Karas danguje tęsiasi


2008-10-27
BNS inf.
Karas danguje tęsiasi

Rygos oro uostas sustabdė didžiausios Lietuvos oro bendrovės "flyLAL", kuri, pasak oro uosto, neapmokėjo sąskaitų, skrydį į Vilnių.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Rygos oro uostas pakartotinai pateikė sąskaitas "flyLAL" lėktuvo kapitonui, nes Lietuvos įmonė neapmoka skolų nuo vidurvasario ir nerodo jokio noro susitarti dėl skolų grąžinimo, pareiškė Rygos oro uosto atstovas spaudai Martinas Langratis.

Kol "flyLAL" neišspręs skolų klausimo, Rygos oro uostas bus priverstas sulaikyti įmonės skrydžius į Vilnių, pareiškė atstovas.

"Tai priverstinė priemonė, kurios buvo imtasi atsižvelgus į tai, kad "flyLAL" vengia apmokėti sąskaitas už oro bendrovės aptarnavimą Tarptautiniame Rygos oro uoste", – pridūrė jis.

M.Langračio teigimu, susitarimas tarp "flyLAL" ir Rygos oro uosto yra konfidencialaus pobūdžio, jo sąlygos negali būti atskleistos trečiosioms šalims, tad oro uostas neturi teisės nurodyti skolos sumos, tačiau ši suma yra didelė.
"flyLAL" lėktuvas nutūpė Rygos oro uoste spalio 25 d. 23.50 val. ir turėjo išskristi į Vilnių spalio 26 d. 6.35 val.

Rygos oro uostas pranešime spaudai išreiškė viltį, kad "flyLAL" neturi panašių problemų kituose oro uostuose ir Lietuvos oro bendrovė pajėgs įvykdyti savo įsipareigojimus keleiviams ir oro uostams.

Vilniaus apygardos teismas rugsėjo 25-ąją patenkino "flyLAL-Lithuanian Airlines" prašymą areštuoti Latvijos oro vežėjos "airBaltic" ir Rygos oro uostui priklausančio turto už beveik 200 mln. litų.

Tokią žalą "flyLAL" teigia patyrusi dėl to, kad Rygos oro uostas siūlo "airBaltic" lengvatines sąlygas, todėl Latvijos oro vežėja gali taikyti mažesnes kainas ir turi nesąžiningą konkurencinį pranašumą.

Abi Latvijos įmonės apskundė teismo sprendimą. "flyLAL-Lithuanian Airlines" valdo "flyLAL" grupė, kuri priklauso trims privačioms Lietuvos įmonėms.

Latvijos valstybė ir Skandinavijos SAS valdo atitinkamai 52,6 proc. ir 47,2 proc. "airBaltic", kuri buvo įsteigta 1995 m. Įmonė siūlo skrydžius iš Rygos, Vilniaus ir Kaliningrado.

Rygos oro uostas pirmauja Baltijos šalyse pagal keleivių srautą. Per aštuonis mėnesius oro uostas aptarnavo kiek daugiau nei 2,443 mln. keleivių, 18,5 proc. daugiau negu metais anksčiau. 2007 m. keleivių srautas oro uoste padidėjo 26,7 proc., iki 3,161 mln.

Latvijos valstybės valdomas oro uostas 2007 m. padidino neaudituotą pelną tris kartus, iki 2,8 mln. latų. Metų apyvarta išaugo 27,9 proc., iki 20,8 mln. latų.
Oro uostą valdo Latvijos valstybė.