Studentams laiką rodys šešėlis


2009-06-25
Eglė Stankevičiūtė
Studentams laiką rodys šešėlis

Saulėtą dieną Kauno technologijos universiteto (KTU) studentams nereikės nerimauti, jei namuose paliks laikrodžius. Norėdami sužinoti, ar nevėluoja į paskaitas, ar į paskirtą pasimatymą, studentai galės pasinaudoti žmogaus šešėlio saulės laikrodžiu.

Netoli Cheminės technologijos fakulteto iškilmingai atidengtas jau antrasis saulės laikrodis KTU  studentų miestelyje. Šis projektas, organizuojamas universiteto ir KTU Studentų atstovybės, skirtas Lietuvos vardo tūkstantmetį paminėti.

„Norime, kad kitos bendruomenės sektų mūsų pavyzdžiu ir įrengtų daugiau saulės laikrodžių. Juk Prahoje jų yra apie 400, o Kaune šis skaičius nesiekia nė dešimties“, - aiškino vienas laikrodžio kūrimo iniciatorių  KTU Skaičiavimo centro direktoriaus pavaduotojas Jonas Markauskas.

Saulės laikrodis yra tarsi aliuzija į Lietuvos istoriją.  „Prieš 1000 metų, kai šventasis Brunonas miškingais takais žingsniavo į mūsų kraštą, vienintelis laiko orientyras buvo Saulė, pagal kurios ritmą žmonija keldavosi, dirbdavo, eidavo ilsėtis. Keletą tūkstantmečių laiko matavimui sėkmingai buvo naudojami saulės laikrodžiai. Įrengdami to laikmečio laiko matavimo prietaisą, suartėjame su Lietuvos vardo pirmą kartą paminėjimo ištakomis“, - antrino kitas laikrodžio kūrimo iniciatorius  Elektros ir valdymo įtaisų katedros vyresnysis administratorius Jonas Navikas.

Saulės laikrodžiu naudotis paprasta: tereikia atsistoti nugara į saulę ant mėnesį žyminčios padalos ir žmogaus šešėlis parodys laiką. Dvi laikrodžio padalų juostos rodo dvi laiko juostas - gilės imituoja žiemos, ąžuolo lapai - vasaros laiką. Laikrodžio padalos yra sužymėtos valandomis - vasaros nuo 7 iki 20 val. , žiemos - nuo 6 iki 19 val.

Saulės laikrodis kainavo daugiau nei 15 tūkst. litų. Visų projekto rėmėjų sąrašas buvo sudėtas į stiklinę kapsulę ir įkastas šalia laikrodžio. Projekto rėmėjų vardai taipogi bus įamžinti istorinėje knygoje, kuri bus saugoma KTU muziejuje.