Mirtiną avariją sukėlusiam „City Bee“ vairuotojui – 6,5 metų nelaisvės: įžvelgta ir bendrovės kaltė

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko galioti žemesnės instancijos teismo skirtą pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmę neblaiviam vairavusiam ir mirtiną avariją „CityBee“ automobiliu sukėlusiam Raimundui Savukynui.

„Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija padarė išvadą, kad apygardos teismas pagrįstai pripažino, jog tokia R. S. veika vertinama kaip neatsargus Kelių eismo taisyklių pažeidimas, ir nuteisė jį šešerių metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausme“, – teigiama teismo pranešime.

Pasak Lietuvos apeliacinio teismo, nuteistasis pripažino kaltę, gailėjosi dėl įvykio, atsiprašė nukentėjusiųjų ir iš dalies atlygino žalą, prašė tai laikyti lengvinančia aplinkybe.

„Tačiau teismas to lengvinančia aplinkybe nepripažino, atkreipdamas dėmesį, kad nuteistasis siekė pateisinti savo elgesį, sumažinti savo atsakomybę. Teisėjų kolegija sutiko, kad nuteistajam skirta šešerių metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė yra tinkamai individualizuota, bausmės dydžiui reikšmingos aplinkybės buvo įvertintos teisingai“, – teigiama pranešime.

Vilniaus apygardos teismas liepos pabaigoje R. Savukynui skyrė šešerių metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose.

Iš mirtiną avariją sukėlusio vairuotojo teismas taip pat trejiems metams atėmė teisę vairuoti – Apeliacinis teismas paliko ir šią bausmę.

Žalą turės atlyginti ir „City Bee“

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija paliko ir apygardos teismo sprendimą, kad neturtinę žalą solidariai turi atlyginti tiek R. Savukynas, tiek „CityBee“ (bendrovė „Prime Leasing“).

Teisėjų kolegijos vertinimu, nuomotoja „nesilaikė pareigos elgtis atidžiai ir rūpestingai“, nes automobilį perleido neblaiviam asmeniui, o šis sukėlė mirtiną eismo įvykį.

„Nuomotoja, (...) suteikdama teisę tretiesiems asmenims naudotis ir valdyti transporto priemones, nesiėmė jokių priemonių, kurios leistų įsitikinti, kad transporto priemonės perleidimo metu užtikrinamas draudimo vairuoti motorinę transporto priemonę esant neblaiviam laikymasis“, – konstatavo kolegija.

Sprendime pabrėžiama, kad vien bendrovės taikomos finansinės nuobaudos neblaiviems vairuotojams „savaime negali pašalinti jų civilinės atsakomybės“, tad įmonė turi prisiimti ir su verslo modeliu susijusias rizikas.

Apeliacinis teismas sutiko ir su ankstesnio teismo sprendimais dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Žuvusios merginos tėvams Vilniaus apygardos apygardos teismas anksčiau priteisė po 58 tūkst. eurų neturtinės žalos. Dar kiek daugiau nei 4 tūkst. eurų priteista buvusiam žuvusios vaikinui.

R. Savukynas taip pat įpareigotas atlyginti beveik 10 tūkst. eurų žalą bendrovei „CityBee“ ir dar beveik 10 tūkst. eurų – draudimo bendrovei.

Beveik 4 tūkst. eurų jam teks atlyginti per avariją apgadinto kito automobilio savininkei.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsigalioja ketvirtadienį, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

R. Savukynas pripažintas kaltu, jog būdamas neblaivus (1,51 promilės) 2018 metų balandžio 22-osios paryčiais vairuodamas nuomotą automobilį sukėlė avariją, per kurią žuvo iš studijų draugės vestuvių taksi važiavusi 26 metų mergina, sužalotas jos vaikinas, nesunkiai sužeistas vairuotojas.

Bylos duomenimis, vilniečio vairuojamas nuomotas automobilis važiavo daugiau kaip 130 km/val greičiu.

R. Savukynas buvo nuteistas už neblaivaus vairuotojo sukeltą eismo įvykį, per kurį žuvo žmogus, nors nukentėjusieji jį prašė teisti dėl nužudymo.

Žuvusiosios tėvai byloje buvo pateikę 800 tūkst. eurų neturtinę žalą, jos vaikinas – dar 40 tūkst. eurų, tačiau teismas nusprendė sumažinti jų prašomą sumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Puikios naujienos!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių