Savivaldybė: Šeimų sąjūdžio mitingas rugsėjį prie Seimo vykti negalėjo

Vilniaus miesto savivaldybė mano, kad Šeimų sąjūdžio mitingas prie Seimo rugsėjį negalėjo vykti ir skundžia organizacijai palankų teismo sprendimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas spalio 28 dieną nusprendė, kad sostinės savivaldybė neįrodė realios grėsmės.

Teismas patenkino Šeimų sąjūdžio atstovo Raimondo Grinevičiaus skundą ir panaikino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą, kuriuo buvo anuliuotas ankstesnis sprendimas suderinti rugsėjo 10 dieną planuotą mitingą prie Seimo.

Tuo metu savivaldybė mano, kad ji elgėsi teisėtai ir apskundė žemesnės instancijos teismo sprendimą.

Lapkričio 17 dieną byla su skundu buvo perduota Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, BNS pranešė Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovas Audris Kutrevičius. Posėdžio data kol kas nepaskirta.

Sostinės savivaldybės teigimu, teismas negalėjo aplinkybių, kuriomis buvo grindžiamas ginčijamas įsakymas, laikyti subjektyvios.

„VSD nurodytos grėsmės buvo ne menamos, o rimtos, specialiosios institucijos labai rimtai žiūrėjo į šias grėsmes“, – rašoma savivaldybės skunde.

Savivaldybė prašo panaikinti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą ir priimti naują sprendimą – bylą nutraukti arba pareiškėjo skundą atmesti.

Lietuvos šeimų sąjūdis siekė rugsėjo 10 dieną surengti daugiatūkstantinį mitingą prie Seimo dėl numatomų ribojimų imuniteto COVID-19 neturintiems asmenims, dėl partnerystės įteisinimo vienos lyties asmenims ir kitais klausimais.

Vilniaus miesto savivaldybė iš pradžių suderino tokį prašymą, tačiau po rugpjūčio 10-osios riaušių prie Seimo nutarė jį peržiūrėti. Nutarta, kad tokiam dideliam mitingui prie parlamento nepakanka vietos, be to, atsižvelgta į Valstybės saugumo departamento perspėjimą apie galimas grėsmes valstybės ir visuomenės saugumui bei viešajai tvarkai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad teisė į susirinkimų laisvę yra fundamentali teisė demokratinėje visuomenėje, ji gali būti ribojama, tik kai siekiama užkirsti kelią viešosios tvarkos pažeidimams ar nusikaltimams, apsaugoti žmonių sveikatą ar moralę, kitų asmenų teises ir laisves.

Pasak teismo, šioms vertybėms galinti kilti grėsmė turi būti reali, paremta motyvuotomis faktinėmis išvadomis, jos egzistavimą ir dydį privalo įrodyti susirinkimo laisvę ribojantis subjektas.

Šeimų sąjūdžio mitingas rugsėjo 10 dieną įvyko Katedros aikštėje Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zudiku marsas reteja

Zudiku marsas reteja portretas
Nes stimpa kaip muses...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių