Tėvų ir mamų proteste - žiūronai A.Kubiliui ir A.Valinskui

Protestuodami prieš Seimo komiteto planus mažinti motinystės ir tėvystės pašalpas, ketvirtadienį prie parlamento mitinguoti susirinko tėvai ir mamos. Protesto akcijos dalyviai nestokojo išradingumo - Vyriausybės ir Seimo vadovams nešė žiūronus, o prie Seimo pastatė "Sodros" rėmimo urną.

Iš vieno mitingo - į kitą

Prie Seimo susirinkę mamos ir tėčiai į protesto akciją atvyko su savo atžalomis - sūpavo vežimėlius, aplinkui bėgiojo vaikai. Kai kurios mamos rankose laikė vėliavėles su užrašu „SOS“.

Tačiau protesto akcijos pradžioje juos nustelbė Jungtinio demokratinio judėjimo atstovai, kurių prie Seimo atėjo daugiau. Kol prie parlamento buvo susirinkę vos apie 20 protestuojančių mamų ir tėčių, maždaug 30 aktyvistų, atėjusių iš prie Baltojo tilto vykusios protesto akcijos, rankose laikė plakatus, kuriais išreiškiamas nepasitenkinimas „Leo LT“ egzistavimu. Tačiau Jungtinio demokratinio judėjimo atstovai prie Seimo ilgai neužsibuvo - maždaug po pusvalandžio jie tvarkingai pasitraukė.

„Sodros“ rėmimo urna ir žiūronai

Prie Seimo susirinkusiems tėvams ir mamoms netrūko išradingumo. Prie Seimo mitinguotojai pastatė „Sodros“ rėmimo urną, į kurią visi norintys gali mesti aukas ir taip paremti skylėtą „Sodros“ biudžetą.

Akcijos dalyviai paruošė „dovanas“ ir Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui bei premjerui Andriui Kubiliui. Motinos jiems nusprendė įteikti žiūronus, „kad geriau matytų mažuosius“.

Keturios mamos, susiskirsčiusios poromis, kurių kiekvieną sudarė nėščia mama ir motina su mažamečiu vaiku, į parlamentą Vyriausybės ir Seimo vadovams nešė simbolinius žiūronus.

A.Baukutė skundėsi buvusi puolama

Protesto akcija neapsiėjo ir be politikų kalbų. Ant improvizuotos scenos lipo ir meilę vaikus auginantiems tėvams ir motinoms deklaravo buvęs europarlamentaras Aloyzas Sakalas, Tvarkos ir teisingumo partijos narė Ona Valiukevičiūtė, Darbo partijos nariai Vytautas Gapšys ir Loreta Graužinienė, socialdemokratai Birutė Vėsaitė ir Algirdas Butkevičius, Tautos prisikėlimo partijai atstovaujanti Asta Baukutė.

Pastaroji skundėsi, jog buvo puolama, kad į Seimo posėdžių salę atsinešė vaiką (ir žindė jį krūtimi - red.past.) ir tvirtino asmeniškai palaikanti protesto akcijos dalyvius.

Į susirinkusius kreipęsi socialdemokratų, Tvarkos ir teisingumo bei Darbo partijos atstovai tvirtino, jog  Seime balsuojant dėl motinystės ir tėvystės pašalpų mažinimo jų partijos balsuos prieš. Portalas primena, kad Socialinių reikalų komitete patvirtintas motinystės/tėvystės pašalpų mažinimo projektas ketvirtadienį bus svarstomas Seime.

Protesto akcijos  pabaigoje mitinguotojai nutiesė „Tautos gyvybės kelią“ - gyvą eiseną apie Seimą, apjuosiant jį vaikų ir tėvų krykštavimu. Jos metu per megafoną Seimo narių buvo prašoma juos pamatyti. Renginio dalyviai sakė, kad įgyvendinus dabartinių valdančiųjų siūlomą politiką po kelių dešimčių metų nebeliks mokesčių mokėtojų bei rinkėjų. Akcijos organizatoriai Nepriklausomybės aikštėje taip pat statė simbolinį "kelią" iš kartoninių dėžių.

Eisenos dalyviai jau grįžo į Nepriklausomybės aikštę ir maždaug iki pusės keturių žada laukti, ką dėl motinystės ir tėvystės pašalpų nuspręs parlamentarai - šiuo metu šis klausimas svarstomas Seime.

Pyksta, jog nepaiso nuomonės

Kaip portalas jau rašė, pasipiktinę trečiadienį Socialinių reikalų komitete patvirtintu motinystės/tėvystės pašalpų mažinimo projektu, Lietuvos tėvai ir mamos nusprendė rinktis piketuoti prie Seimo. „Norime informuoti Lietuvos visuomenę, kad socialinis dialogas su motinų atstovėmis yra tik imituojamas“, - pabrėžė akcijos organizatoriai.

„Visuose savo siūlymuose Aktyvių mamų sambūris teigė poziciją, siekiančią maksimaliai apsaugoti motinas ir tėvus, auginančius vaikus iki 2 metų. Siūlėme, esant reikalui, mažinti „lubas“ 10 proc. tuo pat metu įvedant įstatyme socialinius saugiklius. Deja, siūlomas proporcingumo išlaikymas buvo nukreiptas prieš pačias motinas ir išplėstas iki visuotino mažinimo. O į socialinius saugiklius apskritai nebuvo atsižvelgta“, - prieš protesto akciją teigė mamų atstovė Rita Baltaduonytė - Leonienė.

Anot jos, Seimo komitete svarstytas motinystės ir tėvystės pašalpų klausimas buvo nagrinėjamas be jokių skaičių: ne tik Seimo nariai, bet ir „Sodros“ atstovas neturėjo paskaičiavimų, apibendrinančių kiek bus sutaupoma, ir kokią procentinę dalį „Sodros“ biudžete tai sudarytų.

„Pagrindinis argumentas mažinti motinystės/tėvystės pašalpas yra siekis sumažinti „Sodros“ išlaidas. Tai dar kartą įrodo, kad įstatymo pataisos yra labai stipriai „stumiamos“, neįsigilinant į jų reikalingumą, svorį bei pasekmes“, - sakė R.Baltaduonytė - Leonienė.

Tėvai nepritaria beveik vienbalsiam Seimo komiteto narių pritarimui mažinti motinystės/tėvystės pašalpas dabar gaunančioms motinoms 10 proc., o naujai išeisiančioms motinystės/tėvystės atostogų nuo 2010 gegužės 1 dienos pirmaisias metais iki 90 proc., o antraisias iki 50 procentų.

Portalas primena, kad birželio pabaigoje sostinės Vinco Kudirkos aikštėje tėvai jau buvo surengę protesto akciją prieš Vyriausybės siūlymus Seimui mažinti maksimalias motinystės (tėvystės) išmokas. Aikštę priešais Vyriausybę užplūdo mamos, tėčiai ir klegantys įvairaus amžiaus vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių