Žiaurus paciento išpuolis: mušė ir spardė greitosios vairuotoją, sulaužė jam žandikaulį

Nuo agresyvių pacientų jau yra nukentėję daugybė greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų, tačiau situacija nesikeičia.

Šeštadienį Vilniaus GMP brigadai atvykus padėti ant šaligatvio gulėjusiam vyrui, šis įsismarkavo ir ėmė talžyti vairuotoją.

Ryte gautas pranešimas, kad degalinėje Antakalnio rajone guli žmogus. Gyvas, bet medikams nepavyko jo pažadinti. Jis buvo įkeltas į GMP automobilį.

Jame pacientas prabudo, ėmė veržtis lauk, o sulaukęs raginimo nusiraminti visai pasiuto – ėmė daužyti, spardyti vairuotoją. Šis net buvo praradęs sąmonę.

Įvykių seką narstė Vilniaus GMP išvažiuojamųjų brigadų tarnybos vadovas Igoris Lukaševas.

„Dabar vairuotojas nedarbingas, gydomas ambulatoriškai“, – kalbėjo I. Lukaševas.

„Vyras gulėjo ant šaligatvio. Apsvaigęs nuo narkotikų ar girtas. Neaišku. Į aplinką nereagavo. Įkėlė į mašiną. Joje atsipeikėjo. Pradėjo bušavoti. Bėgti iš mašinos. Vairuotojas pabandė jį sulaikyti. Viskas. Gavo smūgį ir dar buvo suspardytas. Atvažiavo padėti, o po to pačiam prireikė greitosios. Buvo nuvežtas į ligoninę“, – pasakojo I. Lukaševas. Kartu ekipaže buvusi bendruomenės slaugytoja nenukentėjo, bet moteris yra sukrėsta.

Dabar vairuotojas nedarbingas, gydomas ambulatoriškai.

Pasiteiravome, kokia galėtų būti išeitis, kokių priemonių, taisyklių reikėtų, kad tokių situacijų ir prieš medikus nukreiptos agresijos būtų kuo mažiau.

„Manau, kad jeigu žmogus keliasi, bėga iš mašinos, reikia jį paleisti, nebandyti jo gaudyti. Čia pabandė paprašyti grįžti į mašiną turbūt. Tikslių aplinkybių nežinau. Norėjo žmogui gero, o išėjo va taip va“, – konstatavo medikas.

Jo nuomone, tai – kompleksinis įvykis, todėl būtina, kad kartu vyktų ir policijos pareigūnai. „Bet policija nenoriai važiuoja į tokius kvietimus“, – neslėpė GMP atstovas.

Visuomenė labai jautriai reaguoja į viešose vietose gulinčius asmenis. Iš karto kviečia greitąją medicinos pagalbą. JAV, Europoje tokiems gulintiems, anot jo, niekas nieko nekviečia.

„O pas mus tik pabandyk kur nors atsigulti… Bet juk yra demokratija. Kur nori, ten guli. Jeigu taip pažeidžiama viešoji tvarka, tegul būna kviečiama policija arba policija ir medikai kartu“, – samprotavo I. Lukaševas.

Jis pateikė pavyzdį, kad į kompleksinius įvykius, tokius kai, pavyzdžiui, dega šiukšlės, BPC nurodymu vyksta ir ugniagesiai, ir medikai, ir policija.

Pradėjo bušavoti. Bėgti iš mašinos. Vairuotojas pabandė jį sulaikyti. Viskas. Gavo smūgį ir dar buvo suspardytas.

Policija praverstų, nes nemažai viešose vietose gulinčių asmenų yra apsvaigę nuo narkotikų. „Tokie žmonės neprognozuojami“, – sakė I. Lukaševas. Į tokį iškvietimą jis pats važiavo tą patį šeštadienį, kai buvo sužalotas minėtas vairuotojas.

Vilniaus GMP išvažiuojamųjų brigadų tarnybos vadovas pabrėžė, kad per susirinkimą buvo akcentuota, kad turėtų būti naudojama tokia taktika: gulintį žmogų bandyti pažadinti, pasiteirauti, ar reikia pagalbos. Jeigu ne, jeigu nori toliau ten gulėti, pranešti policijai, tegul jį perima pareigūnai.

Su apsvaigusiais asmenimis daug bėdų turi ir ligoninių priėmimo skyrių darbuotojai. „Jeigu ir nuveži tokį į ligoninę – kas iš to? Balaganus ten kelia“, – pasakojo I. Lukaševas.

Iškvietimų dėl lauke gulinėjančių apsvaigusių asmenų –  daugybė. „Šeštadienį buvo vien tik gulintys. Prie vietinių prisideda ir Ukrainos piliečiai. Mėgsta irgi atsigulti. Būna agresyvių ir ukrainiečių“, – dėstė medikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Elektrosokerius reikia duoti vairuotojams, kad vel atjungtu iki nuves i vieta.

o

o portretas
matomai to marmalo prifarsiruotas cipuotas dar paemes to uz teko agresijai sukelt ???===

Malacius, ka jau besakyti

Malacius, ka jau besakyti portretas
Na va, tipinis valstieciu elektoratas.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių