Iki Laisvės alėjos - per septynias minutes


2003-08-12
Dainoras LUKAS
Iki Laisvės alėjos - per septynias minutes

Ringaudai ir Noreikiškės tampa patraukliu Kauno priemiesčiu  

Statistikų teiginiu, kad šalyje plečiasi gyvenamųjų namų statyba, galima įsitikinti Kauno pašonėje. Vien Ringaudų seniūnijos teritorijoje šiemet pastatyta ar bus užbaigta apie penkiasdešimt privačių namų.  

Žemės kaina išaugo  

Daugelis gyvenvietėje namus besistatančių kauniečių sklypus čia įsigijo prieš 2-3 metus.

Bankininkas Petras, kurio namo statyba jau įpusėjo, teigia prieš porą metų 15 arų sklypą nusipirkęs gana pigiai. “Tada mokėjau po 600 litų už arą. Dabar šalia esantys sklypai kainuoja 2-3 kartus brangiau. Be to, ši vieta mums tiko ir dėl to, kad čia įrengtos visos miesto komunikacijos. Prie tinklų kartu su kaimynais prisijungėme, ir daugiau jokių rūpesčių”, - aiškino Petras.

Jis sklypo ieškojęs, nes norėjęs pabėgti iš miesto. “Kai šioje vietoje nusipirkau žemės, netoli buvo tik vienas namas, dabar - jau keliolika. Kai tik baigsime statyti, iš karto persikelsime čia gyventi. Ši vieta patiko ne tik dėl ramybės, bet ir tuo, jog netoli iki miesto. Nuo čia iki Laisvės alėjos - tik septynios minutės kelio automobiliu”, - sakė būsimasis naujakurys.

Keturi žmonės apsigyvens 140 kvadratinių metrų gyvenamojo ploto name. “Ūkinio pastato mums nereikia, geriau paliksime vietos pievelei, medeliams”, - sakė Petras.  

Susikirto su V.Nėniaus gimine  

Zenona Cesevičienė Ringaudų pakraštyje įsikūrė jau prieš keletą metų. “Atgavau tėvų žemę. Tiesa, ne visą - vietoj 12 hektarų davė tik 8. Atrodo, kad sukliudžiau ponui Nėniui (Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Vytas Nėnius - aut. past.). Jo teta čia gavo žemės, todėl man nebeliko”, - pasakojo 70 metų moteris.

Ji laiminga grįžusi į tėviškę. “Sau pasilikome hektarą, žemę, kurią galėjome parduoti, pardavėme. Gražiai susitvarkėme sodybą, įsirengėme pirtį, sodą, šiltnamį”, - džiaugėsi moteris ir parodė prizą, gautą už praėjusių metų gražiausios seniūnijos sodybos titulą. “Čia ne tik mano nuopelnas, daug darbo įdėjo vyras Vincas”, - sakė moteris.

Šeima anksčiau gyveno Kovo 11-osios gatvėje. “Ten didžiulis triukšmas, daug dulkių, o čia - ramybė”, - paprastai gyvenimo kaime privalumus paaiškino Zenona.  

Išdygs U.Karvelis kvartalas  

Ringaudų seniūnas Viktoras Petravičius neslepia, kad džiaugiasi naujomis statybomis. “Aišku, seniūnijos nuopelno čia jokio. Kuo daugiau žmonių gyvens, tuo didesnė tikimybė gauti daugiau pinigų keliams tvarkyti, gatvių apšvietimui, kitoms reikmėms”, - sakė seniūnas. Jo valdose - Ringauduose ir Noreikiškėse - dabar gyvena apie keturis tūkstančius žmonių.

Seniūnas prasitarė, kad greitai Noreikiškėse išdygs dar vienas namų kvartalas. “Čia žemę atgavo amžinatilsį Ugnė Karvelis (prozininkė, vertėja, buvusi Lietuvos Respublikos nuolatinė atstovė prie UNESCO - aut. past.). Jai priklausė 10 hektarų. Ši žemė išdalyta į sklypus po 10-15 arų ir bus parduodama namų statyboms. Atrodo, kad šis kvartalas bus gražus. Kiek girdėjau, jį žadama pavadinti Ugnės Karvelis vardu”, - rodydamas detalųjį planą svarstė V.Petravičius. Kol kas sklypą iš vienos pusės juosia jau pastatyti namai, iš kitos pusės - kukurūzų laukas.

U.Karvelis atstovė, buvusi jos draugė Vilija Šibonienė, sakė, kad dabar sklypai šioje vietoje neparduodami. “Esame pardavę tik kelis sklypus. Dabar laukiame rudens, gal tada bus galima apsispręsti dėl kainos. Dabar šioje vietoje dar nėra jokių komunikacijų”, - teigė ji.  

Skaičiai nuteikia optimistiškai  

Statybų apimtys Lietuvoje didėja. Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos statybos įmonės savo jėgomis atliko darbų už 488,8 mln. litų - 19,5 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu. Tai lėmė didėjanti naujos statybos, rekonstravimo, remonto darbų sparta. Daugumą statybos darbų - 41,3 proc. - sausio-kovo mėnesiais sudarė nauja statyba, 27,5 proc. - rekonstravimas, 26,9 proc. - remontas, 4,3 proc. - kiti darbai.

Daugiausia darbų - 76,8 proc. - buvo atlikta Vilniaus, Kauno, Klaipėdos apskrityse, iš jų vien Vilniuje - 47 proc., mažiausiai - 3,5 proc. - Utenos ir Tauragės apskrityse.