Tikslas – išgyventi iki vakaro

Prieš savaitę sostinės mokyklose pagaliau turėjo pradėti veikti pailgintos dienos grupės, Vilniaus savivaldybės valdininkų skambiai pavadintos Visos dienos mokykla. Tad mažųjų tėvai pagaliau galėjo atsikvėpti – bent jau nebereikia ieškoti, kur palikti vaiką po pamokų.

Rodo pavyzdį

Savivaldybė dar vasaros pabaigoje žadėjo, kad nuo rugsėjo visi sostinės pradinukai mokyklose nemokamai bus užimti iki vakaro. Ši naujovė leis tėvams nebesukti galvos nei dėl papildomų finansų, nei ieškoti, kas ir kada mažuosius nuveš iš vienos veiklos į kitą. Bus pradedamas ambicingas Visos dienos mokyklos projektas.

Kad viskas neatrodytų primityviai, buvo teigiama, esą visoje Lietuvoje tik 40 mokyklų pasiryžo išbandyti Visos dienos modelį, o štai Vilniuje visos mokyklos jau nuo šio rugsėjo ima įgyvendinti šį progresyvų modelį.

"Vilnius rodo pavyzdį" – taip skambiai apie naujovę pranešė sostinės savivaldybė. Tiesa, rugpjūčio 31 d. vykusiame tradiciniame susitikime su mokyklų vadovais meras Remigijus Šimašius jau suskubo aiškinti, kad tai nereiškia, jog nuo šiol pradinių klasių mokiniai galės nemokamai lankyti būrelius. Tai tik galimybė vaikams pabūti mokykloje ilgiau, o ne kažkokia užklasinė veikla. Anot mero, mokiniams ir jų tėvams pažadamas saugus, kūrybiškas buvimas kartu.

Vilniaus meras akcentavo, kad mokyklos yra pačios atsakingos, kaip tą veiklą organizuoti. Mokyklos džiūgauti neskubėjo – jų vadovai nuo pirmosios rugsėjo dienos turėjo spręsti, kaip ir kur reikės susirasti darbuotojų šiai papildomai veiklai. Ir ką sugalvoti, kad vaikai tinkamai praleistų tas kelias valandas po pamokų. Mat nemažai anksčiau su verslo liudijimais dirbusių ir už vaikų priežiūrą iš tėvų pinigų gaudavusių pedagogų už savivaldybės siūlomą atlygį šį darbą dirbti paprasčiausiai atsisakė.

Atsakomybė – mokykloms

Kaip "Vilniaus dienai" teigė Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja, visos dienos mokyklos grupės pedagogo darbo užmokestis skaičiuojamas vadovaujantis Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo 5 priedu. Grupės specialisto (pareigybės lygis A arba B) ir darbo užmokesčio koeficientas − 6,0. Tai sudaro 795 eurų popieriuje atidirbus visą dieną (t. y. 8 valandas) – 5 dienas per savaitę, iš viso 40 valandų. Pusė etato – 397,5 euro popieriuje.

Nemažai anksčiau su verslo liudijimais dirbusių ir už vaikų priežiūrą iš tėvų pinigų gaudavusių pedagogų už savivaldybės siūlomą atlygį šį darbą dirbti paprasčiausiai atsisakė.

"Pirmosiomis savaitėmis mokyklose buvo surinkta informacija apie tėvų poreikius, ji apibendrinta ir įstaigų vadovai priėmė sprendimus, koks yra grupių poreikis, – teigė A.Kovalevskaja. – Pabrėžiame, kad pačių ugdymo įstaigų vadovai yra atsakingi už Visos dienos mokyklos grupių veiklos organizavimą."

Kadangi mokyklų vadovai negali prieštarauti, o privalo vykdyti sostinės valdžios nurodymus, jie ir vykdo. Tik klausimas, kaip atrodys Visos dienos mokykla Vilniuje. Kelios dešimtys vaikų bus prižiūrimi kelių mokytojų, kol tėvai juos atsiims. Nors iš esmės Visos dienos mokykla – tai Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyva, kurios pagrindas – visą dieną vaikus užimti kokybišku turiniu. Ir tai esmingai skiriasi nuo tikslo, kad vaikai kažkaip gyvi ir apysveikiai sulauktų 18-os valandos.

Ne tas pats

Kaip "Vilniaus dienai" teigė Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai, visos dienos mokykla nėra tas pats, kas pailgintos dienos grupė. Visos dienos mokykloje, kitaip nei pailgintos dienos grupėje, labai svarbus formalaus ugdymo ir neformalaus vaikų švietimo, kitų visą dieną teikiamų veiklų ir paslaugų integralumas, tęstinumas siekiant mokyklos išsikeltų tikslų. Pavyzdžiui, gal mokykla nusprendė pagerinti mokinių kurio nors dalyko pasiekimus ar pasirinko sveikatos ugdymo, ar STEAM ugdymo kryptį ir pan.

Be to, kai kuriuose visos dienos modeliuose dalis formalaus ugdymo gali persikelti į antrąją dienos pusę, formalus ugdymas ir neformalus švietimas kaitaliotis tarpusavyje. Visos dienos mokyklos veikloje paprastai dalyvauja ne tik mokytojai, bet ir kitų sričių specialistai – socialiniai darbuotojai, neformaliojo vaikų švietimo teikėjai.

Esminė visos dienos mokyklos kūrimo nuostata – mokykla yra visos bendruomenės rūpestis, taip pat ir įsipareigojimas tenkinti individualius vaiko ir jo šeimos poreikius, laiku teikti tikslingą pagalbą. Tai mokykla, orientuota ne tik į akademinių pasiekimų gerinimą, bet ir į socialinių emocinių kompetencijų ugdymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių