Prezidentūroje kuriamas Valstybės pažinimo centras

  • Teksto dydis:

Prezidento rūmų ansamblyje Vilniuje baigiamas įrengti Valstybės pažinimo centras, kur vyks parodos, edukaciniai, pilietinio ugdymo renginiai, įrengtos ekspozicijos apie Lietuvą, valdžios institucijų veiklą.

„Valstybės pažinimo centras supažindins lankytojus su valstybe, kvies piliečius siūlyti savo iniciatyvas, įsitraukti į valstybės problemų sprendimą ir dalyvauti valstybės kūrime“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Jo atidarymas numatytas kitų metų vasario mėnesį, artėjant Vasario 16-osios šventei.

Kiekvienam centro lankytojui bus skirtas planšetinis kompiuteris – interaktyvus vedlys po ekspozicijas. Jų įtaigumą sustiprins taktilinė (liečiamoji) technologija ir visiškai nauja „papildytos realybės" (augmented reality) technologija, kuri leis, pavyzdžiui, išklausyti virtualaus, po ekspozicinę plokštumą vaikščiojančio mokslininko pasakojimą, pamatyti istorinius įvykius.

Per tris centro aukštus bus išdėstytos trys ekspozicijos. Pirmoji pristatys Prezidento institucijos veiklą ir Prezidento rūmų istoriją, supažindins su valstybės vadovų veiklos archyvais. Filmuota ir animuota medžiaga parodys valstybės vadovo darbo dieną, užsienio vizitus. Čia bus eksponuojamos užsienio šalių vadovų dovanos Lietuvos prezidentams.

Antrojoje – Lietuvos valstybės teritorijos ir gyventojų ekspozicijos, lankytojai bus klausiami, už ką jie myli Lietuvą. Žaidimas „Lietuva brangi“ juos nuves į įdomiausias šalies vietoves, o vaikščiodami po didžiulį ekraną su „Google street View“ jie suras sau svarbias Lietuvos vietas ir patys galės tapti ekspozicijos kūrėjais – jų užfiksuotus vaizdus pamatys kiti svečiai.

Trečioji ekspozicija pakvies pakeliauti po valdžios institucijas, parodys, kaip jose priimami sprendimai. Čia lankytojai galės sužinoti, kaip veikia visas valstybės aparatas ir esminiai demokratinės santvarkos principai, teigiama Prezidentūros pranešime.

Centre taip pat bus sukurta erdvė, pristatanti Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatus, mokslininkus, kitas iškilias asmenybes, kurios savo darbais garsina Lietuvą pasaulyje ir prisideda prie lietuviškos tapatybės kūrimo ir išsaugojimo.

Valstybės pažinimo centro įrengimas truko dvejus metus. Bendra projekto – 985 tūkst. eurų.

Centro lankymas ir edukaciniai užsiėmimai bus nemokami.

Anksčiau minėtose patalpose planuota įrengti valstybės vadovo gyvenamąsias patalpas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių