Preilos botelių serialas tęsiasi šalia Kauno

Teisme patenkintas Kultūros paveldo departamento (KPD) ieškinys – panaikinti net 32 „Noreikiškių dvaro“ kvartalo detalieji planai. Devyniuose jau pastatytuose namuose gyvenantys kauniečiai atsikvėpė – jų būstų pažadėta nebeliesti.

Gyventojų nelies

Kauno apygardos administracinio teismo sprendimą aukštesnei institucijai – Vyriausiajam administraciniam teismui apskundė ir Kauno rajono savivaldybė, ir verslininkai, „Noreikiškių dvaro“ savininkai.

„Dalį detaliųjų planų – tą, kurioje buvo suderintos statybos, teismas panaikino. Tų planų, kur jau stovi namai, prokuratūra nė nekvestionavo – jie nebus naikinami, nes tai būtų ydinga praktika. Žmonės čia jau gyvena, butams pasiėmę paskolas. Jie šioje situacijoje juk niekuo nenusikalto“, – sakė KPD Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus. 

Jo teigimu, dabar bus laukiama Vyriausiojo administracinio teismo sprendimo. S.Stoškus užtikrino, kad paveldosauginkai žada nenusileisti.

Sunakintos vertybės

„Kauno diena“ jau rašė apie Kauno rajone besikartojančią Preilos botelių istoriją.

Noreikiškių kadastro žemėtvarkos projektą, kuris su suprojektuota Noreikiškių dvaro teritorija prieš vienuolika metų suderintas KPD Kauno teritoriniame padalinyje, pasirašė čia specialiste dirbusi Irma Grigaitienė.

Anuomet niekas nesuabejojo paveldosaugininkės parašais ir leido formuoti sklypus.

Kaip paaiškėjo, I.Grigaitienė projektą suderino, bet lyg tyčia užmiršo čia stovėjusiam kultūros paveldo objektui – buvusiai Noreikiškių dvaro sodybai – nustatyti paveldosaugos reikalavimus.

Prokurorai ištyrė, kad paveldosaugos reikalavimai paveldinei dvarvietei buvo nustatyti tik po septynerių metų, o per tą laiką šioje teritorijoje buvo sunaikinta ne viena vertinga kultūros vertybė.

Verslininkai įklimpo

Bendrovės „SVP namai“, statančios „Noreikiškių dvaro kvartalo“ namus, vienas akcininkų Paulius Tamošiūnas pasakojo, kad, prieš perkant šią žemę su detaliuoju planu, viskas buvo patikrinta Registrų centre.

Jame nė neužsiminta, kad ši vieta Noreikiškėse turėtų kokį nors ryšį su paveldu. Plytėjo tušti laukai, apaugę šabakštynais. Verslininkai nusprendė investuoti ir apleistuose laukuose pradėti gyvenamųjų namų kvartalo statybas.

Galbūt klaidą įvėlusi I.Grigaitienė šiuo metu pakilusi karjeros laiptais itin aukštai. Ji užima Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vedėjos pareigas prie Kultūros ministerijos.

Nors prokurorai pripažįsta, kad tokiuose veiksmuose galima rasti piktnaudžiavimo tarnyba ir aplaidumo požymių, I.Grigaitienė baudžiamosios atsakomybės greičiausiai išvengs – jau suėję senaties terminai.

Susiduria su problemomis

Devyniuose namuose gyvenantys žmonės sutartinai džiaugėsi sprendimu, kad jų namų niekas nebelies, tačiau pyko ant kažkada aplaidžiai savo darbą atlikusių paveldosaugininkų. 

„Esame pasiėmę banko paskolą. Ko gero, bankas nebūtų leidęs tokių dalykų kaip detaliųjų planų naikinimas? Kai pirkome būstus, buvome tikri, kad viskas legalu ir tvarkinga“, – kalbėjo vieno iš namų gyventoja farmacininkė Aurelija Stravinskienė.

„Savotiškai džiaugiamės, kad neleidžiama tolesnė statyba. Čia bus mažiau namų, ramiau“, – neslėpė A.Stravinskienė.

Vis dėlto moteris papasakojo ir apie problemas. A.Stravinskienės teigimu, ir jos šeima, ir visi kaimynai susiduria ir su problemomis – elektra prijungta tik nuo statybinio įvado, nepavyksta sutvarkyti visų dokumentų dėl vandentiekio.

A.Stravinskienė pasakojo, kad elektros pastotės neleidžia statyti KPD, mat dabar jau visur aplink – paveldo zona.

Siūlo sodint į kalėjimą

Nenoręs prisistatyti šio kvartalo 10-ojo namo gyventojas negailėjo priekaištų prieš daug metų projektą suderinusiai I.Grigaitienei.

„Galėtų pasodinti į kalėjimą tuos, kurie leido šitam dalykui (detaliųjų planų suderinimui – red. past.) įvykti, kad daugiau taip nedarytų. Mus jau apgavo, tai kad bent kitų žmonių neapgaudinėtų. Negalime turėti net elektros pastotės, atsakingi valdininkai nepasirašo reikalingų dokumentų“, – kalbėjo mažametę dukrelę apkabinęs vyras.

Socialine darbuotoja dirbanti 12-ajame name gyvenanti Eglė Butvydė apsidžiaugė sužinojusi, kad jos namų detaliųjų planų naikinimas nebelies.

„Yra bėdų dėl elektros. Džiaugiamės tik draugiška kaimynų bendruomene, visi sutaria, tikėkimės, problemos ateityje spręsis“, – optimistiškai žvelgė į priekį moteris.

Žala siektų 24 milijonus

Bendrovės „SVP namai“, statančios „Noreikiškių dvaro kvartalo“ namus, akcininkas P.Tamošiūnas patvirtino, kad teismo sprendimą, reikalaujantį naikinti kvartale 32 detaliuosius planus, jau apskundė.

P.Tamošiūnas tikino, kad jei ir aukštesnės instancijos teismas priims sprendimą naikinti detaliuosius planus, jo atstovaujama bendrovė žlugs, o nuostoliai sieks apie 24 mln. litų.

„Sprendimas naikinti detaliuosius planus – absurdiškas. Pati valstybė šią žemę grąžino žmonėms ir numatė, kad ten turi būti gyvenama teritorija. Mes žemę su patvirtintais detaliaisiais planais nusipirkome 2006 m., po metų pradėjome statybas, pastatėme namus, o 2009 m. mums nurodoma, kad detalieji planai – negaliojantys, nes tai – paveldas!“ – piktinosi verslininkas.

„Dabar – ne Stalino laikai“

P.Tamošiūnas teigė, kad valstybė negali paimti privataus turto ir paversti jį beverčiu.

„Dabar juk ne Stalino laikai ir žmonių negalima išbuožinti“, – kalbėjo „SVP namų“ akcininkas.

Verslininkas teigė nepasiduosiantis. Jie reikės, užtikrino P.Tamošiūnas, bendrovė savo pinigus teismo keliu sieks atsikovoti iš valstybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sodininkas

sodininkas portretas
"Prokurorai ištyrė, kad paveldosaugos reikalavimai paveldinei dvarvietei buvo nustatyti tik po septynerių metų, o per tą laiką šioje teritorijoje buvo sunaikinta ne viena vertinga kultūros vertybė." Šiuos Reikalavimus privalėjo nustatyti Vilniaus KPD "Kultūros paveldo centro"specialistai' tai jų funkcija ir pareiga ,o ne Grigaitienės.Ką jie veikė 7 metus ? BE TO GAL GALĖTŲ PONAS STOŠKUS NESKIEDĘS ĮVARDINTI NORS VIENĄ, KAD PAČIĄ MENKIAUSIĄ KULTŪROS VERTYBĘ , KURI BUVO NUGRIAUTA AR SUNAIKINTA "BUV DVARELIO" APLEISTO SODO VIETOJE 30 METŲ BUVUSIUOSE DIRBAMUOSE IR PASTOVIAI ARIAMUOSE ŽEMĖS ŪKIO AKADEMIJOS EKSPERIMENTINIUOSE LAUKUOSE, KURIUOSE DABAR STOVI ŠIE NAMAI?

premjeras

premjeras portretas
KOKS GALI BUTI SENATIES TERMINAS?!valdininkai -tai valstybes griovejai! kodel jie nebaudziami?

durnių

durnių portretas
ieškojimas padeda ieškantiems ........tik prie ko čia pasibaigusi senatis net ir durniams neaišku šaknelių beieškant .........
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių