Pasikeitus kariuomenės vadui – raginimai išlikti budriems

Skambant raginimams išlikti budriems ir tęsti pradėtus darbus, Vilniuje ketvirtadienį iškilmingai pasikeitė Lietuvos kariuomenės vadas.

Šias pareigas iškilmingai pradėjo eiti naujasis vadas generolas majoras Valdemaras Rupšys, žadantis tęsti kariuomenės modernizavimą, inicijuotą po Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Jis pakeitė penkerių metų kadenciją baigusį generolą leitenantą Joną Vytautą Žuką, pretenduojantį tapti prezidento Gitano Nausėdos patarėju.

„Šiandien kariuomenės vado rankose atsidūręs skeptras pasakoja mums apie šlovingą praeitį, kai ne vieną amžių priešinomės gausesnėms priešo jėgoms“, – per ceremoniją sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Tačiau istorija mums taip pat yra priminimas, kad negalime prarasti budrumo ir privalome net ir taikos metu darbuotis, stiprindami Lietuvos saugumą – būtiną mūsų šalies gerovės sąlygą. Tik taip mes būsime pasiruošę ir pajėgūs bendromis jėgomis atremti ateities iššūkius, kokie jie bebūtų“, – pridūrė jis.

Pasak šalies vadovo, V. Rupšys per ilgus tarnybos metus pademonstravo išskirtinius gebėjimus ir svariai prisidėjo prie pagrindinių šalies kovinių pajėgumų plėtros.

Renginyje sostinės Katedros aikštėje buvo išrikiuoti keli šimtai karių iš įvairių vienetų. Naujajam kariuomenės vadui perduotas skeptras ir vėliava, jis prisiekė ginti Lietuvos nepriklausomybę.

„Iššūkiai yra nemaži“

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sakė, kad J. V. Žuko dėka „turime tikrai visai kitokią kariuomenę“, ir paragino naująjį vadą įgyvendinti inicijuotus projektus.

Tačiau istorija mums taip pat yra priminimas, kad negalime prarasti budrumo ir privalome net ir taikos metu darbuotis, stiprindami Lietuvos saugumą.

Po Krymo aneksijos ir karo su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje pradžios 2014 metais Lietuvoje gerokai padidintas gynybos finansavimas, pernai pasiekęs maždaug 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Lietuvoje grąžintas šaukimas į kariuomenę, komplektuojama antra Sausumos pajėgų brigada, pasirašytos sutartys dėl pėstininkų kovos mašinų, savaeigių haubicų, vidutinio nuotolio oro gynybos sistemų įsigijimo.

Krašto apsaugos ministras teigė, kad naujajam kariuomenės vadui bus ypač svarbu tęsti darbus stiprinant gynybinius pajėgumus.

„Sudėtingi projektai sklandžiai vyksta tik popieriuje, ir čia tikrai bus naujojo kariuomenės vado atsakomybė ir lyderystė“, – sakė R. Karoblis.

„Kaip tik lyderystės ir noriu palinkėti. Iššūkiai yra nemaži, bet juos reikia įveikti“, – kalbėjo jis.

Ministras teigė rudenį besitikintis pasirašyti sutartį dėl poros šimtų naujų amerikietiškų šarvuotų kovinės paramos visureigių (JLTV) iš įmonės „Oshkosh Defence“ įsigijimo, jie turėtų kainuoti apie 142 mln. eurų.

Per kelerius metus taip pat planuojama sutarti dėl universalių sraigtasparnių paieškai ir gelbėjimui bei karių transportavimui pirkimo, tam preliminariai planuojama skirti apie 300 mln. eurų.

V. Rupšys taip pat pažadėjo siekti paankstinti papildomų pėstininkų kovos mašinų bei haubicų pirkimą, jeigu tik leis augantis gynybos finansavimas.

52 metų V. Rupšys yra vadovavęs skirtingiems kariuomenės daliniams, dirbęs Krašto apsaugos ministerijos Personalo departamento direktoriumi.

2016 metais jis buvo paskirtas Sausumos pajėgų vadu, po dvejų metų jam suteiktas generolo majoro laipsnis.

V. Rupšys yra baigęs Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademiją, Baltijos gynybos koledžą Estijoje, JAV sausumos karo koledžą.

J. V. Žukas – į patarėjus?

G. Nausėda sakė kol kas negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, kad J. V. Žukas taps jo vyriausiuoju patarėju nacionalinio saugumo klausimais.

Pats generolas apsispręsti dėl šių pareigų žadėjo po kadencijos.

57 metų J. V. Žukas kariuomenės vadu dirbo nuo 2014 metų.

Anksčiau jis buvo karinis atstovas Lietuvos atstovybėje prie NATO ir ES, vadovavo Sausumos pajėgoms, kitiems vienetams.

J. V. Žuko skyrimą prezidento patarėju lydėjo kritika dėl galimo kariuomenės politizavimo, nes G. Nausėda jo kandidatūrą įvardijo dar per rinkimų kampaniją.

Prezidento rinkimuose dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis per BNS organizuotus debatus pareiškė, kad taip G. Nausėda pažeidė „teisinės valstybės konstitucinį principą, kariuomenės depolitizavimą“.

G. Nausėda ir J. V. Žukas taip pat sulaukė kritikos dėl to, kad susipažino tarpininkaujant verslo konfederacijos vadovui Valdui Sutkui.

J. V. Žukas tąkart teigė, kad V. Sutkus pasiūlė jam susitikti su G. Nausėda kaip senas pažįstamas, o ne verslininkų atstovas.

Keičiantis kariuomenės vadovybei, Sausumos pajėgų vadu vietoj V. Rupšio tapo brigados generolas Raimundas Vaikšnoras.

Liepos pabaigoje Gynybos štabui pradės vadovauti brigados generolas Gintautas Zenkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
reikia budrumo bet ir gudrumo juk pasaulini politvaju rezga ne rusai kinai ar jav o mas0onai sonistai satanistai pedofilai tai zydu mosadas o jav vyksta didelio masto ciut ne pilietunis karas kur karo vadu ir kongreso samoningumu ryskinami tu liuminatu globaliniai keslai sukelt 3PK kur isgyvens 10 pr ir tie patys vergaus kaip gojai tai zydu siekis buvo ir yra uzvaldyt zeme kuria jiems Jahova .pazadejo/ ir pamirso nes jie tai nuzude jo sunu Kristu kurio nepripazino tai siandien jie licipieriaus puseje tyciojasi is zmoniu ir vaiku ir ju oilna ir vatikane nes tai velnio pranasai ir galugale jiems ateina galas ir su Dievo pagalba laimesim ir musu zeme apsivalys nuo brudo del kurio pati zeme jau dejuoja........

Connie Nelson

Connie Nelson portretas
Aš išeinu iš darbo ir dabar. Dirbu $ 139 / val. Dirbdamas iš namų, atlikdamas šį paprastą darbą namuose. aš uždirbsiu $ 25 tūkstančius per mėnesį, dirbdamas internete 3 val. par. aš rekomenduoju jums jį išbandyti. jūs neteksite nieko, tiesiog išbandykite šią svetainę ir uždirbkite kasdien ... Daugiau informAcijos >>>>>>>>>>>> w­w­w.C­a­s­hClub5.Com

A. Ir vel

A. Ir vel portretas
Vel rusai puola
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių