”Abonento” byla tiriama vėžlio greičiu


2005-11-19
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
”Abonento” byla tiriama vėžlio greičiu

Pareigūnai parlamentarams pripažino, kad korupcijos Vilniaus savivaldybėje byla tiriama vangiai

Vakar laikinoji parlamentinė komisija, tirianti galimos korupcijos apraiškas sostinės savivaldybėje ir besiaiškinanti, kas yra paslaptingasis “abonentas”, gavęs pinigų iš verslininkų, vėl tris valandas kamantinėjo teisėsaugos institucijų vadovus.

Vangumui - “objektyvios priežastys”

Laikinoji komisija į savo posėdį buvo pasikvietusi generalinio prokuroro pavaduotoją Gintarą Jasaitį, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorių Povilą Malakauską ir kitų pastarosios institucijos pareigūnų. Visi pareigūnai, iš posėdžio salės išėję pirmieji, atsisakė kaip nors komentuoti pokalbį su parlamentarais teigdami, kad taip buvo sutarta per posėdį. Šį kartą laikinoji komisija posėdžiavo už užvertų durų, be pašalinių stebėtojų.

Komisijos pirmininkė, Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė, pabrėžė, kad vakarykštis pokalbis su teisėsaugos institucijų atstovais “buvo tikrai labai konstruktyvus”.

“Komisijos nariai gavo daug atsakymų. Ir galima pasakyti, kad ir pareigūnai iš dalies sutiko, kad tyrimas šioje byloje vyksta vangiai, tačiau pareigūnai nurodė, kad tam buvo objektyvių priežasčių”, - sakė L.Graužinienė.

P.Malakauskas ir laikinasis generalinis prokuroras Vytautas Barkauskas komisijoje buvo apklausti ir rugsėjo pradžioje. Tuomet jie neatsakė į parlamentarų klausimus, kas galėtų būti vadinamojoje bendrovės “Rubicon” “juodojoje buhalterijoje” figūruojantis “abonentas”.

Tada teisėsaugos institucijų vadovai komisijos nariams tik patvirtino, kad visuomenės informavimo priemonės paskelbti duomenys apie įrašus “juodojoje buhalterijoje” yra autentiški.

Naujų apklausų neplanuoja

Vienas komisijos uždavinių yra išsiaiškinti, ar STT, Generalinės prokuratūros ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos vadovai ar specialistai žinojo apie žiniasklaidoje nurodytus galimus korupcijos faktus sostinės savivaldybėje ir kokių priemonių šios institucijos ėmėsi šiems faktams ištirti bei užkardyti.

L.Graužinienė vakar pareiškė, kad teisėsaugos institucijų vertinimas bus išdėstytas išvadose, o kol kas ji apie tai nieko dar negalinti pasakyti.

Komisijos vadovė taip pat pareiškė, kad komisija nebeplanuoja naujų apklausų ir nuo kito posėdžio “jau koncentruosis į išvadų rašymą”.

“Kitame posėdyje vyks diskusija. Kiekvienas komisijos narys turės pateikti savo nuomonę apie išvadas”, - sakė komisijos pirmininkė.

Paklausta, kaip ji reaguoja į aukščiausių šalies vadovų pareiškimus, kad parlamentinės tyrimo komisijos tėra politinio veikimo ir viešųjų ryšių priemonės, tačiau tokie tyrimai beveik niekada neduoda jokių konkrečių rezultatų, L.Graužinienė atsakė, kad mato prasmę komisijų darbe. Bene svarbiausias iš rezultatų, pasak komisijos pirmininkės, aptiktos įstatymų spragos.

Ragina palaukti išvadų

“Komisijų darbas turi dvi puses. Išties reikia pripažinti, kad tą laiką, kuris praleidžiamas komisijose, Seimo nariai galėtų skirti individualiam darbui prie įstatymų leidybos. Tačiau aš matau ir teigiamą komisijų darbo aspektą - jo metu išryškėja įstatymų spragos. Šiandien mes apie tai daug kalbėjome”, - pareiškė Darbo partijos frakcijos seniūnė.

Pasak komisijos pirmininkės, aiškėja ir kaip keisti ar taisyti vieną ar kitą įstatymą. L.Graužinienė taip pat sakė, kad, be teisinio Seimo komisijos veiklos aspekto, ne mažiau svarbus yra ir “politinis moralinis aspektas”.

Iki gruodžio 15 d. turėsianti pateikti savo išvadas, komisija dar nesiima atsakyti, kas yra tas paslaptingasis “abonentas”, kuris, teisėsaugos institucijų duomenimis, už bendrovei “Rubicon” palankius sprendimus iš verslininkų yra gavęs užmokestį.

Po vakarykščio posėdžio komisijos pirmininkė L.Graužinienė į klausimą, ar komisija jau išsiaiškino “abonentą”, atsakė: “Kada komisija parašys išvadas, tada ir atsakys. Tai vienas iš komisijos uždavinių”.