Hamburgo gatvei - lietuvių kilmės atlikėjos vardas


2007-05-19
Dainoras LUKAS
Hamburgo gatvei - lietuvių kilmės atlikėjos vardas

Vokiečiai iki šiol prisimena prieš keturis dešimtmečius jų širdis virpinusios iš Šilutės kilusios atlikėjos balsą

Šiandien Vokietijos mieste Hamburge viena gatvė bus pavadinta vokiečių šansonjė stiliaus dainininkės Aleksandros (Alexandra) vardu.

Tikrasis atlikėjos vardas buvo Doris Traic (Doris Treitz), o ji gimė Šilutėje.

Šilutei paskyrė dainą

Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Evaldas Ignatavičius prieš keletą mėnesių gavo laišką iš Beveršteto (miestelis prie Šiaurės jūros) burmistro, kuriame pranešta, kad vienai garsiausių praėjusio amžiaus vokiečių šansonjė dainininkių miestelyje bus atidengtas paminklinis akmuo, o Hamburge, kur vėliau gyveno, jos 65-mečio gimimo proga viena gatvė bus pavadinta jos vardu.

“Vokietijoje Aleksandrą ir jos dainas žino daugelis, net ir jaunesnės kartos žmonės. Bet jie nustemba, kad atlikėja buvo iš Lietuvos. Nemanau, kad Doris kalbėjo lietuviškai. Ji dainavo vokiškai, angliškai, prancūziškai, rusiškai. Beje, atlikėja gimtajai Šilutei yra paskyrusi paskutinę savo dainą “Vaikystės metai”, kuriai muziką parašė Salvatorė Adamo, bet jos sudainuoti jau nesuspėjo”, - “Kauno dienai” sakė ambasadorius.

Jos atminimas šiandien bus paminėtas ir Šilutėje. Miesto muziejaus direktorė Roza Šikšnienė pasakojo, kad prieš keletą metų teko įrengti nedidelę ekspoziciją muziejuje, nes to pageidavo iš Vokietijos atvykstantys turistai. “Maždaug 50-60 metų vokiečiai daug apie ją kalbėjo, įrodinėjo, kad ji kilusi iš Šilutės. Vokiečiai mums labai padėjo ieškant informacijos apie šią dainininkę, atvežė jos įrašų. Jos dainos ir pas mus buvo žinomos”, - sakė muziejininkė.

E.Ignatavičius priminė, kad Vokietijoje gyvena dar viena garsi lietuvių kilmės dainininkė. “Tai Lena Valaitis, irgi 1944 m. pasitraukusi iš Lietuvos. Ji 1981 metais Eurovizijos konkurse užėmė antrąją vietą. Galbūt Lietuvai tai maloni žinia”, - šyptelėjo ambasadorius.

Išvežė paslėptą krepšyje

Doris gimė 1942 metų gegužės 19 dieną vokiečių okupuotoje Šilutėje, lietuviško kraujo turėjusio teismo sekretoriaus Augusto Traico (August Treitz) ir Voly Svėtoš (Wally Svetosch), kuri kilusi iš vendų genties, šeimoje. Joje dar augo seserys Marija ir Melita. Tėvas buvo pašauktas į kariuomenę, namuose liko mama su trimis mažomis mergaitėmis.

1944 metais jos nutarė emigruoti į Vokietiją. Doris buvo tamsaus gymio, todėl ją į užsienį išvežė krepšyje, bijant, kad vaiko nepastebėtų žydus naikinę naciai. Šeima apsigyveno Kylyje. Po metų iš rusų nelaisvės grįžo tėvas, tačiau netrukus šeima išsiskyrė.

Dvejų metų mergaitė su mama apsigyveno Hamburge. Vėliau ji išgarsėjo, rašė dainas kartu su Salvatore Adamo, Udo Jurgensu, koncertavo Prancūzijoje, SSRS, Ispanijoje, Anglijoje. Doris dažniausiai dainavo ilgesingas dainas apie meilę.

“Doris mėgo ne tik muziką. Ji mokėsi aktorystės, dalyvavo “Mis Vokietija” rinkimuose, tačiau prisimenama kaip dainininkė”, - pasakojo ambasadorius.

Garsiausios jos dainos - “Auf dem Wege nach Odessa” (“Pakeliui į Odesą”), “Erstes Morgenrot” (“Pirmoji aušra”), “Zigeunerjunge” (“Čigonų berniukas”). “Schwarze Balalaika” (“Juodoji balalaika”), “Mein Freund, der Baum” (“Mano drauge, mano medi”). Ji tapo pirmąja vokiečių atlikėja, kuri laimėjo “Auksinio disko” apdovanojimą po mirties, pardavus 200 tūkst. albumų.

Devyniolikametė mergina ištekėjo už 30 metų vyresnio ruso emigranto iš Rygos Nikolajaus Nefedovo. Kai gimė jų sūnus Aleksandras, pora išsiskyrė, o Nikolajus išvyko į Ameriką.

Tebekeliamos žūties versijos

Doris gyvenimas tragiškai nutrūko 1969 metų liepos 31 dieną per autoavariją, kurios aplinkybės iki šiol kelia diskusijų. Dainininkė buvo vos 27 metų, paskutiniais mėnesiais ji patyrė nelaimingų meilių, šeimyninių dramų, nesutarimų su vadybininkais. Doris buvo susižiedavusi su prancūzų kilmės amerikiečiu Pjeru Leferu, tačiau vėliau vedybas atšaukė, nes jai buvo pranešta, neva Pjeras buvo aferistas ir turi daug žmonų.

Filmo režisierius sulaukė grasinimų

Atlikėja žuvo kartu su savo mama, kai keliavo praleisti atostogų Ziulto saloje. Avarija įvyko, kai Doris vairuojamas prabangus “Mercedes” sankryžoje susidūrė su iš dešinės važiavusiu sunkvežimiu, prikrautu akmenų ir betono plokščių.

Doris žuvo vietoje, jos mama po 20 minučių mirė ligoninėje. Šešerių metų Aleksandras beveik nenukentėjo. Tik vėliau pasigirdo versijų, kad ši žūtis nebuvo atsitiktinė. Dainininkė palaidota Miunchene, ant jos kapo užrašyta tik “Alexandra”.

Doris biografija buvo smulkiai išnagrinėta 1999 metais išleistame dokumentiniame filme, kuriame filmavosi jos sūnus, žinomi atlikėjai, tarp jų - Adrianas Čelentanas. Režisierius Markas Boetčeris sulaukė anoniminių grasinimų, kai tyrė dainininkės mirties aplinkybes.

Režisierius paskelbė, kad imsis naujo tyrimo remdamasis Rytų Vokietijos žvalgybos “Stasi” dokumentais, atskleidusiais, jog Doris meilužis Pjeras Leferas buvo JAV slaptasis agentas.

Režisierius taip pat ketino atskleisti parodymus, kurie prieštaravo oficialaus avarijos tyrimo rezultatams.