Apie muzikanto rankas - be didaktikos


2005-06-04
Apie muzikanto rankas - be didaktikos

Nereikia būti profesionaliais muzikais, kad pastebėtume, jog kai kurių koncertuojančių atlikėjų laikysena prie instrumento yra ydinga: rankų judesiai sukaustyti, liemens raumenys įsitempę, riešas laikomas per žemai ar per aukštai, pirštai pernelyg ištiesti...

Ydinga laikysena dažnai sukelia profesinius susirgimus, deja, pagydomus ne taip lengvai, linkusius kartotis.

Ką daryti, kad muzikanto rankos būtų sveikos ir stiprios? Ar muzikantas gali pagroti viską? Kodėl vienas pianistas skambina nepaprastai daug, o rezultatą tepasiekia vidutinišką, o kitas - perpus mažiau, tačiau jo pirštai klaviatūra laksto it pašėlę? Kaip išvengti rankų negalavimų?

Į šiuos ir daugybę kitų klausimų glaustai ir kvalifikuotai atsako neseniai knygynuose pasirodžiusi Vladimiro Majorovo ir Samuelio Taco knyga “Muzikanto rankos”. Leidinys neabejotinai naudingas muzikos mokyklų pedagogams, mokiniams, jų tėvams.

Ilgametis J.Naujalio muzikos gimnazijos dėstytojas, be to, ir diplomuotas medikas Vladimiras Majorovas tikina, kad dažniausiai dėl rankų pertempimų būna kalti patys muzikantai: “Viską nori išmokti labai greitai, aukštą techninį rezultatą pasiekti beveik iškart. Kiekvienais metais po keletą sunegalavusiųjų atvažiuoja pas mane klausti patarimų iš visos Lietuvos. Kai įsigilini į problemą, pamatai, jog ją sau “padovanojo” pats atlikėjas”.

Knygoje “Muzikanto rankos” nerasime sausų, didaktinių pamokymų, kategoriškų teiginių, ką daryti, kad visuomet liktum sveikas. Tačiau rekomendacijos, kad reikia ne tik valandomis groti, bet ir mokėti atsipalaiduoti, pažaisti tinklinį, paplaukioti, paminti dviratį, nekalbant jau apie specialiuosius pratimus, bus naudingos kiekvienam muzikantui.

Šios knygos metodiniais patarimais remiamasi ne tik gydant specifinius muzikantų negalavimus čia, Lietuvoje. Leidinio bendraautoris Samuelis Tacas dirba Niujorke, garsiojoje salėje “Carnegie Hall”. Išeivio iš Lietuvos, pripažinto kineziterapeuto, pacientais buvo daugybė muzikos įžymybių: Aizikas Sternas, Jehudis Menuhinas, Pavelas Koganas, Miša Maiskis, Mstislavas Rostropovičius.