Balbieriškio keršto nebus


2008-01-05
Tomas JARUSEVIČIUS
Balbieriškio keršto nebus

Balbieriškiečius sukrėtė jaunuolio iš jų miestelio nužudymas Laisvės alėjoje. Tačiau priešpriešos Kaunui Balbieriškyje ši tragedija nepasėjo.

Kalbos apie baimę

Balbieriškio gyventojo Tado Vaismano nužudymo byla teisėsaugininkų pastangomis pamažu artėja atomazgos link.

Pareigūnai prieš savaitę sulaikė devyniolikmetį kaunietį, o netrukus teismas skyrė jam griežčiausią kardomąją priemonę – leido suimti maksimaliam trijų mėnesių laikotarpiui.

Netrukus po 23-ejų metų jaunuolio nužudymo pasklido gandas, kad Balbieriškio jaunimas baiminasi vykti linksmintis į laikinąją sostinę.

Prašo žmonių pagalbos

Pasiviję namo einančius balbieriškiečius, peiliu ginkluoti chuliganai iš pradžių juos žiauriai sumušė. Pirmiausiai smūgių kruša kliuvo T.Vaismanui, o po to ir atokiau buvusiam jo draugui. Pamatę ant grindinio gulintį T.Vaismaną, nusikaltėliai jį subadė. Jaunuolio krūtinėje ir nugaroje rastos keturios durtinės-pjautinės žaizdos.

Nors niekur nesimokantis ir nedirbantis įtariamasis Edgaras Zapustas kratosi jam pareikštų įtarimų ir neigia savo kaltę, šį rezonansinį nusikaltimą tiriantys kriminalistai tvirtina turį pakankamai neginčijamų įrodymų. Apie jo dalyvavimą nusikaltime liudija ir vaizdo kamerų įrašai, kuriuose aiškiai matyti nusikaltėlių veidai.

Pareigūnai taip pat įtaria, kad nuo suimtojo ir jo bendrų panašiomis aplinkybėmis galėjo nukentėti ir daugiau žmonių, todėl prašo atsiliepti ir kitus chuliganų aukomis tapusius kauniečius. Teisėsaugininkai viliasi netrukus išaiškinti bei sulaikyti ir antrąjį žmogžudystės dalyvį.

Nuskubėjo ginti saviškių

Praėjus savaitei po nusikaltimo pasklido kalbos, kad Balbieriškio jaunimas dabar baiminasi vykti pramogauti į laikinąją sostinę.

Tačiau vakar „Kauno dienos“ kalbinti šio Prienų rajono miestelio gyventojai jas vienbalsiai neigė.

„Be jokios abejonės ši nelaimė miestelio gyventojus smarkiai sukrėtė, tačiau baimės tikrai neatsirado nė trupučio. Nejaugi mums ant kaktos parašyta, kad esame iš kaimo ir dėl to turime kažko bijoti? – svarstė Balbieriškio Mykolo Jeronimo Krupavičiaus žemės ūkio mokyklos direktorė Marijona Mitrulevičienė. –Daugelis pasipiktinome išgirdę paskalas, esą esame įbauginti. Įvairaus plauko nusikaltėlių apstu visur, tad šis kauniečių išpuolis Kauno miestui išskirtinio pasmerkimo mūsų akyse nepelnė. Išvis nederėtų skirstyti žmonių į miestiečius ir kaimiečius. Gyvename toje pačioje Lietuvoje, tad visi esame lygūs.“

Moteris pasakojo pažinojusi jos vadovaujamoje įstaigoje besimokiusį T.Vaismaną: „Kaip ir apie daugelį auklėtinių, apie Tadą negalėčiau pasakyti nieko blogo.“

Tos pačios žemės ūkio mokyklos valgykloje virėja dirba ir nužudyto jaunuolio motina, tad buvusio auklėtinio netektį kartu su jo namiškiais skaudžiai išgyveno visa bendruomenė. Balbieriškio gyventojai su ašaromis akyse pasakojo, kad užsienyje uždarbiavęs vaikinas paliko iš kelioninių krepšių net nespėtas ištraukti supakuotas kalėdines dovanas savo artimiesiems. Vienintelio sūnaus netekusioje šeimoje tragiška lemtis prislėgė ir dvi jaunesnes Tado seseris.

Pasak M.Mitrulevičienės, kerštingos nuotaikos tarp Balbieriškio jaunimo nesklando. Tačiau ji pasakojo, kad sužinoję apie draugus ištikusią nelaimę, nemažas būrelis Kaune įsikūrusių balbieriškiečių paryčiais susirinko įvykio vietoje. Jiems apie incidentą tikriausiai spėjo pranešti sunkiai sužeistas Donatas U. Tačiau jų sumanymas padėti savo žemiečiams sužlugo, mat ten jau dirbo T.Vaismano nužudymo aplinkybes besiaiškinę teisėsaugininkai.

Trūksta ir darbo

Žemės ūkio mokyklos vadovė pripažino, kad jų miestelio jaunuoliams, ieškantiems pramogų, Kaune esantys naktiniai klubai – bene vienintelė išeitis. Gūdžiu kaimu iš miestelio virtusiame Balbieriškyje jau seniai nebeliko kultūros namų, o vietos gyventojų landyne praminta užeiga traukia nebent girtuoklius. Tuo tarpu arčiau esančių Prienų ir Alytaus siūlomos linksmybės dažnai neatrodo viliojančios. Matyt, neatsitiktinai Balbieriškio vardas jau seniai šalyje tapo savotišku kaimo sinonimu.

 „Nors mūsų vyriausi mokiniai tėra šešiolikmečiai, tačiau negalima nekreipti dėmesio į tai, kas vyksta. Tadas taip pat buvo šios mokyklos auklėtinis – šaunus vaikinas, visi jį prisimename, - kalbėjo Balbieriškio pagrindinės mokyklos direktorius Stasys Valančius. – Labai skaudu, kad jį ištiko tokia baisi lemtis, ją galima būtų pavadinti tiesiog nelemtu aplinkybių sutapimu. Mūsų jaunimas tiesiog neturi ką veikti. Čia nėra jokių visuomenės traukos centrų, tad ieškoti pramogų tenka kitur Tačiau jaunimo laisvalaikio problemų apstu ne tik mūsų miestelyje.“

S.Valančius pripažino, kad ne tik pramogų, bet ir darbo stoka jaunus žmones gena ieškoti laimės į didmiesčius ar užsienį. Tai liudija ir jo mokinių skaičius. Per dešimtmetį Balbieriškio pagrindinės mokyklos auklėtinių skaičius sumažėjo beveik dvigubai.