. rinkėjų balsų, V.Adamkus - 49,94 proc.

Už K.Prunskienę daugiausiai balsavo Žemaitija ir Rytų Aukštaitija. Visagine ji gavo net 91 proc. visų balsavusiųjų balsų, Švenčionių rajone - 75 proc., Vilniaus rajone - 76 proc., Šalčininkų rajone - 89 proc.

Panevėžio rajono rinkimų rezultatai geriausiai atspindi visos Lietuvos rezultatą. Čia už V.Adamkų balsavo 51,43 proc. rinkėjų, už K.Prunskienę - 46,99 proc.

Dauguma užsienyje balsavusių Lietuvos piliečių Prezidento rinkimuose savo balsus atidavė už V.Adamkų.

Apskundė dalį rinkimų rezultatų

Kaip pranešė ELTA, rinkimus pralaimėjusios kandidatės į Prezidento postą Kazimiros Prunskienės rinkimų štabas vakar Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikė skundą, kuriame teigia, kad rinkimų rezultatai kai kuriose rinkimų apygardose gali būti netikslūs.

Todėl, vadovaudamasis Prezidento rinkimų įstatymo nuostatomis, jis prašo perskaičiuoti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių miestų bei Prienų, Jurbarko, Šakių ir Tauragės rajonų apygardų atskirų rinkimų apylinkių rezultatus.

K.Prunskienės rinkimų štabo vadovo Gintaro Didžioko teigimu, didžiausią abejonę kelia rinkimų rezultatų suvedimas į kompiuterinę duomenų bazę, kuri rinkimų naktį buvo ne kartą sutrikusi.