Kinija nori pribaigti JAV dolerį


2009-03-28
Andrius Matuliauskas
Kinija nori pribaigti JAV dolerį

Nepasitikėjimas doleriu kaip pasauline valiuta smarkiai susvyravo. Apie JAV valiutos pakaitus šią savaitę prabilo Kinija ir Rusija. Tačiau rasti alternatyvą ne taip paprasta.

Bijo dolerio nuvertėjimo

Apie JAV dolerio eros pabaigą pirmieji šios savaitės pradžioje prašneko kinai. Centrinio Kinijos banko vadovas Zhou Xiaochuanas užsiminė apie būtinybę keisti dabartinę tarptautinę pinigų sistemą ir atsisakyti JAV dolerio kaip pagrindinės valiutos, kuria laikomos valstybių atsargos.

Beje, taip kinai pasiuntė tiesioginį nepasitenkinimo signalą JAV Federalinio banko veiksmais, kuriais šis kovoja su dabartine ekonomikos krize, t. y. trilijonais spausdina dolerius. Per pastarąjį pusmetį išspausdinta daugiau kaip 3 trln. JAV dolerių. Ekspertai skaičiuoja, kad naujo pinigų kiekio jau užtektų nukloti keliui iki Mėnulio ir atgal.

Nors milžinišku tempu spausdindama "žalius" JAV stengiasi iš duobės ištraukti savo ekonomiką, likęs pasaulis baiminasi dėl smarkaus dolerio nuvertėjimo. Jau beveik 4 dešimtmečius JAV neprivalo apyvartoje esančių grynųjų pinigų padengti auksu, todėl jų kiekį gali didinti be galo.

Kadangi du trečdalius užsienio valiutos atsargų Kinija laiko JAV doleriais, smarkus jų nuvertėjimas šiai šaliai brangiai kainuotų. Todėl kinai pabandė atgaivinti kelių dešimtmečių senumo idėją ir dolerį pakeisti bendra pasauline valiuta.

Prisijungė ir Rusija

Kinija pasiūlė dolerį pakeisti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) sukurta dirbtine valiuta SDR (Special Drawing Rights; specialiosios skolinimo teisės – angl.), kurios vertė nustatoma apskaičiavus dolerio, euro, jenos ir svaro sterlingų kursų vidurkį.

Prie Kinijos ketvirtadienį prijungė ir Rusija, užsimojusi surengti tarptautinę konferenciją dėl naujos pasaulinės valiutos sukūrimo.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Andrejus Denisovas teigė, kad šalis siekia praktiškai įgyvendinti naujo pasaulinio atsiskaitymo vieneto ar pasaulinės valiutos idėją, kurią ketinama pristatyti kitą savaitę vyksiančiame Didžiojo dvidešimtuko susitikime.

Viceministro manymu, su pasaulio finansų sistema susijusios reformos neišvengiamos ir vienaip ar kitaip jas reikės įgyvendinti. Rusija tikina jau užsitikrinusi kelių besivystančių šalių, tokių kaip Brazilija, Indija, Kinija, Pietų Afrika ir Pietų Korėja, paramą.

Po tokių Kinijos ir Rusijos kalbų dolerio kursas savaitės viduryje gerokai susvyravo.

Pasiūlymų jau buvo

Savaime suprantama, kad JAV tokių idėjų nepalaiko, nes doleriui praradus atsarginės valiutos statusą, šaliai kiltų problemų dėl biudžeto ir einamosios sąskaitos deficito.

JAV iždo sekretorius Timas Geithneris teigė esąs pasirengęs apsvarstyti Kinijos siūlymą dėl naudojimosi TVF tarptautinių rezervų aktyvais sąlygų keitimo, tačiau, jo manymu, JAV doleris ir toliau turėtų išlikti pasauline valiuta.

Pasaulinės valiutos idėja gyvuoja gana seniai. Dar ketvirtame praėjusio amžiaus dešimtmetyje bendros valiutos, pavadintos bankoru, idėją pateikė britų ekonomistas Johnas Keynesas.

Net ir Kinijos siūlomą TVF valiutą paversti pasaulio valiuta, kuria šalys galėtų atsiskaityti viena su kita ir saugotų savo atsargas, prireiktų ne vienų metų. Dabartinių SDR vertė sudaro viso labo 32 mlrd. JAV dolerių, arba vos 2 proc. Kinijos valiutos atsargų, palyginti su 11 trln. JAV dolerių siekiančiais Valstijų skolos vertybiniais popieriais.


Daiva Rakauskaitė, Finansų analitikų asociacijos prezidentė

Kinijos ir Rusijos užmojus atsisakyti JAV dolerio suprasčiau kaip politinio spaudimo JAV priemonę. Turint mintyje tai, kad didelę Kinijos eksporto dalį sudaro eksportas į JAV, Kinijai JAV bankrotas būtų visiškai nenaudingas. Mano vertinimu, Kinija nėra ta šalis, kuri galėtų kritikuoti JAV, tai noras parodyti savo jėgą ir siekti įtakos pasaulio ekonomikoje.

Pasvarstymų apie bendrą pasaulinę valiutą esu girdėjusi ir iš pačių JAV analitikų, kurie teigė, kad pasaulinei ekonomikai reikalinga ir pasaulinė valiuta. Galbūt taip kada nors ir įvyks, tačiau toks sprendimas bręs dar ilgai.

Stasys Jakeliūnas, ekonomistas

Kinijos ir kitų valstybių kalbos apie JAV dolerio, kaip atsarginės valiutos, atsisakymą sklando penkerius metus. Pagrindas tam yra, bet realiai sprendimas nepriimtas ir vargu ar artimiausiu metu bus priimtas. Pirmą kartą pasaulinės valiutos idėją išgirdau maždaug prieš 35 metus, dabar kartais kyla Kanados, JAV ir Meksikos bendros valiutos – amero – idėja kaip analogija eurui.

Ekonominių ir finansinių prielaidų pokyčiams atsarginių valiutų rinkoje yra, tačiau kad tai įvyktų, turi būti priimti politiniai ar net geopolitiniai sprendimai. Nemanau, kad egzistuoja naujos prielaidos dėl to, ko nebuvo prieš dvejus trejus metus. Teoriškai pasaulinė valiuta įmanoma, tačiau didžiuliai valstybių ekonominiai, politiniai ir socialiniai skirtumai tai labai apsunkina. Net pačioje ES ne visos valstybės pajėgios įsivesti eurą, todėl pasaulio mastu turėtų įvykti didžiulė konvergencija, kad būtų pereita prie bendros valiutos.

Aišku, dolerių spausdinama didžiuliais kiekiais ir jie taip nuvertinami. Naftos prekyba daugiausia vyksta atsiskaitant JAV doleriais, tad jų paklausa pasaulyje išlieka. Viena reitingų agentūrų prieš kelerius metus yra išsakiusi tokį vertinimą, kad JAV valstybės skolos reitingas yra aukščiausias įmanomas todėl, kad Valstijos turi galimybę į apyvartą leisti naujus JAV dolerius ir tuo pačiu padengti arba išpirkti visus skolos vertybinius popierius. Tai jeigu tokios galimybės nebūtų, JAV doleris jau seniai būtų nuvertėjęs ir vargu ar kas nors finansuotų JAV skolos augimą.