Gastrolės - darbas ir šventė


2006-01-18
Rūta KANOPKAITĖ
Gastrolės - darbas ir šventė

Sausio 20-22 dienomis Kauno valstybinis muzikinis teatras vaidins didžiausioje Vilniaus scenoje - Nacionaliniame operos ir baleto teatre

Tradiciškai kas antri metai kauniečiai atveža geriausius savo spektaklius sostinės melomanams. Šį sykį į Vilnių jų keliauja trys. Vilniaus žiūrovai galės susipažinti su naujausiu Muzikinio teatro pastatymu - įnoringąja Žoržo Bizė opera “Karmen”, kurios premjera įvyko 2005 metų lapkritį. Daug džiaugsmo Muzikinio teatro gastrolės suteikia sostinės operetės gerbėjams. Šįkart į netikėtos meilės, aistrų, pokštų sūkurį juos įsuks Franco Leharo operetė “Grafas Liuksemburgas”. Jaunajai auditorijai skiriama kaunietės kompozitorės Zitos Bružaitės operėlė parodija “Grybų karas ir taika”.

“Karmen” - ilgai lauktas įvykis

“Be abejonės, Žoržo Bizė operos “Karmen” premjera, praėjus lygiai 130 metų nuo pirmosios premjeros Paryžiuje, yra svarbiausias šio sezono įvykis Kauno valstybiniame muzikiniame teatre”, - pasakodama “Kauno dienai” apie gastroles, pabrėžia teatro rinkodaros skyriaus vedėja Lina Stankevičiūtė.

“Karmen” afišoje - ir tituluotų menininkų, ir jaunų talentų pavardės. Spektaklio muzikinis vadovas ir dirigentas Gintaras Rinkevičius, režisierius Gintas Žilys, scenografija ir kostiumai Virginijos Idzelytės, dirigentas Julius Geniušas, choreografas Dainius Bervingis, chormeisteriai Ramūnas Tilvikas, Rasa Vaitkevičiūtė. Pagrindines partijas sukūrė žymiausi Vilniaus ir Kauno solistai, o gastroliniame spektaklyje Vilniuje dainuos Rita Preikšaitė, Algirdas Janutas, Vytautas Juozapaitis, Joana Gedmintaitė, Tomas Ladiga, Žanas Voronovas, Mindaugas Zimkus, Raimondas Baranauskas, Kristina Siurbytė, Ieva Vaznelytė.

G.Rinkevičius su Muzikinio teatro trupe dirbo pirmą kartą. Jam teko diriguoti ją 1998 m. Geteborge, vėliau Latvijoje, bet tai nebuvo sceniniai pastatymai. Taigi šis darbas Kaune yra pirmasis tikras dirigento prisilietimas prie “Karmen”.

Pasirinkta originali partitūra

Gausybė Žoržo Bizė operos “Karmen” pastatymų yra savotiška našta kiekvienam režisieriui, naujai bandančiam kurti Karmen paveikslą. Režisierius Gintas Žilys prisipažįsta, kad šis veikalas domino jį seniai: “Mintis apie “Karmen” nešiojausi gal penkiolika metų. Bizė operos populiarumas įrodė, kad kol kas nesukurta nieko geresnio, taip giliai atskleidžiančio paslaptingą moters prigimtį”.

Pastatymui Kaune buvo pasirinkta originali kompozitoriaus partitūra su kalbamaisiais dialogais. Pastaruoju metu ji tampa vis populiaresnė nei daugelį metų statytoji redakcija. Pasak statytojų, kalbamieji dialogai, panaudoti Ž.Bizė operoje, yra itin logiški. Taip jis atskyrė reikšmingiausius dalykus - dialogai natūraliau skamba išsakomi kalbant, o muzika perkelia į emocijų sferą, ten kur žodis bejėgis, kur veriasi neaprėpiama jausmų paletė.

Nesenstantis žaismingasis žanras

F.Leharo operetė “Grafas Liuksemburgas” iki šiol neprarado populiarumo, nors prabėgo beveik šimtmetis nuo pirmojo jos pastatymo 1909 m. “Teatr an der Wien” scenoje. Muzikiniame teatre paskutinė šios operetės premjera įvyko 2002 metais. Šis “Grafo Liuksemburgo” pastatymas jau spėjo pelnyti ir kritikų, ir žiūrovų simpatijas.

Šį sykį operetės statytojai režisierius Gintas Žilys, dirigentas Julius Geniušas ir vilnietė dailininkė Virginija Idzelytė pateikė gaivesnę, modernesnę tiek režisūros, tiek spektaklio scenovaizdžio prasme kūrinio versiją. Dainininkė ir poetė Violeta Sagaitytė parašė naują libretą pagal Alfredo Marijos Vilnerio ir Roberto Bodanzkio idėją, sakydama, kad “nupūtė laiko dulkes”.

Pagrindinius vaidmenis sostinėje dainuos jauni, bet žiūrovų simpatijas jau spėję pelnyti artistai bei prityrę operetės meistrai: Nomeda Vilkanauskaitė, Laimonas Pautienius, Gediminas Maciulevičius, Kristina Siurbytė, Žanas Voronovas, Raimonda Tallat-Kelpšaitė ir kiti.

Poemėlė virto operėle

Kaunietės kompozitorės Zitos Bružaitės operėlė parodija “Grybų karas ir taika” sukurta pagal gerai žinomą Justino Marcinkevičiaus poemėlę vaikams “Grybų karas”. Šis Muzikinio teatro spektaklis jau antrą kartą lankysis Vilniaus scenoje. Po pirmųjų gastrolių šiltai sutiktas sostinės mažųjų žiūrovų, jis yra mielai pageidaujamas ir šį kartą.

Režisierius Aidas Giniotis, dirigentas Virgilijus Visockis ir dailininkė Ramunė Skrebūnaitė dar prieš operėlės premjerą 2001 metais pažadėjo, kad tai bus “keistuoliškas” Kauno muzikinio teatro spektaklis. Linksmas ir įvairaus amžiaus publikai patrauklus pastatymas kviečia ją stebėti “Grybų respublikos” gyvenimo aktualijas, prezidento Baravyko rinkimus, “Šilko skaros” karą su miško žvėrimis ir netikėtą jo baigtį.