Valdžia smaugia darželius: už ką pirkti tualetinį popierių?

Kauno vaikų darželiai prasiskolinę už viską – elektrą, vandenį, maitinimą, patalynės skalbimą. Ši žinia išgąsdino ir mažylių tėvus. Jiems kilo abejonių, ar sunkmečiu darželiai nebankrutuos? "Darbo laiką trumpina, logopedų, psichologų atsisako. Ar nebus taip, kad tuoj visai uždarys?" –  nerimauja auklėtinių mamos.

Tėvų pinigai plaukioja

"Blogiausia, kad viešai niekas apie darželių problemas nekalba. Tėvai bijo pakenkti savo vaikams ir auklėtojoms. Pastarosios bijo dėl darbo vietų, direktorė taip pat bijo viešumos. Toks įspūdis, kad Švietimo skyriuje – stalinizmo sistema", – situaciją apibūdino darželinukės mama Deimantė.

Viešai savo pavardę atsisakiusi skelbti vieno miesto darželių direktorė pasakojo, kad tėvai apie visas darželių problemas net nežino. "Tėvai ir taip turi daug savo bėdų, todėl stengiamės jiems savo rūpesčių neužkrauti. Pedagogai daug ką daro už dyką. Stengiamės, kad nenukentėtų vaikai, o mes patys Kauno valdžiai esame tik sąmatos dalis", – apgailestavo ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovė.

Jos vadovaujama įstaiga sumažino darbo krūvį muzikos, kūno kultūros specialistams, o kai kurių darbuotojų paslaugų visai atsisakė. "Maisto tiekėjai dar atvažiuoja, tačiau skolos tikrai didelės. Nors už vaikų maitinimą moka tėvai, savivaldybė atkerta – pinigų nėra", – tikrosios situacijos neslėpė direktorė.

Nepaisant visų finansinių problemų, darželių vadovai ir darbuotojai privalo laikytis higienos normų ir gausybės kitų reikalavimų. "Visa tai darome savo jėgomis. Geranoriškai padeda tėvai, atnešdami tualetinio popieriaus ar indų ploviklio", – pripažino darželio direktorė. Moters teigimu, bandymai kalbėtis su Švietimo ir ugdymo skyriumi, jokio rezultato neduos. "Yra pasakyta – nepatinka, nedirbk. Todėl ir sukamės kaip išmanome", – atsiduso ji.

Reikia ne tik lėlių

"Nė vienam darželiui dar nieko neatjungė", – bandė švelninti situaciją Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius. Tačiau valdininkas pripažino, kad už paslaugas sumokama tik gavus grasinantį perspėjimą. Praėjusią savaitę savivaldybė surado pinigų sumokėti už darželiams tiekiamą elektros energiją, nes Vakarų skirstomieji tinklai pagrasino atjungti elektrą visoms miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms.

E.Balasevičius patvirtino, kad už maitinimą ir ugdymo reikmėms skirtos lėšos, kurias sumoka vaikų tėveliai, laiku darželių nepasiekia. "Nieko tokio nenutiks, jei darželis nenupirks dar vienos naujos lėlės", – lengvabūdiškai situaciją įvertino departamento direktorius. Jis bandė aiškinti sudėtingą pinigų keliavimo mechanizmą nuo tėvų piniginės iki darželio, tačiau paklaustas, už ką darželiams pirkti tualetinį popierių, valymo priemones ir kitus būtinus dalykus, sutriko. "Sudėtinga. Kiek galime, tiek spaudžiame", – patylėjęs aiškino E.Balasevičius.

Kiek nesumokėta už darželiams tiekiamą elektros energiją, vandenį ir kitas paslaugas, departamento direktorius negalėjo tiksliai pasakyti. Anot jo, kad būtų užtikrintas visavertis darželių darbas, rugsėjo 1-ąją trūko apie 5 mln. litų.

Vaikai valgys mažiau

7 val. ryto, mažuosius pristatę į lopšelį-darželį "Spindulėlis", dar visai neseniai tėvai juos turėdavo atsiimti iki 19.30 val. Vasaros pabaigoje, dvylika valandų trukusi darbo diena sutrumpėjo pusantros valandos.

"Viskas taupumo sumetimais", – neslėpė ikimokyklinės ugdymo įstaigos direktorė Dalia Sinkevičienė. Todėl dabar lopšelyje-darželyje vaikai būna iki 18 val. D.Sinkevičienės teigimu, kol kas dėl pasikeitusios darbotvarkės nekilo problemų, nes vaikai, kurių tėveliai nespėja ateiti iki numatyto laiko, vedami į kitas grupes. "Mūsų darželis savaitinis, todėl situaciją kur kas lengviau spręsti", – prasitarė direktorė. Taupant darželyje panaikinta viena savaitinė grupė, sumažinta etatų. Darbuotojai išleidžiami nemokamų atostogų. "Taupome vandenį, elektrą", – sunkmečio pasekmes vardijo D.Sinkevičienė.

Anksčiau maistą gavę keturis penkis kartus per dieną, nuo spalio 1-osios mažieji turės tenkintis pusryčiais, pietumis ir vakariene. "Trumpėja darbo laikas, tad natūralu, kad dingsta keli maitinimai. Manau, toks žingsnis bus naudingas ir savivaldybei, ir tėveliams", – įsitikinusi ikimokyklinės ugdymo įstaigos vadovė.

Kauno lopšelyje-darželyje "Kūlverstukas" sunkmetis kol kas neįsisuko į mažųjų lėkštes, tačiau čia gerokai sumažinta pailgintos dienos grupių – vietoje buvusių septynių dabar liko tik dvi.

"Anksčiau grupes lankydavo ne visi vaikai. Dabar norintieji telpa ir į tas dvi", – užtikrino lopšelio-darželio direktorė Regina Bartninkienė. Viena pailgintos dienos grupė dirba iki 19 val., kita duris užveria 17.30 val.

Kauno miesto savivaldybė seniai nefinansuoja ir pailgintos dienos grupių veiklos pradinėse mokyklose. Tėvams pageidaujant, mokyklos pačios rūpinasi pailgintos dienos grupėmis. Už šią paslaugą reikia mokėti apie 80 litų per mėnesį.

Vadovai problemų nesprendžia

Dabartinė situacija varo į neviltį ir darželiuose su vaikais dirbančias auklėtojas. "Kauno dienai" paskambinusi vieno miesto darželio pedagogė Rita tikino, kad darbuotojos verčiamos eiti nemokamų atostogų po penkias dienas kas mėnesį, tačiau tada vis tiek dirba.

"Jeigu nedirbsime, tą krūvį turės vežti kitos kolegės. Taip neišvengsime konfliktų tarpusavyje, todėl draugiškai sutarėme dalytis naštą", – pasakojo moteris. Ji teigė bendraujanti su ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogėmis iš kitų miestų, tačiau tokios situacijos, kokia šiuo metu yra Kaune, dar niekur negirdėjo.

"E.Balasevičius ir Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas nusiplauna rankas, nes visa atsakomybė numesta tik darželių direktorėms. Mūsų įstaigos vadovė po direktorių susirinkimo grįžo verkdama: pasakyti, kiek darželis privalo sutaupyti, o kaip tai padaryti, niekam nerūpi", – nerimavo auklėtoja. Jos teigimu, darželių darbuotojai perspėti, kad neįvykdžius reikalavimų gruodį gali būti nesumokėti atlyginimai už darbą.

E.Balasevičiaus teigimu, situacija yra gana sudėtinga, tačiau drastiškų priemonių naikinti darželius iki Naujųjų metų nežadama. "Dabar tik atsisakome prabangių paslaugų – masažistų, logopedų", – aiškino valdininkas. Kaip seksis kitąmet, departamento direktorius nesiryžta prognozuoti.

Rugsėjo pradžioje miesto tarybai buvo pateiktas sprendimo projektas, kuriuo siūlyta naikinti lengvatas įvairių sveikatos sutrikimų turintiems vaikams. Tada politikai nepritarė tokiam siūlymui, tačiau artimiausiu metu prie klausimo vėl bus grįžta. E.Balasevičius įsitikinęs, kad savivaldybė ir taip teikia daug lengvatų vaikus auginantiems tėvams, o sergantis vaikas nebūtinai yra socialiai remtinas.


Darželių skolos tiekėjams:

Už maisto produktus – 2357,0 tūkst. Lt.

Už elektros energiją – 169,4 tūkst. Lt.

Už ryšių paslaugos – 71,5 tūkst. Lt.

Už darželių patalynės skalbimą – 29,2 tūkst. Lt.

Už vandenį – 61,3 tūkst. Lt.

Kitos prekės – 46,5 tūkst. Lt.

Kitos paslaugos (deratizacija, šiukšlių išvežimas, apsauga ir t. t.) – 227,0 tūkst. Lt.


Kauno miesto savivaldybės, švietimo ir kultūros departamento neformaliojo švietimo poskyrio vyriausioji specialistė Audronė Bukmanaitė.

Darželių, lopšelių darbas apmokamas iš savivaldybės biudžeto, o pastarojo situacija, kaip žinia, yra kritiška. Todėl su ikimokyklinių įstaigų vadovais šiuo metu diskutuojame, kaip išgyventi esamoje situacijoje. Kokių priemonių tenka imtis? Tai paliekame spręsti kiekvienai įstaigai. Todėl lopšeliai-darželiai arba anksčiau baigs darbą , arba vėliau atvers duris. Kai kuriose ikimokyklinio įstaigose teks mažinti logopedų, masažistų, specialiųjų pedagogų etatus arba visai jų atsisakyti.


Sunkmetis keičia darželių darbą:

37 mieste esančiose lopšelių ir darželių grupėse darbo laikas keičiamas terminuotai (iki Naujųjų metų arba visiems mokslo metams).

148 mieste esančiose lopšelių ir darželių grupėse darbo laikas keičiamas neterminuotai.

20 savaitinių grupių tampa dieninės. Todėl dabar vietoje 70 savaitinių grupių liks 50.

Savaitinėms grupėms atsirado alternatyva – 14 val. grupės. Jų jau yra 4.


Traumuoja pačius mažiausius

Švietimo skyrius liepia vaikų darželiams sutaupyti vieno mėnesio darbo užmokesčio fondą. Todėl jungiamos darželio grupės, vaikai keletą dienų per mėnesĮ turės eiti į kitas grupes, miegoti svetimose lovose, bus paliekami su svetimomis auklėtojomis.

Tai vyks netgi lopšelinukų grupėse, kurias mažyliai dar tik pradėjo lankyti ir pratinasi prie auklėtojų ir naujų draugų. Jie verkia paliekami ir savo grupėse, o dabar bus paliekami pas visai svetimus žmones, bus traumuojama jų psichika.

Higienos normos, reglamentuojančios ikimokyklinį ugdymą, draudžia tokį vaikų kilnojimą. Lopšelių ir darželių grupėse bus gerokai viršytas pagal higienos normas galimas vaikų skaičius, nukentės mažylių priežiūra, lavinimas, ugdymas, tačiau į tai užsimerkiama.

Auklėtojos ir auklytės varomos nemokamų atostogų. Savivaldybėje pilna klerkų, kurie nežinia ką dirba, o taupoma atimant iš pačių mažiausių piliečių bei mažiausiai uždirbančių ikimokyklinio ugdymo pedagogų.

Sunerimusi mama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viva63

viva63 portretas
kaip tai už ką? už iš miesto pinigus ištaškiusių (WC ir kt.) pūzrų asmenines babkes..

Tai naujiena

Tai naujiena portretas
Aleksoto darzelyje sokiu, dainavimo, piesimo visos reikmenys ir t.t. viskas tevu papildomai mokama .. jau metu metais

xl

xl portretas
iš tiesų reikėtų sutvarkyti tėvų mokesčių už darželį tvarką. Kauno politikai nė neįsivaizduoja (suprantu iš to, kad nepritarė siūlymui), kiek yra švepluojančių ar alergiškų vaikų darželiuose. Labai nemažai pažymų sukombinuota. Tėvai moka mažesnius mokesčius, nors vaikai gauna daugiau paslaugų. Negi tie vaikai mažiau valgo? Na, o kur dar doktorantūros, magistrantūros studentų, karininkų vaikai, daugiavaikės, vienišos, socialiai remiamų šeimų .... BŪTINA sutvarkyti mokesčius, tai nereikės ir darželių taip smaugti
VISI KOMENTARAI 54

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių