Istorinei sukakčiai - intriguojanti premjera


2004-06-26
Dainoras LUKAS
Istorinei sukakčiai - intriguojanti premjera

Praėjo 70 metų nuo lietuvių kelionės aplink Europą

Vakar Kaune iškilmingai paminėtos Antano Gustaičio organizuoto skrydžio aplink Europą 70-osios metinės. Aviacijos mėgėjai ne tik prisiminė šią kelionę, bet ir turėjo puikią progą apžiūrėti lietuvišką penkių vietų sraigtasparnį.

Po sveikinimo žodžių susirinkusieji stebėjo A.Gustaičio aviacijos instituto trijų lėktuvų grandies ir karinių oro pajėgų lėktuvų, skraidūnų klubo motoskraidyklių pasirodymą. Patys kantriausieji sulaukė ir žadėtos staigmenos - Aleksote nusileido vilniečio Vytauto Radavičiaus sukonstruotas ir jo paties pilotuojamas penkių vietų sraigtasparnis VR-555, vadinamas “Sidabriniu titanu”.

V.Radavičius buvo sutiktas plojimais ir sveikinimais. “Šiam darbui skyriau visą savo gyvenimą. Sraigtasparnį pradėjau konstruoti 1983 metais, o 2002-aisiais baigiau. Tai pirmasis jo oficialus pristatymas. Iki šiol sraigtasparnis visur buvo vežiojamas, o dabar juo atskridau”, - jaudindamasis kalbėjo konstruktorius.

V.Radavičius pažymėjo, kad kurdamas sraigtasparnį rėmėsi brigados generolo inžinieriaus A.Gustaičio idėjomis. “Neabejoju, kad Lietuva turi visas galimybes gaminti sraigtasparnius masiniu būdu”, - teigė jis.

A.Gustaičio organizuotu žygiu buvo paminėtos pirmosios S.Dariaus ir S.Girėno transatlantinio skrydžio metinės. Istoriniam skrydžiui trys lėktuvai iš Aleksoto pakilo 1934 metų birželio 25 dieną. Kelionėje aplink Europą kartu su A.Gustaičiu skrido Juozas Namikas, Jonas Liorentas, Romualdas Marcinkus, Jonas Mikėnas ir Kazys Rimkevičius. Lėktuvai aplankė beveik visas Europos sostines, iš viso nuskrido beveik 10 tūkstančių kilometrų.

Prasidėjus Lietuvos okupacijai, A.Gustaitis buvo paskirtas vadovauti Karo aviacijos likvidacijos komisijai. 1940 metų pabaigoje jis paleistas į atsargą. 1941 metų pradžioje dėstė VDU Statybos fakultete.

Nujausdamas gresiantį suėmimą, norėjo pasitraukti į Vakarus, tačiau bandant pereiti Lietuvos-Vokietijos sieną sulaikytas, o 1941 metų spalio 16 dieną Maskvoje buvo sušaudytas.