Aistras kurstė ne tik bulvarinis leidinys


2003-11-20
Dainoras LUKAS
Aistras kurstė ne tik bulvarinis leidinys

“Kauno diena” peržvelgė beveik metų senumo laikraščius, rašiusius apie Vilniaus banko problemas 

Lietuvos žmonės bandomi įtikinti, kad Vilniaus bankas (VB) vos nežlugo, kai gandus apie blogą jo finansinę padėtį paskelbė bulvarinis laikraštis ir esą todėl indėlininkai puolė atsiiminėti pinigus.

“Kauno diena” peržvelgė beveik metų senumo laikraščius, o po nedidelio tyrimo tapo aišku, kad apie tai rašė ne vienas leidinys.  

Pradžia - apmaudus nesusipratimas 

Buvęs VB atstovas ryšiams su visuomene Mindaugas Majauskas prisimena klaidą, po kurios keli laikraščiai ėmė domėtis šio banko situacija.

M.Majauskas parengė pranešimą apie tai, kad VB įsigijo Šiaulių banko akcijas. Tuo metu VB prezidentas Julius Niedvaras buvo išvykęs.

Jį pavadavo Raimondas Kvedaras, tačiau pranešime pavardė liko nepakeista ir atsirado raidės priešais ją - laikinai einantis pareigas.

Šis skelbimas buvo išspausdintas gruodžio 14 dieną “Lietuvos ryte”. Gruodžio 17 dieną tame pačiame dienraštyje išspausdintas klaidos atitaisymas.

“Maždaug po savaitės ėmė skambinti žurnalistai ir paprasti indėlininkai. Jiems buvo aiškinama, kad banke viskas gerai, o gandai greičiausiai sklinda dėl klaidos”, - sakė M.Majauskas.  

Gandai plito 

Gruodžio 21 dieną bulvariniame laikraštyje “Vakaro žinios” buvo išspausdintas straipsnis “Vilniaus banką drasko gandai”. Čia cituojamas M.Majauskas.

Jis paaiškina, jog įsivėlė apmaudi klaida. Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Eduardas Vilkelis visus ramino, sakydamas, jog gandai apie VB nepagrįsti.

Gruodžio 23 dieną “Verslo žinios” išspausdino straipsnį “Sumaištis dėl Vilniaus banko”. Vėl primenama ta pati klaida. J.Niedvaras tikino, kad banke viskas gerai. “Hansa LTB” ir “Sampo” bankų atstovai taip pat teigė, kad šnekos yra be pagrindo.

Gruodžio 24 dieną “Lietuvos ryte” išėjo straipsnis “Gandai apie banką buvo paskleidę nerimą”. Čia primenama minėta klaida.

“Susirūpinimą dėl Vilniaus banko pakurstė ir tai, kad praėjusį savaitgalį kai kurie žmonės negalėjo pasiimti grynųjų pinigų bankomatuose”, - taip pat rašoma straipsnyje. J.Niedvaras teigė, kad per savaitę banke sąskaitų likučių ir indėlių suma padidėjo 40 milijonų litų.

Gruodžio 24 dieną “Verslo žinios” išspausdino dar vieną straipsnį “Gandai temdo banko šventes”. Teigiama, kad daug indėlininkų atsiima indėlius, o bankininkai ramina klientus.  

Klaida galėta pasinaudoti savais tikslais  

M.Majauskas neatmeta galimybės, kad klaida galėjo pasitarnauti gandų apie banką skleidimui. Tačiau dar prieš garsųjį “Vakaro žinių” numerį VB pajuto įmonių vadovų susidomėjimą, buvo teiraujamasi, ar banke viskas tvarkoje. Taip greičiausiai atsitiko dėl to, kad keletą dienų prieš šventes buvo sutrikę atsiskaitymai. Sistema buvo perkrauta, pervedimas dažnai užtrukdavo porą dienų, todėl buvo nepatenkintų.

“Ar jaučiuosi kaltas dėl šių įvykių? Gali būti, kad klaida pasinaudota sukelti skandalui, bet jeigu gandai apie banką buvo užsakyti, nelabai ką buvo galima padaryti”, - mano M.Majauskas, šiuo metu dirbantis viešųjų ryšių agentūroje.  

R.Paksas žadėjo apsaugoti indėlius  

Sausio 3 dieną apie VB rašė dienraščiai “Lietuvos rytas” (“Gandų apie banką skleidėjų ieško ir teisėsauga”), “Respublika” (“Vilniaus bankas ieško gandų skleidėjų”), “Verslo žinios”.

“Vakaro žiniose”, pirmame puslapyje, puikavosi antraštė “Velniai griebia “Vilniaus banką”, o trečiame puslapyje straipsnis jau vadinamas “Kas, po velnių, darosi tame “Vilniaus banke”?” Kaip ir kitur, buvo rašoma, jog žmonės atsiima indėlius, įmonės uždaro sąskaitas. Tačiau yra vienas esminis skirtumas. Straipsnyje cituojamas kandidatas į Prezidentus Rolandas Paksas.

Jis sako: “Garantuoju, kad man tapus valstybės vadovu bus sukurta griežtesnė bankų priežiūros sistema. Manau, kad Lietuvos žmonių indėliai komerciniuose bankuose turėtų būti apdrausti visu šimtu procentų”. Šios frazės labiausiai ir užkliuvo Valdui Adamkui ir jo šalininkams, pareiškusiems, kad R.Paksas nešvariu metodu bando pritraukti daugiau rinkėjų. Straipsnyje taip pat aiškinama, kas būtų, bankui žlugus, primenamos ankstesnės bankų bankrotų istorijos. J.Niedvaras toliau tvirtino, kad banke indėlių daugėja.  

Štabas užsakė papildomą tiražą  

Sausio 3 dienos “Vakaro žinių” numeris išėjo net 350 tūkstančių egzempliorių tiražu. Seimo komisija, tirianti grėsmes nacionaliniam saugumui, teigia nustačiusi, jog šis numeris buvo išleistas R.Pakso rinkimų štabo lėšomis. “Vakaro žinios” dar sausio 6 dieną pranešė, kad laikraštyje buvo užsakyti keli reklaminiai puslapiai. Teigiama, kad už papildomą tiražą sumokėti 105 tūkstančiai litų. Manoma, kad specialiai šiame numeryje atsirado straipsnis apie nusenusius ir neveiklius valstybių vadovus.

Sausio 4 dieną “Lietuvos rytas” priminė apie situaciją VB (“Vilniaus bankas kyla į kovą su gandais”). Tą pačią dieną “Vakaro žinios” (“Vilniaus bankas praranda klientus”) rašė, kad vykstant J.Niedvaro spaudos konferencijai, indėlininkai toliau atsiiminėja pinigus.

Sausio 4 dieną apie situaciją VB rašė ir “Kauno diena”, iki to laiko nė karto nebandžiusi kaitinti skaitytojų aistras, spekuliuojant gandais, kurie nepasitvirtino.  

Nors neigė, bet nuostolių patyrė  

Sausio 10 dieną “Vakaro žinios” (“Gandai apie banką kankina indėlininkus”) jau klausė, ar R.Paksas ištesės savo pažadą dėl indėlių apsaugos. E.Vilkelis teigė manantis, jog gandus pakurstė konkurentai arba jie kilo dėl politinių intrigų. Sausio 11 dieną bulvariniame laikraštyje (“Vilniaus bankas: beviltiškai skęstantis laivas ar gandų auka?”) spausdino internautų mintis šia tema.

Sausio 13 dieną “Vakaro žinios” (“Indėlių kompensavimo rebusas”) šaipėsi iš J.Niedvaro, kuris nežinojo, kiek indėlių galėtų atgauti klientai bankui bankrutavus. Vėl priminti R.Pakso pažadai.

Sausio pradžioje VB pažadėjo kompensuoti palūkanas gyventojams, kurie per sausį grąžins pernai metų pabaigoje anksčiau termino pasiimtus indėlius. J.Niedvaras paskelbė, kad panikos banke neliko.

VB vadovas nuolat teigė, kad indėlininkų banke nemažėja, tačiau, Lietuvos banko duomenimis, sausį VB laikomų indėlių sumažėjo 11,4 proc. (515,8 mln. litų) ir sausio pabaigoje buvo 3,999 mlrd. litų. 2002 metų gruodžio pabaigoje VB laikomų indėlių buvo 4,515 mlrd. litų. Neoficialiais duomenimis, bankas netgi buvo patenkintas, atsikratęs kai kuriais brangiai kainavusiais indėliais.