Santaros klinikose pietų karas baigtas

Kurį laiką besitęsęs konfliktas tarp Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų administracijos ir maitinimo paslaugą įstaigai teikusios UAB "Pontem" lyg ir baigėsi – praėjusią savaitę maitinti pacientus laikinai pradėjo UAB "Skonio era", tiesa, už dvigubai didesnę kainą, nei buvo mokama ankstesniems paslaugos teikėjams.

Fiksavo pažeidimus

Viena didžiausių šalies gydymo įstaigų Santaros klinikos ir "Pontem" septynerių metų sutartį sudarė 2014-aisiais. Tačiau vasarą pacientai  ėmė itin skųstis maitinimu. Rudens pradžioje Santaros klinikos pranešė ketinančios nutraukti sutartį su bendrove "Pontem" dėl prastos maisto kokybės.

Kaip tada sakė Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduotoja slaugai Jurga Šuminienė, rugpjūčio 14–30 d. rengta pacientų apklausa parodė, kad didžioji dalis jų nėra patenkinti maisto kokybe: maistas nešviežias, neskanus, neestetiškas, kartais – sugedęs. 89 proc. pacientų nesuvalgo viso maisto, kurį gauna, o 83 proc. apklaustųjų tikino maistą dėl prastos kokybės perkantys savarankiškai.

Santaros klinikų valdymo direktorė Aušra Bilotienė Motiejūnienė teigė, "Pontem" teikiamų maitinimo paslaugų kokybė kelia didelį susirūpinimą. Maistas tiekiamas atšalęs, patiekalai pacientams pateikiami nešvariuose induose, suskilusiuose padėkluose, kurie nebeatitinka termoizoliacinių savybių. Patalpos, kuriose laikomas ir ruošiamas maistas, nevalomos, panaudoti indai nesuplaunami, paliekami nakčiai, po patalpas laksto tarakonai.

Šiuos trūkumus rugpjūtį užfiksavo ir priežiūrą atliekanti Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

"Praėjo mėnuo po Maisto ir veterinarijos tarnybos išvados, o maisto kokybė išlieka apgailėtina", – sakė A.Bilotienė Motiejūnienė.

5,76 euro – už tiek nauji tiekėjai gamins vienos dienos maistą vienam Santaros pacientui, o seniesiems buvo skirta tik 2,59 euro.

Santaros klinikoms kilo pagrįstų įtarimų, kad dėl VMVT užfiksuotų pažeidimų gali būti stabdoma ar nutraukiama bendrovės "Pontem" veikla. Todėl buvo svarstoma galimybė kreiptis į teismą dėl sutarties su "Pontem" nutraukimo. Jei taip atsitiktų, kad pacientai neliktų be maitinimo, ligoninė rugsėjo 4 d. sudarė preliminarią sutartį su bendrove "Skonio era", kad ši galėtų 3 mėnesiams perimti maitinimo paslaugą.

Per maži įkainiai

Po Santaros klinikų pareiškimo "Pontem" išplatino pranešimą, kuriame kritikavo ligoninės veiksmus. Esą bendrovė su klinikomis sėkmingai bendradarbiavo nuo 2014 m., tačiau, prakalbus apie būtinybę keisti valgiaraštį pacientams, o kartu ir paslaugos kainą, klinikos pareiškė norą sutartį nutraukti.

"Derybos tarp šalių prasidėjo šių metų liepos mėnesį siekiant rasti racionalų sprendimą, kaip konstruktyviai išspręsti susidariusią situaciją. Dar 2018 m. Santaros klinikos išreiškė poreikį keisti valgiaraštį. Paslaugų teikėjas paruošė iš esmės naują valgiaraštį, kurį klinikos patvirtino, tačiau naujasis valgiaraštis negalėjo būti ir toliau realizuotas už 2014 m. konkursinę vieno paciento dietinio maitinimo vienos dienos kainą – 2 eurus 59 centus. Derybų metu klinikos veikė ne tik priešingai šalių bendradarbiavimo principui, bet pradėjo intensyviai ieškoti priežasčių, kurios galėtų būti vertinamos kaip netinkamas paslaugos teikimas", – buvo rašoma bendrovės "Pontem" pranešime.

Bendrovė teigė, kad dėl nuo 2014 m. gerokai pasikeitusios ekonominės situacijos neturi galimybių tiekti kokybiško maisto už 2,59 euro suaugusiesiems ir 3,80 euro vaikams. Tačiau pasiūlius paslaugą už didesnę kainą, staiga padaugėjo patikrinimų, kurie, kaip įtariama, gali tapti pagrindu nutraukiant sudarytą sutartį pirma laiko. Tarp Santaros klinikų ir "Pontem" sudaryta sutartis turėjo galioti iki 2022 m. spalio.

Sutartį nutraukė

VMVT išvados bendrovei "Pontem" nebuvo palankios, tačiau, ištaisiusi pažeidimus, ji gavo leidimą toliau teikti maitinimo paslaugą Santaros klinikose. Tačiau darė tai jau neilgai – praėjusią savaitę pranešta, kad Santaros klinikos ir "Pontem" pagal 2019 m. lapkričio 7 d. šalių sutarimą nutraukė sutartį dėl pacientų maitinimo. Nuo lapkričio 19 d. pacientų maitinimo paslaugas Santaros klinikoms teikia įmonė "Skonio era". Nauji tiekėjai vienos dienos maistą pacientui gamins už 5,76 euro.

Pagal pasirašytą susitarimą, po sutarties nutraukimo "Pontem" turėjo palikti visą investiciniame projekte numatytą įrangą, reikalingą maitinimo paslaugoms teikti, naujiems maisto tiekėjams. Vadovaujantis iki šiol galiojusia sutartimi bendrovė į klinikų valgyklos įrangą, patalpų remontą bei inventorių investavo apie 1 mln. eurų.

"Pontem" projektų vadovė Romana Leleivienė praėjusią savaitę "Vilniaus dienai" atsiųstame komentare teigė, kad sutartis nutraukta nesugebėjus pacientams tiekti atnaujinto valgiaraščio už seno valgiaraščio vienos dienos kainą – 2,59 euro.

"Pagrindinė problema šioje situacijoje buvo per mažas maitinimo įkainis, už kurį nebebuvo įmanoma teikti paslaugos, ypač nuo lapkričio 1 d. pasikeitus reikalavimams. Santaros klinikoms nesutikus padidinti paslaugos įkainio, šalys susitarė, kad vienintelė išeitis iš susidariusios situacijos – nutraukti sutartį šalių sutarimu. Derybų metu buvo geranoriškai susitarta dėl įrangos", – teigė įmonės atstovė.

Anot jos, sutartyje nustatyta tvarka apskaičiuota atitinkama kompensacija, kurią Santaros klinikos įsipareigojo sumokėti bendrovei "Pontem" dėl sutarties nutraukimo prieš terminą. "Pontem" sutiko su sutartimi, nes maisto tiekimas pagal naujus reikalavimus nepadidinus senos kainos būtų daręs bendrovei nuostolių.

Nematė kitų galimybių

Santaros klinikų Vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė "Vilniaus dieną" informavo, kad įstaiga, siekdama užtikrinti kokybišką ir nenutrūkstantį sveikatos priežiūros paslaugų teikimą pacientams, yra sudariusi sutarčių su labai įvairiais paslaugų teikėjais. Pasitaiko, jog sutartys nutraukiamos anksčiau, nei numatytas jų terminas. Šiuo atveju sutarimas nebetęsti sutartyje numatytų santykių buvo priimtas po Santaros klinikų ir bendrovės "Pontem" derybų.

"Kaip žinoma, nuo lapkričio 1 d. teisės aktai įpareigoja peržiūrėti visą maitinimo organizavimo tvarką. Atsižvelgę į visas aplinkybes, toliau bendradarbiaudami su bendrove "Pontem" nematėme jokių galimybių užtikrinti nustatytus reikalavimus atitinkančio dietinio pacientų maitinimo paslaugų teikimo pagal pasirašytą sutartį, todėl ji abipusiu sutarimu buvo nutraukta", – sakė gydymo įstaigos atstovė.

Ji akcentavo, jog sutartyje su "Pontem" buvo numatyti tik du įkainių keitimo pagrindai: pasikeitus teisės aktais nustatytam pridėtinės vertės mokesčiui arba Statistikos departamentui nustačius bendro kainų lygio pasikeitimą daugiau kaip 10 proc. Tokių sąlygų per sutarties įgyvendinimo laiką nebuvo, todėl nebuvo ir teisinio pagrindo keisti sutartyje numatytus įkainius.

Pasak G.Letukienės, Santaros klinikos dar šių metų vasarą, besiruošdamos galimam sutarties pasibaigimui anksčiau laiko, atliko visas būtinas procedūras, kad būtų užtikrintas dietinis pacientų maitinimas. Buvo atsakingai analizuojama situacija rinkoje ir susisiekta su įvairiais galimais maitinimo paslaugų teikėjais dėl galimybės laikinai maitinti pacientus. Viena iš apklaustų įmonių buvo "Skonio era", su kuria rugsėjo mėnesį, įvykdžius viešojo pirkimo procedūrą, buvo pasirašyta preliminarioji sutartis.

Bendrovė "Skonio era" Santaros klinikų pacientus maitins laikinai – Santaros klinikos svarsto galimybę pačios maitinti savo pacientus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lana Nowak

Lana Nowak portretas
Nоrite susіrasti mеrginą viеnai nаkčiai? Svеiki аtvykę - www.ujeb.se/lana22

Regina

Regina portretas
Taip maisto tiekėjas pasikeitė , tačiau kol kas maisto kokybė , bei meniu nesikeičia . Daug žada , bet bus matyti . kažkaip abejotina .

Geriausias darbas

Geriausias darbas portretas
Lengvai dirbdamas ne visą darbo dieną internetu iš namų per pastarąsias 4 savaites gavau 25836 USD, nes lengvai dirbau namuose iš namų. Aš esu nuolatinis studentas, dirbu ne visą darbo dieną iš namų ir uždirbu daugiau pajamų. Aš lengvai kasdien dirbu nuo 3 iki 4 valandų. dieną laisvalaikiu. visi gali atlikti šį darbąa ir uždirbti daugiau pajamų ne visą darbo dieną internete, tiesiog atidarykite šią nuorodą ir vykdykite instrukcijas ... .......................>>>>>>>>>>>>> w­w­w.C­a­s­­h­­F­­l­o­w­7­7.C­o­m
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių