Ant ”Laumžirgio” - į politikos rojų


2003-11-12
Ant ”Laumžirgio” - į politikos rojų

Aiškėjant vis daugiau šalį sukrėtusio skandalo detalių, Generalinė prokuratūra ėmė baidytis viešumo

Rolandą Paksą per Prezidento rinkimus konsultavę Rusijos viešųjų ryšių specialistai parengė planą, kaip padėti jo įkurtai Liberalų demokratų partijai per artimiausius Seimo rinkimus. Plano esmė - naudojantis vadinamosiomis juodosiomis technologijomis sukompromituoti socialdemokratų lyderį - Ministrą Pirmininką Algirdą Brazauską ir kitus aukštus postus užimančius politikus, destabilizuoti politinę padėtį šalyje.

Lietuvos prokurorai bandė nuslėpti šį planą nuo visuomenės. Tačiau jis pateko į viešumą.

Slaptas planas

Praėjusią savaitę per kratas prieštaringai vertinamo verslininko Jurijaus Borisovo namuose, be kita ko, buvo rastas dokumentas, pavadintas projektu “Strekoza” (liet. “Laumžirgis”). Įtariama, kad jis buvo parengtas rusų viešųjų ryšių kompanijos “Almax”.

Plane išdėstyta, kaip turėtų būti destabilizuota padėtis Lietuvoje, sukompromitavus A.Brazauską ir kai kuriuos kitus politikus, iškeliant Prezidentą, kaip geriausiai Lietuvos interesus ginantį pareigūną. Kartu leidžiama suprasti, kad per ateinančius Seimo rinkimus tai padėtų Prezidento remiamai politinei jėgai - liberaldemokratams.

Slaptu pavadintas planas niekieno nepasirašytas, jame taip pat nėra datos. Tačiau iš teksto galima suprasti, kad jis parengtas jau po praėjusių Prezidento rinkimų.

“Almax” per tuos rinkimus prisidėjo kuriant R.Pakso įvaizdį. Įtariama, kad kompanija “Almax” gali būti siejama su rusų specialiosiomis tarnybomis.

Siūlyta net paleisti parlamentą

“Kauno diena” pateikia pagrindines projekto “Strekoza” koncepcijos nuostatas:

“Prezidento pergalė 2003 metų rinkimuose sukėlė sąmyšį valdančiajame Lietuvos elite. Galima manyti, kad iki parlamento rinkimų 2004-aisiais pagrindinės politinės jėgos nuo Algirdo Brazausko iki Vytauto Landsbergio padarys viską siekdamos sumažinti R.Pakso palaikymą ir smogs Prezidentui atitinkamą smūgį. Šios jėgos sieks diskredituoti Prezidentą.

Tokiu atveju Prezidento atsisakymas paleisti parlamentą nėra strategiškai stiprus žingsnis.

Norint atsispirti tokiam Prezidento puolimui, būtina parengti efektyvų “asimetrinį” atsakymą. Politinių-informacinių karų patirtis posovietinėje erdvėje rodo, kad tiesioginiai atsakomieji veiksmai tokiuose karuose nėra efektyvūs. Bet kuri kampanija, prasidedanti žodžiu “ne”, priimama kaip pasiteisinimas ar šalutinis faktų patvirtinimas.

Mūsų atveju būtina sukurti galingą visuomeninį, politinį, ekonominį skandalą, kuriame pagrindiniai neigiami herojai būtų A.Brazauskas ir jo kabinetas. Būtina parodyti, kad korupcijos atvejai nėra pavieniai, o korumpuota visa valdančioji biurokratija. Reikia akivaizdžiai įrodyti, kad Prezidento oponentai ir tam tikri Rusijos politikai bei oligarchai veikia išvien.

Į skandalo centrą siūlytume iškelti įmonę “Mažeikių nafta”.

Bendras skandalo scenarijus galėtų būti toks:

Tam tikri žmonės arba struktūros Rusijoje, pavyzdžiui, Valstybės dūmos deputatai arba privačios saugos firmos, randa dokumentą, įrodantį, kad egzistuoja korupcinė schema. Pagal ją Rusijos kompanija “Jukos” finansuoja Lietuvos socialdemokratų partiją ir tokius asmenis kaip A.Brazauskas. “Jukos” tikslas buvo įgyti “Mažeikių naftos” kontrolę. Tikslas buvo pasiektas 2000-2003 metais, tai yra Rusijos naftininkams pavyko padidinti savo akcijų paketą iki kontrolinio prieš pat Prezidento inauguraciją.

Pagal scenarijų tarpininku tarp Rusijos naftininkų ir korumpuotų Lietuvos politikų taptų ne kas kitas, o praeityje buvęs žinomas aukštas pareigas ėjęs SSRS KGB bendradarbis.

Pusiau oficialiais kanalais informacija pasiektų A.Brazausko sąjungininkės Kazimieros Prunskienės vadovaujamą Energetikos komisiją. Tada K.Prunskienė paskelbtų šiuos dokumentus už Lietuvos ribų, pavyzdžiui, surengusi spaudos konferenciją Londone, suabejodama, ar teisėtai buvo privatizuota “Mažeikių nafta”.

Dokumentai pasirodytų įtakinguose Rusijos leidiniuose. Toks skandalas ne tik visiškai atitrauktų dėmesį nuo objekto, bet ir suformuotų naują kontekstą. Nuo šiol jau ne objektas, o Prezidento oponentai taptų korupcijos židiniu, “pagrindine Maskvos ranka”.

Skandalo įkarštyje pagrindiniuose Rusijos laikraščiuose, tarkim, “Rossiskaja gazeta”, pasirodytų Kremliui lojalių politologų rašiniai, remiantys A.Brazauską kaip figūrą, palankią Rusijos interesams Lietuvoje.

Pagrindinis skandalas gali būti sukeltas per 15-20 dienų nuo jo koncepcijos patvirtinimo. Prikaustyti dėmesį prie skandalo įmanoma per 60-90 dienų, priklausomai nuo išteklių ir būtinybės.

Pirmasis šio skandalo “šūvis” galėtų nuskambėti trečią balandžio dekadą. Tolesni “šūviai” įaudrintoje informacinėje aplinkoje pirmąją gegužės dekadą galėtų padaryti skandalą pagrindiniu nacionaliniu įvykiu. Svarbu, kad skandalo kulminacija sutaptų su prieššventiniu periodu antrąją gegužės dekadą.

Kartu su šiuo skandalu siūloma surengti dvi lydimąsias akcijas. Pirma jų - antroje gegužės pusėje iš Rusijos į Lietuvą oficialiais arba pusiau oficialiais kanalais patenka dokumentai, rodantys, kad vienoje iš Rusijos viešųjų ryšių agentūrų užsakyta Prezidento diskreditavimo kampanija. Tarp dokumentų būtų ir pati kampanijos koncepcija. Informacija apie tai pasirodo viename ar dviejuose įtakinguose Rusijos dienraščiuose, o vėliau perspausdinama Lietuvoje.

Antra - grupė kairiųjų nacionalistinių Rusijos politikų, pavyzdžiui, Iliuchinas, Alksnis ir kiti, dalyvaudami Kaliningrado problemai skirtuose renginiuose, išsakytų aiškią kritiką Lietuvos Prezidentui ir paramą A.Brazauskui kaip Rusijos patriotams palankiausiai figūrai iš visų Lietuvos politikų. Komunistai ir patriotai pabrėžtų, kad Rusija pralaimėjo Prezidento rinkimus Lietuvoje, kviesdama išrinkti R.Paksą. Todėl reikia nepakartoti klaidos - parlamento rinkimuose 2004 m. esą reikia remti A.Brazauską, galbūt A.Paulauską.

Projekto sąmata:

pagrindinis skandalas - nuo 60 iki 80 tūkstančių JAV dolerių;

pirmoji lydimoji akcija - nuo 35 iki 40 tūkstančių dolerių;

antroji lydimoji akcija - nuo 30 iki 35 tūkstančių dolerių”.

Galėjo destabilizuoti padėtį

“Manau, kad čia yra kompanijos “Almax” parengtas planas, kaip liberaldemokratams pasiekti pergalę 2004 metų Seimo rinkimuose”, - sakė Seimo Pirmininkas, Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas. Anot jo, “pagrindinis smūgis būtų nukreiptas socialdemokratams, taip pat ir Naujajai sąjungai. Po šių smūgių turėtume patirti nesėkmę rinkimuose”.

A.Paulausko nuomone, dokumentas “priskirtinas prie veiksmų, turinčių nusikalstamą pobūdį”. “Tai išties pavojingas planas, kuris, jei būtų sumokėti pinigai ir būtų įgyvendintas, sukeltų pakankamai didelę sumaištį. Jis nukreiptas į mūsų visuomenės gyvenimo destabilizavimą, politinių procesų įtakojimą liberaldemokratų partijai palankia kryptimi”, - sakė A.Paulauskas.

“Tai gerai parengtas planas, kaip Lietuvoje pakeisti tvarką. Jeigu jis būtų vykdomas, jis galėtų destabilizuoti padėtį”, - sakė šiomis dienomis įsiplieskusio vadinamojo Prezidentūros skandalo parlamentinės tyrimo komisijos vadovas Aloyzas Sakalas.

Ministro Pirmininko A.Brazausko atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė tvirtina, kad premjeras dar nėra įsitikinęs paskelbtojo plano autentiškumu, todėl negali jo komentuoti. “Premjeras pirmiausia norėtų gauti informaciją, kad planas tikrai autentiškas, realus ir jį buvo mėginama realizuoti”, - teigė atstovė spaudai. Premjerą su planu supažindino pas jį apsilankęs Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Mečys Laurinkus.

Apie “Almax” parengtą planą su Prezidentu kalbėjo Seimo Pirmininkas A.Paulauskas. Vakar jis buvo pakviestas pietų į Prezidentūrą. Šaltinių duomenimis, Seimo vadovą dar pirmadienį vėlai vakare pakvietė susitikti pats R.Paksas, paskambinęs A.Paulauskui mobiliuoju telefonu. Paprastai tokie susitikimai rengiami per abiejų aukščiausiųjų pareigūnų sekretoriatus.

“Prezidentas tokius planus vertina panašiai kaip planus užkariauti Marsą”, - informaciją apie “Almax” parengtą planą “Kauno dienai” komentavo Prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

“Nenoriu jų net matyti”

Prokuratūros atstovai neleido A.Sakalo vadovaujamai komisijai paviešinti nei šio “Almax” plano, nei kitos šiomis dienomis komisiją pasiekusios medžiagos, nes tai esą gali pakenkti ikiteisminiam tyrimui.

Tai paaiškėjo vakar po penkias valandas vykusio komisijos posėdžio, kuriame dalyvavo Generalinės prokuratūros ir VSD atstovai. Jie žadėjo šiandien ryte dar kartą išnagrinėti turimą informaciją ir atrinkti, kuri gali būti skelbiama viešai.

Nuskambėjus informacijai, kad egzistuoja R.Pakso telefoninio pokalbio su bendrovės “Restakas” vadovu Algirdu Drakšu įrašas, generalinis prokuroras Antanas Klimavičius pareiškė, jog prokuratūrai oficialiai nežinoma apie tokį įrašą. “Tokios medžiagos Valstybės saugumo departamentas mums neperdavė, gal ją perdavė Seimo komisijai”, - teigė prokuratūros vadovas.

Šiame pokalbyje, vykusiame jau prasidėjus skandalui dėl Prezidentūros ryšių su nusikaltėliais, R.Paksas neva ramina prokurorų apklaustą A.Drakšą, kad po oficialaus pareiškimo per televiziją skandalas baigsis. Iš pokalbio taip pat galima suprasti, jog R.Paksas žinojo apie J.Borisovo keliamus reikalavimus Prezidentūrai.

A.Klimavičius tvirtina, kad jei egzistuoja slapta daryti Prezidento pokalbių įrašai, jie turėtų būti sunaikinti. “Nenoriu jų net matyti, jei tokie yra”, - tvirtino generalinis prokuroras.

Pasak A.Klimavičiaus, Operatyvinės veiklos įstatymas draudžia Prezidento sekimą, slaptą pokalbių klausymąsi bei kitokius operatyvinius veiksmus prieš šalies vadovą. “Jei operatorius, klausydamasis asmens, kurio pokalbių pasiklausymas yra sankcionuotas ir teisėtas, išgirdo, jog jis kalba su Prezidentu, pasiklausymas ir pokalbio įrašinėjimas turi būti iš karto nutrauktas. Jei vėliau įsitikinta, kad pašnekovas buvo Prezidentas, įrašas turi būti nedelsiant išmagnetintas, sunaikintas”, - “Kauno dienai” tvirtino A.Klimavičius.  

Neleido sunaikinti įrašo  

Parlamentarai su tokiu įstatymo traktavimu nesutinka. “Įstatymai draudžia taikyti operatyvinę veiklą prieš Prezidentą, ir daugiau nieko. Niekur nėra pasakyta, kad netyčia į pokalbį įsijungus Prezidentui, reikia visą tą pokalbį sunaikinti. To nėra”, - žurnalistams sakė A.Sakalas.

Jo vadovaujama komisija įpareigojo prokuratūrą ir VSD nenaikinti jokių turimų įrašų be komisijos leidimo. Pagal Laikinųjų tyrimo komisijų įstatymą jos pavedimas yra privalomas.

Komisijos vadovas informavo, kad Generalinė prokuratūra jau buvo išsiuntusi raštą saugumo tarnybai, kuriame ši įpareigojama sunaikinti turimą įrašą. Tuo tarpu VSD jau buvo spėjusi priimti sprendimą išslaptinti pokalbių įrašus.

Pasak A.Sakalo, Prezidento pokalbių nebuvo klausomasi, buvo klausomasi “Restako” firmos vadovo A.Drakšo pokalbių. “Prezidento pokalbių niekas negali klausytis, už tai yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, o A.Drakšo galima klausytis su teisėjo sankcija”, - pažymėjo A.Sakalas.

Vakar po pietų R.Paksas pasirašė praėjusį ketvirtadienį priimtą Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymo pataisą. Ši pataisa leidžia minėtų komisijų posėdžius rengti viešai, jeigu juose nebus svarstomos valstybės paslaptys. Iki šiol laikinųjų komisijų posėdžiai turėjo būti uždari. Įstatymas įsigalios po to, kai jis jau šiandien bus paskelbtas oficialiame leidinyje “Valstybės žinios”.

Pataisa priimta siekiant užtikrinti viešumą tiriant Prezidentūrą sudrebinusį skandalą dėl įtartinų Prezidento patarėjų ryšių, galimo slaptos informacijos nutekėjimo ir galimo rinkimų kampanijos rėmėjų spaudimo valstybės vadovui.  

Apklaus Prezidentūroje

Generalinis prokuroras vakar buvo susitikęs su R.Paksu, kuris pranešė sutinkąs būti apklaustas kaip liudytojas J.Borisovui iškeltoje baudžiamojoje byloje.

Apklausa vyks kitą savaitę Prezidentūroje, dalyvaujant ikiteisminio tyrimo teisėjui, prokurorui ir teismo sekretoriui. Apklausos laikas dar derinamas. Po susitikimo su šalies vadovu A.Klimavičius sakė, kad Prezidentą apklaus Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo teisėjas. Prezidentas nepageidavo, kad klausimai jam būtų pateikti iš anksto.

R.Paksas duos parodymus kaip liudytojas byloje, kurioje dosniausias jo rinkimų kampanijos rėmėjas, 1,2 milijono litų paaukojęs bendrovės “Avia Baltika” vadovas J.Borisovas, įtariamas grasinęs šalies vadovui ir jį šantažavęs.

Šioje byloje, be įtariamojo, jau apklaustas A.Drakšas bei Prezidento patarėjai Dalia Kutraitė-Giedraitienė ir nuo pareigų nušalintas Remigijus Ačas.

Generalinis prokuroras teigė, kad apie būsimą R.Pakso apklausą bus informuotas ir J.Borisovas, kuris galės dalyvauti apklausoje, jei to panorės. J.Borisovo advokatas Adomas Liutvinskas anksčiau jau yra pareiškęs, kad gynyba šia teise greičiausiai norės pasinaudoti ir į apklausą atvyks.

Po nepriklausomybės atkūrimo R.Paksas bus pirmasis Lietuvos Prezidentas, dalyvavęs apklausoje. 1993-1998 metais Prezidentu buvęs Algirdas Brazauskas buvo kviestas duoti parodymus tiriant Sausio 13-osios bylą, tačiau pasinaudojo savo teise atsisakyti.  

Premjero tonas griežtėja  

Premjeras A.Brazauskas sugriežtino savo poziciją dėl Prezidentūros skandalo. “Prezidentūros reorganizacijos gali ir nepakakti”, jei paaiškės nauji Prezidento aplinkos ryšiai su tarptautinėmis nusikalstamomis grupuotėmis, vakar sakė Ministras Pirmininkas. Anksčiau jis R.Paksui buvo tik pataręs performuoti patarėjų korpusą.

Per interviu Lietuvos radijui premjeras pareiškė, kad socialdemokratams būtų neparankus silpnas ir kitų valdomas Prezidentas: “Jokio kišeninio Prezidento nereikia nei socialdemokratams, nei man, premjerui, nei Lietuvai. Prezidentas turi savo darbą, jis turi atlikti šį darbą”.

A.Brazauskas atsisakė komentuoti, kaip balsuotų jo partijos frakcija Seime, jeigu R.Paksui būtų surengta apkaltos procedūra: “Matysim, dėl ko reikia balsuoti, tada bus ir sprendimas - balsuot ar nebalsuot”.  

Pilietybė suteikta be saugumo pažymos  

Parlamentinė komisija susipažino su dar vienu Prezidentūros skandalo aspektu. Anot A.Sakalo, prieš Prezidentui R.Paksui pavasarį savo dekretu suteikiant Lietuvos pilietybę grupei asmenų, tarp jų - ir R.Pakso rinkimų kampanijos rėmėjui J.Borisovui, Prezidentūra paprašė VSD duomenų apie pretendentus.

Vėliau, A.Sakalo teigimu, “buvo skambutis iš Prezidentūros į VSD, jog pažymos apie Borisovą nereikia”.

“Saugumas paprašė tai patvirtinti raštu ir gavo tokį raštą”, - sakė A.Sakalas. Parlamentaro teigimu, šią savaitę įvairių operatyvinių tarnybų laikinajai tyrimo komisijai raštu pateikta medžiaga neleidžia abejoti buvusia slaptąja VSD pažyma.  

Neleido domėtis privatizavimu  

Generalinė prokuratūra taip pat susidomėjo alkoholio bendrovių “Stumbras” ir “Alita” privatizavimu ir uždraudė VSD pateikti Seimo Antikorupcijos komisijai paaiškinimus dėl saugumo turimos informacijos apie galimą Prezidento aplinkos dalyvavimą minėtų įmonių privatizavimo procese. “Generalinis prokuroras VSD nurodė skubiai Generalinei prokuratūrai pateikti visą šios įstaigos turimą medžiagą, susijusią su “Stumbro” ir “Alitos” privatizavimu, ir uždraudė ją dar kam nors teikti, kol nebus išspręstas ikiteisminio tyrimo perspektyvos klausimas”, - pareiškė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkė Nijolė Steiblienė.

Ji stebėjosi, kodėl Generalinė prokuratūra medžiagos apie alkoholio įmonių privatizavimo proceso eigą nepareikalavo anksčiau, o jos prireikė tada, kai VSD informaciją apie galimą kai kurių pareigūnų įtaką alkoholio įmonių privatizavimui pradėjo nagrinėti ir Antikorupcijos komisija, šiandien planavusi surengti posėdį.

Pasak N.Steiblienės, šiame posėdyje buvo planuojama aptarti informaciją, kuria remdamasi VSD parengė spalio pabaigoje išplatintą pažymą. Minėtoje pažymoje, be kita ko, teigiama, jog, naudojantis Prezidento nacionalinio saugumo patarėjo R.Ačo vardu ir jam žinant, “už atitinkamą atlygį sudaromos išskirtinės sąlygos privačių struktūrų verslui, taip pat siekiama įtakoti privatizavimo bei konkursų valstybės užsakymams gauti rezultatus (bendrovių “Stumbras”, “Alita” privatizavimas, “Lietuvos energija” konkursų rezultatų įtakojimas, bendrovės “Viti” protegavimas)”.

Didžiausios šalies alkoholio bendrovės “Stumbras” privatizavimas jau baigėsi - naujaisiais bendrovės šeimininkais, iš konkurso pašalinus didžiausią kainą už “Stumbro” akcijas siūliusią Latvijos bendrovę “Latvijas Balzams”, tapo koncernui “MG Baltic” priklausanti bendrovė “Mineraliniai vandenys”, už alkoholio įmonės akcijas sumokėjusi 152,001 mln. litų.

“Alitos” privatizavimas taip pat artėja prie pabaigos - viešo privatizavimo konkurso komisija pirmadienį parafavo bendrovės “Alita” 83,77 proc. akcijų pirkimo-pardavimo sutartį su šios bendrovės vadovų konsorciumu, kuris privatizavimo konkurse užėmė ketvirtą vietą.