Prabangios valdžios Kalėdos – visų vilniečių sąskaita

Sostinės savivaldybė prieš Kalėdas smagiai pasitaškė pinigais. Požeminiame garaže rikiuojasi nauji tarnybiniai automobiliai, kurių veiklos nuoma per trejus metus atsieis per 130 tūkst. eurų. Be to, už visų vilniečių pinigus prisipirko vyno: 600 butelių prancūziško "Bordeaux" už beveik 12 tūkst. eurų, t. y. mažne po 20 eurų už vieną. Kam tiek vyno? Aplaistyti mašinas?

Su vėjeliu smagiau

Gruodžio pradžioje į posėdį atvykusius tarybos narius nustebino savivaldybės požeminėje aikštelėje išrikiuoti trys nauji "VW Passat" automobiliai, mat apie jų pirkimą miesto politikai nieko nebuvo girdėję.

"Trečiadienį pamačiau, kad vicemerui priskirtoje vietoje stovi nebe "Škoda Yeti", o nauja balta mašina. Juokais paklausiau darbuotojų, gal prisipirko (savivaldybė – red. past.), ir, pasirodo, taip, – įspūdžiais su "Vilniaus diena" pasidalijo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Valdas Benkunskas.

Labiausiai jį stebina, kad valdantieji kardinaliai pakeitė požiūrį – esą ir pats meras Remigijus Šimašius daugybę kartų yra minėjęs, kad jam tarnybinio automobilio nereikia, jis gali ir dviračiu važiuoti, ir pavėžėjimo paslauga naudotis.

"Gal reikia suprasti, kad gyvenimas gerėja? Rinkimams artėjant, išties prasimušė noras laisviau pagyventi, savivaldybės pinigais į kairę ir į dešinę pasitaškyti, – svarstė V.Benkunskas. – Na, ne pirmos jaunystės buvo vadovybės automobiliai… Man pačiam teko važinėti po miestą "Škoda Yeti" – komfortas ne itin didelis, bet po Vilnių kiekgi ten reikia važiuoti – užtektų ir esamų automobilių. O daryti tokius pirkimus kadencijai baigiantis yra neracionalu ir net nekorektiška – galbūt nauja miesto politinė ir savivaldybės administracijos vadovybė po rinkimų būtų galėjusi pati nuspręsti, pirkti naujus  ar apsieiti su turimais automobiliais, nes parkas nėra mažas – yra ir senesnių, ir naujesnių mašinų."

Rinkimams artėjant, išties prasimušė noras laisviau pagyventi, savivaldybės pinigais į kairę ir į dešinę pasitaškyti.

Kukliais 2012 m. laidos "Škoda Yeti" visureigiais darbo reikalais naudojosi R.Šimašius ir vicemeras Linas Kvedaravičius. Vicemerai Gintautas Paluckas ir Edita Tamošiūnaitė tarnybinių reikalų tvarkyti važinėjo "VW Passat" automobiliais, tiesa, pagamintais gerokai anksčiau – 2005 ir 2007 m.

Informacijos neteikia

Miesto valdžia kol kas nesigiria persėdusi į naujus automobilius. Savivaldybės interneto tinklalapyje pateikiamoje informacijoje apie tarnybinių automobilių naudotojus nurodyti senieji "Škoda Yeti" ir "VW Passat" automobiliai, o baltieji "VW Passat" sedanai sąrašo dar nepapuošė.

Paklaustas apie naujuosius VW Passat", miesto plėtros ir ūkio klausimus kuruojantis mero pavaduotojas L.Kvedaravičius pareiškė, kad automobilių pirkimais nesidomi, tai esąs savivaldybės administracijos reikalas.

"Garaže mano vietoje stovi mano mašina", – nuo tiesaus atsakymo išsisukinėjo vicemeras.

Savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyrius, kuriame dirba 8 darbuotojai, iš kurių 7 yra visuomenės informavimo specialistai, informacijos apie naujuosius automobilius ieškojo visą savaitę, nors ji ir taip yra vieša, išskyrus tai, kas jais naudojasi ar naudosis.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, viešąjį konkursą dėl šių automobilių savivaldybė skelbė dar birželį. Keleivinių automobilių veiklos nuomos pirkimas buvo suskirstytas į 4 dalis: 1 automobilis 5 sėdimų vietų, "DE1 vidutiniai ir dideli automobiliai" pagal UAB "Autotyrimai" rinkos klasifikaciją, pagamintas 2018 m. Kita pirkimo dalis – 3 aukščiau minėtos klasės automobiliai, taip pat ne senesni nei 2018 m. Trečioji dalis – 1 naujas 5 sėdimų vietų automobilis, tik žemesnės klasės – "C1 kompaktiniai automobiliai", ketvirtoji – 1 visiškai elektrinis "C1 kompaktiniai automobiliai" klasės, neeksploatuotas automobilis, gamybos metai nenurodyti.

Konkurse dalyvavo dvi bendrovės – "Autoblikas" ir "Mobility Lietuva". Pastaroji pagal mažiausios kainos kriterijų laimėjo 3 pirkimo dalis – pasiūlė elektromobilio "Hyundai IONIQ", kurio baterijos talpa 28 kWh, galingumas 88 kW, veiklos nuomą 36 mėn. už 41 888 eurus (1 163,5 euro per mėnesį su PVM ), kompaktiniu "Volswagen Golf" 5 durų hečbeku savivaldybė naudosis už 14 812 eurų orientacinę kainą (411,4 euro per mėnesį), o už 3 savivaldybės garaže jau išrikiuotų "VW Passat" veiklos nuomą per 3 metus bus sumokėta iš viso apie 56,51 tūkst. eurų (už vieną automobilį per mėnesį – 523,23 euro). Pagal savivaldybės surašytas technines specifikacijas, šie "VW Passat" būtinai turėjo būti baltos spalvos, su benzininiais 1,395 kub. cm 92 kW galios varikliais, visam laikotarpiui apdrausti privalomosios civilinės atsakomybės ir kasko draudimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Horn

Horn portretas
Labai protingi nauji automobiliai. Kai mūsų visuomenė labai pavydi, tai ir bijo prieš rinkimus apie tokius pirkimus sakyti. O dėl alkoholio, aš už visus ribojimus įsigyti alkoholį, bet vynas man taip pat atrodo šventas reikalas. Tad viena pusė sako turėjo susilaikyti nuo tokių dovanų, o kita jog čia viskas ok.

Runkelis

Runkelis portretas
Apsistatinėja generolais, bent jau paluckas, tikisi, kad nepasodins:)...

ELENA

ELENA portretas
Kaip juokinga yra automobiliai ir nieks nežino kas su jais važinėja kas pirko kodel nerašoma tiesiai koks asmuo pirko kiek mokėjo taigi ne iš savo pinigų pirko ir aš noriu žinoti kur mūsų pinigai švaistomi mūsų visos Lietuvos gyventojų žodžiu kaip visuomet parašė ir nieko konkrečiai tai kam tada rašyti erzinti žmones
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių