Buvęs KGB bendradarbis universitete jau nedirba


2006-10-21
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Buvęs KGB bendradarbis universitete jau nedirba

Profesorius dvidešimt septynerius metus gyveno dvigubą gyvenimą ir rašė ataskaitas apie kolegas

Liustracijos komisija oficialiai paskelbė, kad buvęs KTU profesorius 64-erių Vladas Daugėla bendradarbiavo su KGB. Dar prieš mėnesį V.Daugėla dirbo KTU Ekonomikos ir vadybos fakultete Ekonomikos ir tarptautinės vadybos katedroje.

Komisijos sprendimo neapskundė

Jau anksčiau Liustracijos komisija nustatė, kad V.Daugėla nuo 1962-ųjų iki 1989-ųjų bendradarbiavo su KGB. Buvusiam sovietų saugumo bendradarbiui buvo duota teisė šį sprendimą apskųsti teismui, tačiau jis to nepadarė. Šią savaitę V.Daugėlos pavardė paviešinta “Valstybės žiniose”.

Duomenų, kad V.Daugėla bendradarbiavo su sovietų saugumu rasta Ypatingajame archyve. Profesorius raštu teikė informaciją apie JAV gyvenančius, į gimtinę atvykusius lietuvius. Jis taip pat rinko duomenis apie bendradarbius. V.Daugėla dažniausiai pasirašydavo slapyvardžiu Žemaitis.

Archyve rasta duomenų, kad buvęs KTU dėstytojas su KGB darbuotojais dažniausiai susitikdavo Kauno kariniame komisariate ir viešbučiuose.

Stebina sukeltas ažiotažas

V.Daugėla vakar “Kauno dienai” neigė bendradarbiavęs su KGB, tačiau nuo išsamesnių komentarų susilaikė. “Esu buvęs jūsų kolega. Jūs patys žinote, kiek buvo skirta laiko, kad prisipažintum bendradarbiavęs su KGB.

Kita vertus, jeigu tai būčiau daręs, tikrai būčiau prisipažinęs. Čia žaidžia kiti, giliai užsimaskavę asmenys”, - teigė profesorius. Jis yra dirbęs radijo žurnalistu.

Paklaustas, kodėl Liustracijos komisijos sprendimo neapskundė teismui, V.Daugėla tik užsiminė, kad dar tariasi su advokatu.

“Čia daug ką nulemia visai kitos priežastys. Keli šimtai žmonių yra pripažinti bendradarbiavę su KGB, tačiau mano atveju tai buvo labai jau išreklamuota. Daugiau nieko nenorėčiau komentuoti”, - sakė buvęs KTU darbuotojas.

Buvę profesoriaus bendradarbiai KTU spėjo, kad būtent dėl Liustracijos komisijos sprendimo V.Daugėla galėjo išeiti iš universiteto.

Komisijai V.Daugėla minėjo, kad sovietų saugumui ataskaitas apie bendradarbius buvo priverstas rašyti, nes kitaip būtų daroma kliūčių jo mokslinei karjerai.

Teisminių ginčų netrūksta

Liustracijos komisija yra nustačiusi 53 asmenis, kurie bendradarbiavo su KGB, tačiau apie tai per nustatytą laiką neprisipažino. Tačiau kol kas paskelbta tik dalis jų pavardžių.

“Kiti ieško teisybės teismuose. Yra įvairių atvejų, tačiau negalėčiau pasakyti tikslios statistikos, kiek asmenų pavyko užginčyti mūsų komisijos sprendimus”, - teigė komisijos pirmininkė Dalia Kuodytė.

Preliminariais duomenimis, šiuo metu teismai nagrinėja 15 asmenų skundų, kuriuose bandoma paneigti bendradarbiavimą su KGB.

Bene plačiausiai nuskambėjo buvusio Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko patarėjo Viliaus Kavaliausko teisminis ginčas. Pasak D.Kuodytės, šis ginčas dar nepasibaigė.