Dainos apie Tėvynę, meilę, kraują ir raudonus vabalus


2007-02-07
Virginija SKUČAITĖ
Dainos apie Tėvynę, meilę, kraują ir raudonus vabalus

Žinomas folkloro ansamblis “Kupolė”, jau 24 metus dainuojantis, šokantis ir grojantis po Lietuvos veterinarijos akademijos stogu, savo ketvirtąją kompaktinę plokštelę pavadino “Lietuvos partizanų dainos”. Kauno apskrities viešosios bibliotekos salė, kurioje “Kupolė” pristatė savo plokštelę, vos sutalpino atėjusius pasiklausyti šio gerai žinomo ansamblio koncerto.

Tarp klausytojų buvo ir žymaus partizanų vado A.Ramanausko - Vanago dukra Auksutė su vyru. “Su “Kupolės” vadovu Antanu Bernatoniu susipažinome pavasarį Lazdijų rajone, Kalniškėje, kur 1944 metų pavasarį vyko pirmas didelis partizanų mūšis su reguliariąja kariuomene. Ten ir išgirdau “Kupolės” partizanų dainas. Buvau sužavėta šio ansamblio aukšta dainavimo kultūra. Tad panorau įsigyti jų kompaktinę plokštelę su Lietuvos partizanų dainomis, kurių ne vieną ir pati moku”, - sakė Auksutė Skokauskienė.

A.Bernatonis, pristatydamas kompaktinę plokštelę, pabrėžė, kad joje skamba dainos, kurias ansamblio nariai įrašė ekspedicijose po Dzūkiją. “Mus nustebino tų dainų gausa. Ypač mums sekėsi netoli Pivašiūnų, kur gyvena viena daininga, gerą atmintį turintį senolė. O štai Merkinės senelių namuose nustebino kita močiutė, iki šių dienų išsaugojusi pokario partizanų dainų sąsiuvinį. Beje, to sąsiuvinio viršelis puikuojasi ant mūsų kompaktinės plokštelės aplanko. Akylas žmogus tikrai pastebės tos močiutės ranka jaunystėje užrašytą partizanų dainos posmą”, - sakė A.Bernatonis, kurio vadovaujami balsingi ansamblio nariai privertė ne vieną klausytoją ir ašarą braukti, ir šypsotis išgirdus partizanų pereiliuotą žinomą “Pamilo dobilas raudonas” į “Atskrido vabalas raudonas/ į žydinčią Lietuvą” dainą.

Visos kompaktinės plokštelės ir net garsajuostės jau buvo išpirktos prieš koncertą. Ir ne vien todėl, kad tarp atėjusiųjų į susitikimą su “Kupole” buvo daug tokių, kurių tėvai, vyrai, broliai ar mylimieji buvo tarp 22 tūkstančių partizanų, žuvusių ar nužudytų už tai, kad mylėjo laisvę. Pirko žmonės plokšteles bei garsajuostes dar ir todėl, kad klausytis “Kupolės” - tai malonumas ne tik ausiai, bet ir sužvarbusioms šio laikotarpio skersvėjuose sieloms.