Lietuviškos “Vikipedijos” kūrėjai — vieni aktyviausių


2008-01-28
Mantas TOMKŪNAS
Lietuviškos “Vikipedijos” kūrėjai — vieni aktyviausių

Interneto enciklopedija „Vikipedija“ yra viena dažniausiai lankomų ir skaitomų interneto svetainių pasaulyje. Vien anglų kalba čia parašyta daugiau nei du milijonai straipsnių.

Nors straipsniai neretai kritikuojami dėl jų nepatikimumo ir subjektyvaus požiūrio, tačiau dėl to svetainės populiarumas nė kiek nesumenko, atvirkščiai, kiekvienais metais „Vikipedija“ pasinaudoja vis daugiau interneto vartotojų.

Vieni aktyviausių yra ir lietuviškos „Vikipedijos“ versijos kūrėjai. Pagal pateikiamų straipsnių gausą lietuviška versija patenka į trisdešimtuką, čia sukaupta beveik 60 tūkstančių straipsnių. Lietuviška interneto svetainės versija, esanti 27-oje vietoje, aplenkia didesnių kalbų grupių, tokių kaip korėjiečių ar arabų kalbų „Vikipedijas“, tačiau atsilieka nuo hebrajiškos interneto svetainės versijos.

Į šimtuką patenka ir žemaičių tarme parengta „Vikipedija“ – joje beveik 5 tūkstančiai straipsnių. Kitomis lietuvių kalbos tarmėmis straipsniai kol kas nerengiami. Ši tarptautinė enciklopedija yra rengiama 256 kalbomis.