Pupų dėdė užstrigo Irane ir nori pinigų


2009-01-13
Darius Sėlenis
Pupų dėdė užstrigo Irane ir nori pinigų

Pudeliai Amsė, Pudė, Lojus bei Meškė, papūga Geltonė, jūrų kiaulytė Margė ir Pupų dėdė – jau Irane. Kirtęs Turkijos ir Irano sieną, šiuo metu aukštai kalnuose vyras ilsisi namelyje ant ratų, leidžiasi vaistus nuo sąnarių skausmo ir tikisi papildyti savo VISA kortelės sąskaitą.

Menininku save vadinantis keistuolis Algimantas Jasiulionis mėgsta keliones. Pernai nuosavu nameliu ant ratų per septynis mėnesius jis nuvažiavo apie 30 tūkst. km ir aplankė 18 Europos bei vieną Azijos šalį.

Tik vasaros pabaigoje grįžęs į gimtąją šalį A.Jasiulionis panoro egzotikos ir Kaune užsibuvo tik iki lapkričio 12-osios. Dabar jo tikslas – Indija, galbūt net Indonezija.

"Turkijoje rengiau pasirodymus, – Pupų dėdė šunelius aprengia liemenėmis, kepuraitėmis, juos apkarsto muzikos instrumentais ir grodamas prieškarine Pupų dėdės armonika surengia kelis cirko numerius. – Tačiau pragyvenimui surinkau labai mažai pinigų."

Nameliu ant ratų A.Jasiulionis jau pervažiavo Lenkiją, Slovakiją, Vengriją, Rumuniją, Bulgariją, Graikiją ir Turkiją: "Perplaukiau ir garsųjį Bosforo sąsiaurį, įveikiau Šipkos perėją, važiavau per Karpatus, pabuvojau Stambule."

Tačiau kalnuose Pupų dėdę pasitiko atšiauri žiema, pakelėje nesustojus prie vieno aulo jį akmenimis apmėtė vaikis, beveik į 3 km aukštį jis važiuodavo trečia pavara, o Turkijoje, kurdų teritorijoje, jį užklupo sniego nuošliauža: "Slystantį ir negalėjusį važiuoti namelį ant ratų net tempė kurdų traktorius."

Išsikapstęs iš sunkumų A.Jasiulionis stebisi kurdų piemenimis: "Ir kaip jie gali tokiomis atšiauriomis sąlygomis išgyventi? Avytės letenomis kasa iš po sniego sušalusią žolę."

Lietuvos trispalvę po pasaulį vežantis Pupų dėdė iš bado nemiršta, bet guodžiasi krize ir tikisi, kad kas nors papildys jo VISA kortelę: "Už šunis Pakistane reikia mokėti, tačiau man trūksta pinigų." Kad ir kas nutiktų, A.Jasiulionis šunų neišsižadės ir į Lietuvą ketina grįžti atšilus orams – vasarą.