Vilnius tarė: „Ačiū jums“

Penktadienį Rotušėje pagerbti dešimt šiemet labiausiai miestui nusipelniusių vilniečių. Šimtoji Šv. Kristoforo statulėlė įteikta buvusiam Katedros klebonui Ričardui Doveikai.

Žmonėms nešė tylią viltį

Šiemet Vilniaus rotušėje vienuoliktą kartą surengta Šv. Kristoforo apdovanojimų ceremonija. Kaip ir kiekvienais metais, šiemet apdovanota dešimt Vilniaus mokslui, teisėsaugai, medicinai, švietimui, kultūrai ir menui, sportui, verslui, turizmo plėtrai, Vilniaus įvaizdžio kūrimui nusipelniusių sostinės šviesuolių.

Tik šių metų ceremonija buvo ypatinga – išrinktas šimtasis Šv. Kristoforo apdovanojimo nusipelnęs vilnietis. Neatsitiktinai ši Vilniaus globėjo statulėlė "Už tylią viltį miesto šurmulyje" įteikta vilniečių dvasios ganytojui ir guodėjui kunigui R.Doveikai.

"Šiame apdovanojime, Šv. Kristoforo statulėlėje, matau kiekvieno vilniečio veidą. Kartais esame tie Kristoforai, kurie, paėmę žmogų ant rankų, nešame per negandas. Kartais patys esame tie maži vaikai, kuriems reikia, kad kas nors paimtų mus ant rankų ir perneštų per negandas. Kol vienas kitame matysime vilties veidą, būsime pati garbingiausia žmonių bendruomenė", – atsiimdamas apdovanojimą linkėjo R.Doveika.

Išrado vaistus nuo vėžio

Likę devyni apdovanojimai išdalyti kitose srityse nusipelniusiems vilniečiams. Už atkaklumą siekiant pažangos apdovanotas kone labiausiai kritikuotos bendrovės "Sicor Biotech" valdybos narys prof. Vladas Algirdas Bumelis. Bendrovės nariai suprato, kad diskusijas aitrino ne pats kuriamas vaistas, o onkologinės ligos, kurioms gydyti jis skirtas.

Nepaisydami keliamos įtampos ir neigiamų atsiliepimų, kolektyvo nariai atkakliai siekė užsibrėžto rezultato – kad jų sukurtas preparatas būtų pripažintas tinkamu naudoti visoje ES. Juk vaistas – ne tik vienas iš gausybės medikamentų, jis teikia ir viltį gyventi.

"Pats nominacijos pavadinimas labai simboliškas – už atkaklumą siekiant pažangos. Ne man vienam šis apdovanojimas skirtas. Visas "Sicor Biotech" kolektyvas šiemet tikrai gana energingai kovojome už pažangą. Būta įvairiausių diskusijų, bet mūsų atkaklumas padėjo sėkmingai darbą užbaigti", – džiaugėsi prof. V.Bumelis.

Jie saugo mūsų miestą

Iškilmingoje ceremonijoje gerų žodžių nominantams negailėjo ir Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas. Įteikęs paskutinį apdovanojimą meras džiaugėsi, kad sostinę puošia tiek iškilių, gabių, entuziazmo nestokojančių vilniečių.

"Nuo seno šv. Kristoforas žinomas kaip užtarėjas, apsaugantis nuo nelaimių kelionėse, namus – nuo gaisrų, gydantis žmonių sielas ir kūnus. Šiandien jau vienuoliktą kartą susirinkome pagerbti mūsų iškiliųjų, kurie tarsi Kristoforas saugo ir puošia mūsų miestą. Kiekvienais metais į miesto metraštį įrašomi vis nauji vilniečių darbai ir laimėjimai, jų autorių ir kūrėjų vardai. Tai rodo, kad mūsų kultūra gyvybinga ir spalvinga, o mūsų piliečių laimėjimai ir nuopelnai – kasmet nauji ir solidūs, garsinantys mus visame pasaulyje", – susijaudinęs kalbėjo J.Imbrasas.


2008-ųjų iškiliausi vilniečiai

Architektas Vytautas Edmundas Čekanauskas

Už Vilniaus architektūros tradicijų puoselėjimą

Architekto kūriniai išsibarstę po visą sostinę. Vieni žymiausių: Dailės parodų rūmai Vilniaus senamiestyje, Žemės ūkio ekonomikos instituto pastatas, Vyriausybės rūmai, Adomo Mickevičiaus paminklas.

Rimvydas Antanas Čaplinkas

Už nuopelnus kultūrai, atgaivintas Vilniaus gatvių istorijas

R.Čaplinskas Vilnių garsina rinkdamas jo gatvelių, pastatų istorijas. O kad šios nenunyktų, užmarštin nepasitrauktų, istorijas užrašo ir vilniečiams dovanoja.

Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentas Algimantas Jucevičius

Už įkvepiantį gyvenimo būdą

Keliautojas per 17 metų surengė 5 turiadas į Kaukazo kalnus, jose dalyvavo tūkstančiai žmonių.

Vilniaus "Gijos" jaunimo mokyklos direktorė Juzė Drobnienė

Už visuomenei sugrąžintus vilniečius

Pedagogė apdovanojimo nusipelnė už dėmesį ir meilę vaikams, socialiai teisingos aplinkos kūrimą, teigiamo požiūrio į gyvenimą puoselėjimą, iniciatyvas tobulinant mokyklos veiklą.

Globos namų direktorė Petronėlė Valatkevičienė

Už didelį rūpestį mažaisiais miestelėnais

Direktorė vadovauja Vilniaus kūdikių ir vaikų globos namams, kuriuose paguodą ir meilę randa negalią turintys mažyliai. Jos iniciatyva rekonstruotas globos namų pastatas, pagerėjo vaikų gyvenimo sąlygos, sumažėjo sergamumas, o daugelis auklėtinių atrado naujas šeimas ar sugrįžo gyventi pas tėvus.

Kunigas Ričardas Doveika

Už tylią viltį miesto šurmuly

Buvęs Vilniaus arkikatedros klebonas pelnė žmonių pasitikėjimą, puoselėjo jų tikėjimą, telkė į bendruomenę ir kiekvienam vilniečiui nešė viltį.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų generalinis direktorius prof. Aleksandras Laucevičius

Už pagarbą žmogui ir medicinai

A.Laucevičius yra paskelbęs daugiau kaip 250 mokslinių darbų įvairiomis kalbomis, yra 20 racionalizacinių pasiūlymų autorius, 3 išradimų bendraautoris. Šiais metais išleido vadovėlį "Klinikinės kardiologijos pagrindai".

Kompozitorė Onutė Narbutaitė

Už pasauliui skambantį Vilnių

Lietuvos kompozitorių sąjungos narė, daugelio simfoninių, kamerinių, vokalinių, solo kūrinių, skirtų instrumentams, autorė. Už oratoriją "Skiautinys mano miestui" pelnė Lietuvos Respublikos nacionalinę premiją.

Bendrovės "Sicor Biotech" valdybos narys prof. Vladas Algirdas Bumelis

Už atkaklumą siekiant pažangos

Mokslininkas apdovanojimo nusipelnė už 20 svarbių išradimų, kurių garsiausias – preparatas onkologinėmis ligomis sergantiems gyventojams gydyti.

Skulptorius Vaidas Ramoška

Už Vilniaus angelus

Surengęs dešimtis asmeninių ir grupinių parodų, skulptorius vilniečiams geriausiai pažįstamas kaip angelų kūrėjas. Jo angeliukų skulptūros keliavo ne tik po Vilnių, bet ir po kitus Europos miestus.


Šiame straipsnyje: kristoforasRičardas Doveika

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių