Demaskuota ”meškiukų” lyderio slėptuvė


2003-10-21
Greta ČIŽINAUSKAITĖ
Demaskuota ”meškiukų” lyderio slėptuvė

Artėja ir Raseinių verslininkų, rengusių skandalinguosius linčo teismus, atpildo valanda

Šeštadienio paryčiais viename Naugardiškių ūkiniame pastate sulaikytas Raseinių “meškiukų” lyderiams priskiriamas 34-erių metų Žydrūnas Navickas.

Iš policijos akiračio jis dingo prieš keturis mėnesius - po nemažą rezonansą sukėlusių šios vasaros įvykių Raseiniuose, kai kriminalinę praeitį turintys vietiniai verslininkai pradėjo atvirą karą su Raseiniuose bandžiusia šeimininkauti chuliganų grupuote.

Kur slapstosi penkis kartus teistas (vieną iš jų - už turto prievartavimą Vengrijoje) Ž.Navickas, Kauno policijos budėtojui pranešė anonimu panorėjusi likti moteris.  

Suimtas už akių  

Minėtas pranešimas, kuriame nurodytas vienos Naugardiškių (gyvenvietės, įsikūrusios Kauno pakraštyje - prie Garliavos plento) Aušros gatvės sodybos adresas, užregistruotas penktadienio vakare. Patikrinti gautos informacijos išsirengta šeštadienio paryčiais.

Netikėtumo taktika, kurią pasirinko Kauno policijos kriminalinės paieškos pareigūnai, pasitvirtino su kaupu: apsimiegojęs Ž.Navickas pats jiems atidarė savo slėptuvės duris. Buvo apie šešta valanda ryto.

Ž.Navickas minėtos sodybos ūkiniame pastate nuomojo vieną iš ten įrengtų butų. Sodybos šeimininkai pareigūnams dievagojosi nežinoję, kad jų nuomininko ieško policija.

Raseinių policija teigia, jog paskelbus Ž.Navicko respublikinę paiešką, jo nuotraukos spausdintos žiniasklaidoje: šiam raseiniškiui dingus įstrigo dviejų skandalingų šios vasaros įvykių ikiteisminis tyrimas. Jis buvo vienintelis iš policijos nustatytų šiuose išpuoliuose dalyvavusių asmenų, kurio niekaip nepavyko sulaikyti.

Kauno kriminalistai sulaikė Ž.Navicką vadovaudamiesi Raseinių rajono apylinkės teismo nutarimu, kuriuo jis buvo suimtas už akių.

Toks sprendimas buvo priimtas tiriant Seimo nario Kęstučio Skamarako, atvirai atstovaujančio vadinamiesiems verslininkams, sūnaus Žydrūno sužalojimo aplinkybes bei vieno iš brolių Vaidotų - iš tų pačių, automobilių remontu bei jų gabenimu besiverčiančių verslininkų - namo nuniokojimą.  

Tarp nukentėjusiųjų - ir Seimo nario sūnus  

Minėti įvykiai priskiriami toms praėjusios vasaros dienoms, kai Raseiniai buvo paskelbti šalies kriminaline sostine.

Kaip tada rašėme, konfliktas su Ž.Skamaraku kilo per Raseinių apylinkėse vykusią baikerių šventę. Jos metu “meškiukai” išprovokavo muštynes, į kurias įsikišo ir Seimo nario sūnus. Muštynes nutraukė šventės apsaugininkai.

Ž.Skamarakui atkeršyta jau kitą dieną: į jo namus atvykę chuliganai sudaužė Seimo nario sūnų metaliniais strypais bei lazdomis. Dėl sulaužyto žandikaulio bei dilbio lūžio jis operuotas Kauno klinikose.

Šiam žiauriam išpuoliui pritaikytas Baudžiamojo kodekso straipsnis, numatantis atsakomybę už “itin žiaurų nesunkų sveikatos sutrikdymą”. Kad tai skamba kaip alogizmas, pripažįsta ir patys pareigūnai, tačiau tokia gegužę įsigaliojusio naujojo Baudžiamojo kodekso realybė. Už šį nusikaltimą jis numato laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Iš Raseinių centre esančių Skamarakų namų įsiaudrinę chuliganai nuvažiavo pas kitą auką - jau minėtą V.Vaidotą. Pastarasis, beje, anksčiau teistas už vagystę, palikęs likimo valiai nėščią žmoną, pasislėpė palėpėje.

Įsiaudrinę “meškiukai” įniršį išliejo ant daiktų: išdaužyti langai, sulaužyti jų rėmai, sudaužytas televizorius ir pan. Vėliau pareiškimą dėl šio išpuolio policijai parašė brolių Vaidotų mama: namo šeimininkas vėl pasislėpė už moters sijono. Patirti nuostoliai įvertinti beveik 2 tūkst. litų.  

Nubaustas du kartus  

Savaitgalį pakaunėje sulaikytas Ž.Navickas įtariamas dalyvavęs abiejuose minėtuose išpuoliuose.

Pasak Raseinių rajono apylinkės vyriausiojo prokuroro Eivydo Chmieliauskio, be šios bylos jam iškeltos dar kelios. Pastarosios - už ankstesnius nusikaltimus: plėšimą (atėmė gatvėje mobiliojo ryšio telefoną), viešosios tvarkos pažeidimą, turto sunaikinimą (apspardė svetimą automobilį).

Vakar Raseinių rajono apylinkės teismas paliko galioti ankstesnę savo nutartį dėl Ž.Skamarako suėmimo ir pratęsė jo terminą dar dviem mėnesiams.

Praėjusį penktadienį Raseinių rajono apylinkės teismas skyrė realią laisvės atėmimo bausmę ir vienam iš brolių Germanavičių - Dariui (jų pravardė - “meškiukai” prilipo visai grupuotei).

Už praėjusį balandį padarytą viešosios tvarkos pažeidimą bei svetimo turto sunaikinimą jis nubaustas pusantrų metų laisvės atėmimo bausme. Turint galvoje, kad į ją įeina ir suėmimo terminas, o D.Germanavičius suimtas vasarą - jau rimstant aistroms, galima teigti, jog trečdalį bausmės šis “meškiukų” lyderis jau atsėdėjo.

Minėtas Raseinių rajono apylinkės teismo nuosprendis - jau antra bausmė D.Germanavičiui už tą patį nusikaltimą. Gegužę jį buvo pasigavę vadinamieji verslininkai. Jų surengtos viešos egzekucijos nuotrauka vasaros pradžioje buvo publikuojama žiniasklaidoje. Joje šis “meškiukų” lyderis buvo įamžintas nuogas surištomis rankomis centrinėje Raseinių aikštėje.

Kad velnias nėra toks baisus, kaip jį bandė pateikti žiniasklaidai vadinamieji verslininkai bei jiems atstovaujantis lyderis iš Seimo, liudija D.Germanavičiaus sulaikymo aplinkybes. Kaip jau rašyta, jį sulaikė policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus patarėjų grupės vyriausiasis komisaras Algirdas Stončaitis. Jis sugebėjo įkalbėti D.Germanavičių susitikti ir vienas akistatoje su juo bei “meškiukų” lyderį atlydėjusiu jo bendru uždėti abiem antrankius.  

Kruvina kontrataka  

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto D.Germanavičiaus laisvės atėmimo (taip Raseinių teisėsaugininkai juridiškai įvertino minėtą viešą egzekuciją centrinėje miestelio aikštėje) pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Jis pradėtas pačių teisėsaugininkų iniciatyva: nei D.Germanavičius, nei jo artimieji į policiją pagalbos nesikreipė. Beje, tai vienintelis vadinamiesiems verslininkams inkriminuojamas nusikaltimas, kurį tiria Raseinių teisėsaugininkai.

Kitas verslininkų keršto akcijas tiria Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrius. Viena iš jų - pirmasis verslininkų atsakas po išpuolio V.Vaidoto namuose.

Kaip rašėme tomis karštomis dienomis, tada broliai Vaidotai surinko nemažą būrį bendraminčių ir verslo partnerių ir atvyko į vieno raseiniškio, siejamo su “meškiukais”, namus. Pastarasis jėga įsodintas į automobilį ir išsivežtas nežinoma kryptimi.

Pagrobėjai buvo ginkluoti: peršauta užpultuose namuose buvusios niekuo dėtos moters koja. Pats pagrobtasis po “pokalbio” su verslininkais atsidūrė ligoninėje. Žiauriai mušamas jis parašė prisipažinimą, kad dalyvavo siaubiant namus, už kuriuos keršyta, nors tądien jo net nebuvo Raseiniuose.  

Tarp verslininkų aukų - mažametė  

Kita kerštingai nusiteikusių verslininkų auka tapo kito “meškiuko” - Ginto Lukšos šeimos nariai. Pastarojo automobilis, kuriuo važiavo ir žmona su 6-erių metų dukrele, pastebėtas naktį. Prasidėjo gaudynės su šūviais.

Viename iš posūkių persekiojamasis nesuvaldė automobilio ir šis apsivertė. Nė vienas iš jį persekiojusių trijų automobilių nelaimės vietoje nesustojo. Laimė, netrukus pro autoįvykio vietą važiavo iš iškvietimo grįžtanti greitoji pagalba. Ji ir atvežė sunkiai sužalotos šeimos narius į ligoninę.

Pagal ekspertų išvadas, G.Lukša bei jo mažametė dukra sužaloti sunkiai, žmonos patirtos traumos - lengvesnės.

Kaip vakar “Kauno dienai” teigė minėto Šiaulių apygardos prokuratūros skyriaus vyriausiasis prokuroras Juozas Budris, kaltinimai dėl pasikėsinimo tyčia nužudyti pateikti trylikai Raseinių verslininkų, tačiau nė vienas iš jų nesulaikytas. Kai kurie dar kaltinami ir melagingais pranešimais. Bylą ketinama atiduoti teismui dar šią savaitę.