Protestuojantys tėvai: iš mažiausio atimti lengviausia

Ketvirtadienio pavakare sostinės Vinco Kudirkos aikštėje tėvai surengė protesto akciją prieš Vyriausybės siūlymus Seimui mažinti maksimalias motinystės (tėvystės) išmokas. Aikštę priešais Vyriausybę užplūdo mamos, tėčiai ir klegantys įvairaus amžiaus vaikai.

„Mama, pagimdyk mane atgal“

Nors Vilniaus savivaldybė neleido tėvams protestuoti, šie vis vien išdrįso pasistatyti improvizuotą sceną ir šalia Vyriausybės sukviesti ne tik idėją palaikančius tėvus, bet ir aktorius bei muzikantus.

Anot portalo kalbintų renginio organizatorių, visos lėšos renginiui organizuoti yra jų pačių. Jauni tėvai Darius Šaluga ir Mantas Četkauskas tikino savo pačių jėgomis, be niekieno paramos renginiui parūpinę sceną ir aparatūrą, o muzikantai - Aistė Pilvelytė, „inCulto“, „Skamp“, laidos vaikams "Tele bim-bam" vedėja Neringa Čereškevičienė ir kiti - sutiko koncertuoti nemokamai.

"Mantas yra įgarsintojas, turi savo aparatūrą. Visko, ko reikėjo, jis viską savo pastatė, o atlikėjai čia dainuos nemokamai. Taip jie išrėiškė šiai akcijai paramą. Mes jiems už tai nemokėsime nei cento", - prieš renginį tikino D.Šaluga.

Ant scenos ekranuose rodomų kūdikių nuotraukų kabojo plakatai su užrašais: „Atsiprašau, kad gimiau“, „Mama, pagimdyk mane atgal“, „Kai užaugsiu - atiduosiu“.

Aikštėje susirinkę tėvai, paraginti organizatorių į dėžę metė žaisliukus, kuriuos vėliau paliks prie Vyriausybės. „Jei atimate viską, pasiimkite ir žaislus“, - idėją aiškino D.Šaluga.

Prognozavo gatvių protestus

Po renginio organizatorių įžanginės kalbos ant scenos užlipusi greitai mama tapsianti dainininkė Aistė Pilvelytė piktinosi valdžios užmojais taupyti vaikų sąskaita. Politikus ji ragino diržus veržtis pirmiausia pradėti sau. "Jie turėtų pirmiausia patys sau susimažinti atlyginimus iki 2,5-3 tūkst. litų, argi ne taip?", - retoriškai klausė atlikėja, o šiuos jos žodžius palydėjo gausūs susirinkusiųjų plojimai.

Dainininkė tikino mananti, kad jei valdžia ir toliau priiminės neapgalvotus sprendimus, kaip kad esą darė iki šiol, netrukus žmonės išeis į gatves ir ten vyks didžiuliai prieš valdžią nukreipti protestai. "Toliau taip būti negalės", - sakė "Lietuvos aido" leidėjo Algirdo Pilvelio dukra, vėliau susirinkusius pradžiuginusi daina.

Dainininkas užsiklijavo burną

Ant scenos kartu su dviem kolegomis pasirodęs grupės „Skamp“ narys Viktoras Diawara taip pat negailėjo kritikos dabartinės Vyriausybės politikai. Emocingai kalbėjęs ir dažnai pradėto sakinio sklandžiai nepabaigdavęs muzikantas piktinosi valdžios priimamais įstatymais, kuriuos, jo žodžiais, vėliau susivokusi Vyriausybė dažnai pati turėdavo keisti. „Mes išgyvensime be Vyriausybės, tačiau ar ji išgyvens be mūsų? Ką ji darys, kai žmonės neturės iš ko mokėti mokesčių?“, - kalbėjo muzikantas.

Kartu su juo ant scenos buvęs „Skamp“ dainininkas Vilius stovėjo užsiklijavęs burną lipnia juostele. Kelis kartus išraiškingai parodęs į burną, dainininkas leido suprasti, kad protesto akcijai leidimo nedavusi sostinės valdžia jam nesuteikė teisės pasisakyti. Užsiklijavęs burną, dainininkas stovėjo jo kolegoms atliekant pirmąjį kūrinį, o lipnią juostelę nusiėmė tik prieš jo grupei atliekant antrąją dainą. Kiek santūriau ant scenos laikėsi tik žavioji „Skamp“ dainininkė Erica Jennings, kuri į renginį atvyko su vyru, grupės „inCulto“ lyderiu Jurgiu Didžiuliu. Pastarasis koncertavo po žmonos ir jos kolegų pasirodymo.

Neatmeta keršto versijos

Portalas jau rašė, kad Vilniaus savivaldybės atsisakymas išduoti leidimą protestuoti tėvams sudomino Seimo kontrolierę Virginiją Pilipavičienę, kuri savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl galimų piliečių teisių pažeidimų.

Vienas iš akcijos organizatorių - Darius Šaluga portalui prisipažino neatmetantis galimybės, jog tai savotiškas miesto valdžios kerštas dėl jo kaip Vilniaus savivaldybės profsąjungos pirmininko veiklos.

"Objektyvių priežasčių, kodėl neišduoti leidimo mitingui nėra. Leidimas buvo išduotas mitinguoti ir Kęstučiui Čilinskui ir Viktorui Diawarai, o mums kažkodėl nedavė. Mes esame tarsi per viduriuką, kažkokie išskirtiniai, kuriems reikia neduoti leidimo. Taigi pradedi analizuoti. Todėl neatmetu tokios versijos, kad čia yra savotiškas kerštas už savivaldybės profesinės sąjungos veiklą", - įtarimais dalijosi D.Šaluga.

Darius Šaluga ir Mantas Četkauskas planuoja skųsti savivaldybės sprendimą neišduoti leidimo planuotai akcijai.

Jų teigimu, toks savivaldybės sprendimas dar kartą įrodo, kad įstatymo pataisų teikėjai nėra teisūs atimdami lėšas iš socialiai pažeidžiamiausio visuomenės sluoksnio - vaikų.

A.Kubilius ramina

Prieš tėvų rengiamą akciją ministras pirmininkas A.Kubilius suskubo pranešti, kad diskusijos dėl motinystės pašalpų koregavimo turėtų būti baigtos per mėnesį, o motinystės pašalpų trukmės klausimas kol kas nesvarstomas.

„Šiuo metu svarstoma, ar Seimui pateikti pasiūlymai gali būti iškart įgyvendinti, ar reikalingas tam tikras laikotarpis, po kurio įsigaliotų pakeitimai, ar naujovės bus taikomos visoms motinoms ir panašiai“, - ketvirtadienį Žinių radijui sakė premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių